Πολιτική

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν (γράφει ο Στέλιος Μαρινάκος)

Γράφει ο Στέλιος Μαρινάκος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ στο Δήμο Αργους-Μυκηνών 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν σε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του Ιούνη και η οικονομική κρίση με κύρια χαρακτηριστικά την πρωτοφανή ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την φτωχοποίηση προξενούν αρνητικές επιπτώσεις και στις τοπικές κοινωνίες. Η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές και η δημιουργία ενός δημαρχοκεντρικού, συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης που διαμόρφωσε ο νόμος της  κυβέρνησης της ΝΔ αφαιρεί τον πρωταρχικό ρόλο της αυτοδιοίκησης που είναι η συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ταυτόχρονα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης εργαλειοποιείται και αντιμετωπίζεται είτε ως λάφυρο για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων είτε ως θερμοκοιτίδα κομματικών στελεχών. Αποτελεί για αυτούς ένα ακόμα σκαλοπάτι στον δρόμο για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών που συνήθως είναι άσχετες με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σύνηθες φαινόμενο και στον δήμο μας ο ευτελισμός της πολιτικής και της αξιοπρέπειας με «πολιτευτές» που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν δημοτική παράταξη με ένα νεύμα του κομματικού τους πάτρωνα και να συνταχθούν με δημοτικές παρατάξεις που την προηγούμενη μέρα κατήγγειλαν με διαπρύσιους λόγους. Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί τοπικοί «δημοσιογράφοι» που δεν διστάζουν να διαθέσουν την ακριβή τους πένα στο βωμό της συμφερότερης παραταξιακής «αλήθειας».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Η απερχόμενη δημοτική αρχή μετά από 15 σχεδόν χρόνια στη διοίκηση του έχει σαφώς την κύρια ευθύνη για το τέλμα και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο δήμος. Η πόλη του Άργους αλλά και η περιφέρεια του δήμου βιώνουν την υπανάπτυξη και την εγκατάλειψη. Κανένα έργο υποδομής και ουσίας, καμιά διεκδίκηση και κανένα σχέδιο. Ώριμες μελέτες και χρηματοδοτικά εργαλεία που η σημερινή δημοτική αρχή είχε παραλάβει από τους πρώην δήμους εγκαταλείφθηκαν και ευκαιρίες για υλοποίηση έργων χάθηκαν. Έτσι επιδόθηκε στις ανούσιες και αποτελεσματικές αναπλάσεις, στο διχαστικό, τοξικό λόγο και στη μετάθεση ευθυνών πάντα σε κάποιους άλλους, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή με την οποία κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή ο δήμαρχος είχε συνταχθεί και είχε συμβάλει στην εκλογή τους. Η αποθέωση του πολιτικού παραλογισμού και της ανευθυνότητας.

Ταυτόχρονα οι άλλες δύο παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών μας προέρχονται από την ίδια μήτρα της σημερινής δημοτικής αρχής. Χωρίς να τους αποδίδουμε τις ίδιες ευθύνες είναι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν σε θέσεις ευθύνης, διοίκησαν για χρόνια το δήμο και σαφώς φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης παρά το γεγονός ότι σήμερα για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους ακολουθούν διαφορετικές πορείες εντός της ίδιας όμως πολιτικής γραμμής.

ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

Η αυτοδιοικητική μας παράταξη ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ουσιαστική αλλαγή στα αυτοδιοικητικά πράγματα του δήμου μας. Συγκροτήθηκε ως πρωτοβουλία πολιτών, πήρε σάρκα και οστά μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις και ανέδειξε τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο με άμεσο δημοκρατικό τρόπο, με ψηφοφορία των μελών της παράταξης ανάμεσα σε τρεις αξιόλογες υποψηφιότητες. Παράλληλα με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου η παράταξη καταθέτει και ένα πρόγραμμα διοίκησης του δήμου, προϊόν συζητήσεων και επαφών με τις τοπικές κοινωνίες, τους κοινωνικούς φορείς, τις συλλογικότητες.

Το πρόγραμμά μας που μπορεί κάθε πολίτης να μελετήσει στην ηλεκτρονική ή την έντυπη μορφή του έχει κυρίαρχα τα εξής διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά:

  • Δημοκρατία  με ανάπτυξη του συμμετοχικού προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση και λειτουργία συνελεύσεων γειτονιάς, κοινοτήτων, τοπικών δημοψηφισμάτων και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
  • Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα με τις  δημοτικές υπηρεσίες να διατηρούν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα με σκοπό να ωφελούν τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο και όχι να οδηγούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα  και να πέφτουν θύματα της επιχειρηματικοποίησης του τομέα.
  • Ανοιχτή με βασικό πρόταγμα την προστασία και διεκδίκηση ανοιχτών και δημόσιων χώρων πρασίνου και άθλησης.
  • Προστασία και σεβασμός στο περιβάλλον με ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, προτάσσοντας τη διαλογή στην πηγή και την αποκεντρωμένη διαχείριση απέναντι στο συγκεντρωτικό μοντέλο και την καταστροφική πολιτική της καύσης.
  • Κοινωνική πολιτική με σχεδιασμό για πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνικές παροχές για όλους/ες και προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Συμπεριληπτική με πρόβλεψη για προσβασιμότητα σε κάθε πτυχή της τοπικής κοινωνίας, με πολιτικές αλληλεγγύης, ενσωμάτωσης και φιλοξενίας, λειτουργία κέντρων στήριξης ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Γιατί η αλλαγή στον δήμο θα έρθει από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από επίδοξους σωτήρες.

Σας καλούμε σε αυτόν τον όμορφο αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί με ανιδιοτέλεια και κοινωνική ευθύνη για το σήμερα και το αύριο του δήμου μας.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Αιμοδοσία στο Κουτσοπόδι Άργους

Αιμοδοσία στο Κουτσοπόδι Άργους Ανακοίνωση της Επιτροπής Αιμοδοσίας της Δημοτικής Κοινότητας Κουτσοποδίου του Δήμου Άργους-Μυκηνών …

2 ώρες πριν

Περιοδεία του υπoψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Ρίζου Μαρούδα στην Αργολίδα

Στα πλαίσια της περιοδείας στην Αργολίδα του υποψήφιου ευρωβουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του…

2 ώρες πριν

Έκαναν έλεγχο στο καταφύγιο του Στέλιου Κυριακού που φιλοξενεί 70 σκυλιά του Δήμου Ναυπλιέων

Έλεγχος στο καταφύγιο του Στέλιου Κυριακού που φιλοξενεί 70 σκυλιά του Δήμου Ναυπλιέων Το πρωί…

2 ώρες πριν

Ανοιχτό για το κοινό εργαστήριο από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΘΣ Ναυπλίου

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος…

3 ώρες πριν

Ένα απόγευμα γεμάτο σκάκι στην Αργολίδα

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Αργολίδας "Nέο Σχολείο" και οι σκακιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, σας προσκαλούν…

3 ώρες πριν

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Φιλοσοφία-Τέχνη-Τρόπος ζωής” στο Λυγουριό

Το εργαστήριο Φιλοσοφίας & Τέχνης, Phil.Art.Lab, του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και…

4 ώρες πριν