.
Προβατίνα στη γάστρα με λαχανικά
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για την προβατίνα:
• 3 λίτρα νερό
• 2 κιλά προβατίνα
• 1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι
• 5 κόκκοι μπαχάρι
• 5 κόκκοι πιπέρι
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κ/σ αλάτι
Εκτέλεση:
Σε χύτρα ταχύτητας βάζουμε το νερό και την προβατίνα να πάρουν βράση και ξαφρίζουμε μέχρι να καθαρίσει το νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και μπαχαριού, το πιπέρι, το αλάτι, τα φύλλα δάφνης κι αφήνουμε το κρέας να βράσει για ½ ώρα στην ένδειξη 2 της χύτρας. Αφαιρούμε το κρέας από τη χύτρα και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα.
Υλικά για τη γάστρα:
• 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
• 2 πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
• 2 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
• 2 καρότα χοντροκομμένα σε ροδέλες
• 2 ντομάτες χοντροκομμένες σε ροδέλες
• 3 μεγάλες πατάτες χοντροκομμένες
• 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
• 250 γρ. φέτα σπασμένη στο χέρι
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κ/σ λιωμένο βούτυρο γάλακτος
• 3 κ/σ πετιμέζι
• 2 κ/γ θυμάρι αποξηραμένο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και σπάμε τη φέτα με το χέρι. Τοποθετούμε στη γάστρα τις μερίδες κρέατος
και συμπληρώνουμε τα λαχανικά και τη φέτα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το βούτυρο γάλακτος και το πετιμέζι. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το αλατοπίπερο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45΄ περίπου.
Σε περίπτωση που το φαγητό χρειαστεί περισσότερα υγρά, συμπληρώνουμε με ζωμό από το βραστό κρέας. Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou