Τάσεις

7 οικολογικοί τρόποι ολικής ανακαίνισης σπιτιού

Κάθε σπίτι χρειάζεται ανακαίνιση ή επισκευή κατά καιρούς. Κάποιοι το κάνουν για να κάνουν πουλήσουν το σπίτι τους σε μεγαλύτερη αξία, άλλοι το κάνουν για να φαίνεται πιο όμορφο και άλλοι το κάνουν για οικολογικούς ή ενεργειακούς λόγους.

Η οικολογική ανακαίνιση σπιτιού γίνεται κατα κύριο λόγο ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από διάφορους τύπους ρύπανσης που μπορούν να αποφευχθούν απο την καθημερινή λειτουργία του σπιτιού αλλά και από την χρήση τον υλικών κατασκευής του.

Έτσι λοιπόν πάμε να δούμε τους 17 τρόπους που μπορούμε να ανακιανήσουμε το σπίτι μας με eco friendly τρόπους, προστατεύοντας το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα ανανεώνουμε την αισθητική μας.

1. Επισκευή δαπέδου με ανακυκλωμένο ή ανανεώσιμο ξύλο

Η αλλαγή πατώματος κατά την ανακαίνιση ομορφαίνει πραγματικά το σπίτι και ταυτόχρονα φαίνεται πολύ. Οι φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές είναι η χρήση ανακυκλωμένου ξύλου και η χρήση ξύλου από φελλό ο οποίος είναι αδιάβροχος και σκουπίζεται. Μια άλλη εναλλακτική είναι το μπαμπού και προτιμάται γιατί είναι ανθεκτικό, είναι ανθεκτικό στην υγρασία.

2. Χρησιμοποιήστε χρώματα χωρίς VOC

Το VOC που περιέχει το χρώμα παράγει επιβλαβή μόρια, με αποτέλεσμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Τα χρώματα VOC περιέχουν χημικά συστατικά που εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα καθώς το χρώμα στεγνώνει.

Η μετάβαση σε βαφή χωρίς VOC ή βαφή με χαμηλά επίπεδα VOC, θα είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για το περιβάλλον, το σπίτι και τους ενοίκους του. Συνιστάται ιδιαίτερα αν βάφετε παιδικό δωμάτιο ή νηπιαγωγείο.

3. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς χημικά

Τα χημικά είναι παντού στον κατασκευαστικό κλάδο και είναι επιβλαβή για το δέρμα. Μεταβείτε σε εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το δέρμα, καθώς και σε προϊόντα απαλλαγμένα από φορμαλδεΰδη για χάρη της υγείας σας και του περιβάλλοντος.

4. Μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια

Η πράσινη ενέργεια μπορεί να παραχθεί από το σπίτι με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ο ήλιος είναι πάντα παρών και είναι μια ισχυρή και ανανεώσιμη πηγή πράσινης ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε ενέργεια, θα βοηθήσετε το περιβάλλον και θα εξοικονομήσετε χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν για να πληρώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

5. Εγκαταστήστε συσκευές χαμηλής ροής

Περίπου το 27% του οικιακού νερού χρησιμοποιείται στις τουαλέτες. Ορισμένες τουαλέτες καταναλώνουν περισσότερα από 13 λίτρα νερού ανά χρήση. Επομένως, πρέπει να στραφούμε σε υδραυλικά συστήματα χαμηλής ροής που είναι αποδοτικά στο νερό. Οι βρύσες του ντους, της τουαλέτας και του νεροχύτη σας πρέπει να αντικατασταθούν με συσκευές χαμηλής ροής, για εξοικονόμηση νερού.

6. Εγκαταστήστε μόνωση υψηλής ποιότητας

Πρέπει να επιλέξετε υψηλής ποιότητας μόνωση, για να προστατευτείτε καλύτερα από τα στοιχεία που παρουσιάζονται χειμώνα και καλοκαίρι (ήλιο, αέρα και βροχή). Μια καλή μόνωση στέγης θα σας εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας και θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα. Μια ακόμα προσθήκη που θα μπορούσε να γίνει είναι τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου τα οποία θα εμποδίσουν την ζέστη να μπαίνει στο σπίτι το καλοκαίρι ενώ κρατούν σταθερή την θερμοκρασία του χώρου το χειμώνα.

 

7. Εγκατάσταση φίλτρων νερού στην κουζίνα

Κατά την ανακαίνιση της κουζίνας, τοποθετήστε ένα φίλτρο νερού ώστε να εξαλείψτε την ανάγκη για πλαστικά μπουκάλια νερού. Αυτό σας εξοικονομεί χρήματα και ωφελεί το περιβάλλον αφότου αγοράζετε λιγότερο με αποτέλεσμα η ζήτηση για πλαστικό να μειώνεται και σαφώς η χρήση περιβαλλοντικών πόρων.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Νικητής στο φινάλε της Γ΄Εθνικής ο πρωταθλητής Παναργειακός – Η τελική βαθμολογία

Με νίκη έριξε την αυλαία της παρουσίας του στη Γ΄Εθνική ο πρωταθλητής Παναργειακός. Οι "Λύκοι"…

43 λεπτά πριν

Η βασική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Η βασική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια Tα πασχαλινά κουλουράκια, το γλύκισμα που με τη μυρωδιά…

6 ώρες πριν

Πέθανε ο αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο παλαίμαχος αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής μετά από…

7 ώρες πριν

Ξενάγηση του ΣΔΕ Ναυπλίου από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου

Ανακοίνωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου Την Τρίτη 23-04-2024 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια…

7 ώρες πριν

Επίσκεψη του υποψήφιου ευρωβουλευτή Κώστα Τσουκαλά στο Άργος

Επίσκεψη του Κώστα Τσουκαλά στο Άργος O υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς επισκέφθηκε το…

8 ώρες πριν

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου: Συμμετέχει στη συγκέντρωση την 1η Μαΐου

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου τιμά την 1η Μάη, ημέρα πάλης διεκδίκησης και αλληλεγγύης της…

8 ώρες πριν