- Προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας.
- Αγοράζουμε από το supermarket τα υλικά που θα χρειαστούμε για την εβδομαδιαία παρασκευή των γευμάτων.
- Δεν προβαίνουμε σε υπερβολικές αγορές τροφίμων.
- Προμηθευόμαστε πόσιμο νερό, αν το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση.
- Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς υπερβολές, καθώς είναι τρόφιμα με μικρή διάρκεια διατήρησης.
- Προτιμούμε την αγορά γάλακτος μακράς διαρκείας, για να μην αναγκαστούμε να πάμε επιπλέον φορές στο supermarket.
- Αγοράζουμε επιπλέον ποσότητα ψωμιού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, καθώς παραμένει φρέσκο κάθε μέρα που θα το αποψύξουμε για κατανάλωση.
- Προμηθευόμαστε κρέας, ψάρι και πουλερικά στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα.
- Προτιμούμε τη συχνή κατανάλωση οσπρίων και λαδερών.
- Αν περισσέψει φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και το τρώμε τις επόμενες ημέρες.
- Προμηθευόμαστε υλικά για τοστ ή σάντουιτς, που αποτελούν γρήγορα ενδιάμεσα γεύματα.
- Αγοράζουμε κράκερς, κριτσίνια, φρυγανιές και μπάρες δημητριακών, που αποτελούν ιδανικές επιλογές για σνακ.
- Πίνουμε συχνά φυσικούς χυμούς για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
- Καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 lt νερό την ημέρα.
- Φτιάχνουμε πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα κτλ.) και τις βάζουμε στην κατάψυξη για χρήση τους όποτε δεν μπορέσουμε να μαγειρέψουμε.
- Η παραμονή μας στο σπίτι δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να περνάμε το χρόνο μας, χωρίς τσιμπολογήματα.
- Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν την παρασκευή των γευμάτων, απολυμαίνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας, καθώς και τα σκεύη μαγειρικής – μαχαιροπίρουνα.
Γιάννης Ηλίας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος