ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Αταξινόμητα

Κακοδιαχείριση, βανδαλισμοί, πλιάτσικο και ψέματα (Άρθρο του Βασίλη Κ. Δωροβίνη)

Άργος: Κακοδιαχείριση βανδαλισμοί πλιάτσικο και ψέματα (γράφει ο Βασίλης Κ. Δωροβίνης)

‘’Οι αυταρχικοί αρχικά γοητεύουν τους αφελείς
και τελικά φιμώνουν και τους έξυπνους’’
Μπέρτραν Ράσελ

Σε τρεις τοπικές εφημερίδες είχα δημοσιεύσει τρία άρθρα που αφορούσαν τη διοίκηση (2010-2023) του Άργους και τις προοπτικές του. Ήταν τα “Παρόν και μέλλον του Άργους” (τέλος Σεπτεμβρίου), “Μετά τις ανατροπές σε Άργος και Ναύπλιο” (τέλος Οκτωβρίου) και “Για την ανάταξη του Άργους” (αρχές Ιανουαρίου). Από εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκδότες και των τριών για τη φιλοξενία των δημοσιευθέντων αλλά και του παρόντος.

Η απήχηση αυτών των άρθρων ήταν δύο ειδών: θετική από πολλούς διά ζώσης ή με τηλεφωνήματά τους. Και αρνητική σε δύο επίπεδα: σε ένα ανώνυμο αλλά γνωστής προέλευσης φάτσα-μπουκ δημοσιεύθηκαν ψελλίσματα ‘’απάντησης’’ που έβριθαν ψεμάτων. Και καλόπαιδα του αρχιτραμπούκου ρύπαναν τους λίθους του ισογείου του πατρογονικού μας σπιτιού, βεβαίως νύχτα, με χυδαίο γκράφιτι. Για το δεύτερο υπέβαλα μήνυση και ελπίζω η έρευνα να φτάσει μέχρι τον αρχιτραμπούκο-ηθικό αυτουργό. Σημειώνω ότι επί 75 χρόνια και με τόσες ανακατατάξεις στη χώρα και στην πόλη μας όλοι είχαν σεβαστεί την διατηρητέα πατρογονική οικία μας.

Και στα τρία προηγούμενα άρθρα είχα επισημάνει ότι η διαχείριση της πόλης είχε διακριθεί με το τρίπτυχο απαιδευσία-εγωπάθεια-παράνοια και είχα αναφέρει απτές υλοποιήσεις του, που ιδεολογικά και αισθητικά ισοδυναμούσαν με καρακιτσαριό και με τον πάλαι ποτέ (που κακώς θεωρούσαμε παρωχημένο) γιουρουκισμό. Στο τέλος Φεβρουαρίου ο νέος δήμαρχος προέβη σε εμπεριστατωμένη ανακοίνωση με δύο συνταρακτικά στοιχεία: το έλλειμμα στον Δήμο ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια ευρώ ενώ εκκρεμούν συναφθέντα δάνεια με επιτόκιο… 8,32%, που φτάνουν τα δεκα επτάμισυ εκατομμύρια ευρώ! Άργος: Κακοδιαχείριση βανδαλισμοί πλιάτσικο και ψέματα

Στην πόλη κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό ‘’μαντάτα’’ για οικονομική κακοδιαχείριση και για άλλα πολλά, για τα οποία βέβαια καλούνται να πληρώσουν άπαντες οι δημότες, είτε αρχικά αφελείς είτε έξυπνοι. Και βέβαια τίθεται ένα βασικό ερώτημα: οι φορολογικές και οι συναφείς Αρχές, που καταδιώκουν μικρούς και μεσαίους φορολογουμένους, έχουν σκοπό να ασχοληθούν με την προφανέστατη κακοδιαχείριση Δήμων, όταν μάλιστα οι παρελθόντες υπεύθυνοι, προφανώς για να συγκαλυφθούν, είχαν αποφύγει να καταρτίσουν ακόμα και προϋπολογισμό; Επιπλέον, η νέα δημοτική Αρχή έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ορκωτούς λογιστές για το οικονομικό ‘’πανηγύρι’’ των προηγούμενων ετών; Ας θυμηθούμε ακόμα ότι ο αρχιτραμπούκος εξεβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες με καταγγελίες στο ΣΔΟΕ κλπ.

Στα προηγούμενα άρθρα μου αναφέρθηκα ενδεικτικά σε κάποια ‘’έργα και ημέρες’’. Εδώ παραπέμπω και στην πλήρη έλλειψη απολογιστικών στοιχείων, λχ για το κόστος της αγαλματοποιίας κιτσαριού, με την οποία ‘’προικίστηκε’’ το κέντρο της πόλης. Συν την αγορά μεταλλικών στοιχείων ‘’στολισμού’’, όπως την αγορά και τοποθέτηση παντελώς άσχετων με την ιστορία και τη μορφή της πόλης. Μεταξύ αυτών και το αντίγραφο… του Μαρκ Τουαίην, που έχει στηθεί στο Σέντραλ Παρκ της Ν. Υόρκης και τοποθετήθηκε στον πεζόδρομο των εμπορικών. Προφανώς κάποια εταιρία έβγαλε στο σωρό κόπιες της αρχικής κατασκευής και από τον σωρό αυτόν αγοράστηκαν και από τον Δήμο αυτό και άλλα, μέχρι και φωτιστικά…. αγαλματοειδή.

