Οικονομία

H «Αγκινάρα Ιρίων» καταχωρήθηκε στην ΕΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου καταχωρήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η ονομασία «Αγκινάρα Ιρίων» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ναυπλιέων Γιώργος Καχριμάνης αναφέρει για το θέμα:

 

Συνεχίζοντας το έργο μας σταθερά και μελετημένα και οσα είχαμε προαναγγείλει στην αρχή αυτής της διαδρομής, για άλλη μια φορά πρωτοπορούμε με την ανάδειξη εγχώριων προϊόντων της περιοχής μας.

 

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατέθηκε  στη γεωπόνο κα Μαρία Γκούμα η οποία σε συνεργασία με το  Τμήμα Ποιοτικού και  Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιρίων και με τις κατάλληλες στοχευμένες ενέργειες Δήμου, ολοκληρώθηκε χωρίς ενστάσεις η διαδικασία καταχώρησης της Αγκινάρας Ιρίων ως προϊόντος ΠΟΠ-ΠΓΕ.

 

 

Στις 14.09.18, λοιπόν,  καταχωρήθηκε η ονομασία «Αγκινάρα Ιρίων» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο τεύχος L της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Η Αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλιέων που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

 

 

Σήμερα,  καλλιεργείται  σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας  και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα και ξεχωρίζει για τη γευστικότητα και τη γλυκύτητά της.  Η πρώτη συγκομιδή στα τέλη φθινοπώρου, της επιτρέπει  να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι  ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.

 

Οι διαθρεπτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία της «Αγκινάρα Ιρίων» είναι υψηλή.

 

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Αγκινάρας Ιρίων», γίνονται πολύ συχνές αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε βιβλία, περιοδικά και εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά γεωργικού ενδιαφέροντος.

 

Στόχος  λοιπόν αυτής της πολύχρονης διαδικασίας αναγνώρισης, που τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, είναι το εκλεκτό  αυτό  προϊόν της αργολικής γης να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και να γίνει γνωστό, κυρίως στον καταναλωτή, που προτιμά τοπικά, επώνυμα προϊόντα και δίνει βάρος στην ποιότητα της διατροφής του.

 

Η επωνυμία αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών, η οποία όμως δε λειτουργεί από μόνη της.

 

Η καλύτερη οργάνωση στη διακίνηση του προϊόντος, η τυποποίηση σε πρακτικές συσκευασίες και η επένδυση των διακινητών στο μάρκετινγκ είναι οι λύσεις για την αύξηση της κατανάλωσης, των τιμών και κατά συνέπεια των προσόδων των παραγωγών.

 

Τέλος θα πρέπει να εξάρω στο σημείο αυτό την ανιδιοτελή και άκρως επιστημονική δουλειά της κας Μαριας Γκούμα η οποία με ιδιαίτερο ζήλο και επιμονή κατάφερε να ολοκληρώσει αυτήν τη δύσκολη διαδικασία.

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Νέα τμήματα ραπτικής αρχαρίων στο Colour’s Spot στο Ναύπλιο

Νέα τμήματα ραπτικής αρχαρίων θα λειτουργήσουν από τον Μάιο στο Colour's Spot στο Ναύπλιο (Αντωνοπούλων…

7 λεπτά πριν

Διάλυση της εργολαβίας για το έργο του κόμβου Μυκηνών – Τι λέει η “Νέα Πελοπόννησος”

Διάλυση της εργολαβίας για το έργο του κόμβου Μυκηνών Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού…

3 ώρες πριν

Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Πέτρου στο Άργος Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και οκαθεδρικός ιερός…

4 ώρες πριν

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας για το Δώρο Πάσχα

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Μπροστά στον καταιγισμό παραπληροφόρησης της εργοδοσίας, που…

6 ώρες πριν

Περιηγήσεις στα θρησκευτικά μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων

Περιηγήσεις στα θρησκευτικά μνημεία του Ναυπλίου και της Αγίας Τριάδας διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπλιέων…

7 ώρες πριν

Πρόσκληση σε καλλιτέχνες για συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής στο Κιβέρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κιβερίου “Γενέσιον” διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με θέματα “Άνοιξη, Μητέρα  Φύση” από Κυριακή…

7 ώρες πριν