Η πλήρης έλλειψη απολογιστικών στοιχείων αφορά και πλείστους άλλους τομείς. Όπως τα ταξίδια στην Παπουασία-Ν. Γουινέα, την έκδοση πολυτελέστατων προγανδιστικών (συχνά υβριστικών) εντύπων και τον διορισμό ποικίλων συμβούλων. Δεν είναι γνωστό πόσοι διορίστηκαν (και ποιοι βέβαια) στα δέκα τρία χρόνια, για ποιόν σκοπό διορίστηκαν και ποιο έργο παρήγαγαν, έναντι βεβαίως ποιας αμοιβής.

Αλλά πέρα από αυτά έγινε και πλιάτσικο σε στοιχεία του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, συνδυασμένο με πολλά ψέματα. Όπως ήδη έχω γράψει, διαλύθηκαν και όδευσαν προς άγνωστο προορισμό τα ιστορικά τέσσερα μαντεμένια μεγάλα φωτιστικά της πλατείας του Αγ. Πέτρου. Ο ανώνυμος του φάτσα-μπουκ μου ‘’απάντησε’’ ότι ξαναστήθηκαν τα δύο στην ίδια πλατεία και τα άλλα στον δρόμο των εμπορικών (κοντά στον Μαρκ Τουαίην). ΨΕΜΑΤΑ! Τα δύο της πλατείας είναι κακές σιδερένιες απομιμήσεις των μαντεμένιων, ενώ του πεζοδρόμου των εμπορικών είναι και αυτά σιδερένιες, κακής ποιότητας απομιμήσεις…. σε μικρότερο μέγεθος!

Πλιάτσικο έγινε και στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της πόλης: βούτηξαν την παλαιά καγκελόπορτα της εισόδου, εμπρός από την αυλή, και εξαφάνισαν την παλαιά θύρα εισόδου στον επάνω όροφο. Αλλά τα ψέματα αφορούν και πλείστα άλλα: σε προπαγανδιστικά έντυπα μεταξύ άλλων ‘’διαφημίστηκε’’ η επισκευή του δρόμου επί της Λάρισας, προς το Κάστρο. Ψέμα! Μόνο μικρό τμήμα και μάλιστα…. στη μέση του δρόμου πασαλείφθηκε με άσφαλτο. Εκτοξεύθηκε επίσης ότι έγινε συστηματική επιδιόρθωση αγροτικών δρόμων. Πηγαίνετε σε όσους υπάρχουν, σε εγγύτητα μάλιστα προς την πόλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών επί της Πάνιτσας, και θα δείτε το χάλι τους. Αλλά ακόμα και στο κέντρο της πόλης υπάρχουν λακκούβες και καπάκια παροχών (αποχέτευσης, ΟΤΕ κλπ.), σε βαθουλώματα ή κακοστερεωμένα.

Σημειώνω επίσης την απάτη να γίνεται δήθεν διαχωρισμός απορριμμάτων και τελικά όλα μαζί να οδεύουν προς την χωματερή.

Άφησα τελευταίο το θέμα του κυκλοφοριακού. Παραμερίστηκε η προμελέτη καθηγητή του Πολυτεχνείου και έγινε εφαρμογή παρανοϊκών ‘’λύσεων’’, βεβαίως καρακιτσαριού. Και διόλου δεν εμποδίστηκε η κακή συνήθεια διαφόρων κατοίκων να κυκλοφορούν με αυτοκίνητο ακόμα και για 200-400 μέτρα απόσταση από τη βάση τους.

Όπως έγραψα, το Άργος χρειάζεται προγραμματική ανάταξη, με χρονική προοπτική – δεν γίνεται διαφορετικά. Τα ‘’καταπλάσματα’’ μας τέλειωσαν. Η προβολή της αρχιτεκτονικής μιας κληρονομίας, αρχαίας και νέας (των ετών ακμής της πόλης), είναι η μόνη λύση. Διότι ζήσαμε μία περίοδο αδιαφορίας για την αρχαία μας κληρονομιά και μίσους για τη νεότερη.

Στο μεταξύ, τολμήστε να προχωρήσετε, Δήμος και πολίτες, σε αγωγές και μηνύσεις. Σας απειλούσαν με μηνύσεις, με ΣΔΟΕ κλπ.

Ταράξτε τους στη νομιμότητα!..

Share
Από τα
newsroom

Πρόσφατα

20 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

20 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: H Μάχη στο Μανιάκι, Παπαφλέσσας, βασίλισσα Αμαλία, η Μάχη…

35 λεπτά πριν

Η γιορτή για τη Μητέρα, την Άνοιξη και τη Φύση και η έκθεση ζωγραφικής στο Κιβέρι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή για τη Μητέρα, την Άνοιξη και τη…

1 ώρα πριν

Ναύπλιο: Η ομάδα “Κύνθια” μοίρασε πορτικάλια σε παιδιά και ενημέρωσε γονείς

Ναύπλιο: Η ομάδα "Κύνθια" μοίρασε πορτικάλια Την Κυριακή 19 Μαΐου, η εθελοντική ομάδα Ναυπλίου “Κύνθια”…

3 ώρες πριν

«Στα ίχνη της ιστορίας…» στη Νέα Επίδαυρο για την Ημέρα των Μουσείων

«Στα ίχνη της ιστορίας…» στη Νέα Επίδαυρο για την Ημέρα των Μουσείων Με ιδιαίτερη επιτυχία…

3 ώρες πριν

Ομαδική εγγραφή από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας στον 41ο Μαραθώνιο Αθήνας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας προς τα μέλη του Αγαπητά μέλη του συλλόγου μας,…

4 ώρες πριν

Νέα Κίος: “Όχι στην καταστροφή της γέφυρας του Ερασίνου” είπαν δεκάδες πολίτες

Νέα Κίος: "Όχι στην καταστροφή της γέφυρας Ερασίνου" Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση της…

7 ώρες πριν