Οικονομία

Σοκ για τους παραγωγούς: Σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής η συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών

συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών

Πολύ μικρότερη από τα περσινή είναι η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση προκαλώντας αγανάκτηση στους παραγωγούς της Αργολίδας. 

Ενώ για την περσινή συνδεδεμένη ενίσχυση το ποσό ήταν 588 ευρώ ανά εκτάριο, για τη φετινή (του 2023) το ποσό ανά εκτάριο έφτασε μόλις τα 218,45 ευρώ.

Ως “ύβρι” χαρακτηρίζει το ποσό της επιδότησης ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος ενώ ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς αναφέρεται σε “Εβδομάδα των Παθών για τους παραγωγούς πορτοκαλιών του νομού”.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο βουλευτών: συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών 

Γ. Γαβρήλος: Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους αγρότες. Εμπαιγμός με τη Συνδεδεμένη

Μόνο ως ύβρις μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να μειώσει την επιδότηση για την χυμοποίηση πορτοκαλιών από 518 ευρώ/εκτάριο που ήταν για το 2022, σε 218,45 ευρώ/εκτάριο (21,84 ευρώ/στρέμμα). Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και με πολλά προβλήματα στην υλοποίηση της διαδικασίας, οι αγρότες της Αργολίδας από Μ. Δευτέρα περίμεναν την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2023. Σύμφωνα όμως με το πρόσφατο ΦΕΚ και βάσει τη νέα ΚΑΠ, τα ποσά διαμορφώνονται κατά πολύ μικρότερα και σε σημείο εμπαιγμού.

Μετά από τις τόσες ζημιές που έχουν δει οι αγρότες να υφίσταται η παραγωγή τους, μετά από το τεράστιο ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και μετά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων, χωρίς πιστοποιήσεις, από τρίτες χώρες, η συνδεδεμένη που αποτελούσε την μόνη βοήθεια που θα είχαν για να σταθούν στα πόδια τους, έρχεται πολύ αργά και απόλυτα κουτσουρεμένη.

Πόσο ακόμη τελικά μπορεί η ΝΔ να παίζει με την τύχη των αγροτών; Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι παραγωγοί της Αργολίδας ζητούν άμεση επανεξέταση του ύψους της συνδεδεμένης. Δεν πρόκειται να γίνουν για μια ακόμη φορά θύματα των συνεχόμενων φιάσκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτής της ασυντόνιστης Κυβέρνησης.

 

Ανδρέας Πουλάς: Εβδομάδα των Παθών για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Εβδομάδα των Παθών επιφύλαξε η κυβέρνηση για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας καθώς η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση είναι σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες και αδιαφορεί για το αν μπορούν να παράγουν, να πουλήσουν τα προϊόντα του και να επιβιώσουν.

Δεν φτάνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν φέτος οι πορτοκαλοπαραγωγοί με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων τους και τις χαμηλές τιμές λόγω αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες τώρα βλέπουν ψίχουλα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την κουτσουρεμένη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της τελειώνει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Αιτήσεις συμμετοχής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας

Αιτήσεις συμμετοχής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία προσφέρουν μια σπάνια και πολύτιμη ευκαιρία…

22 λεπτά πριν

Η παράσταση “Lemon” στο Άργος το Σάββατο 25 Μαΐου

Η παράσταση "Lemon" στο Άργος το Σάββατο 25 Μαΐου Το Lemon ταξιδεύει στο Άργος και…

37 λεπτά πριν

21 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

21 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Γεώργιος Παπανδρέου και Ελευθέριος Βενιζέλος, κατεδάφιση με δυναμίτη 15ώροφου…

12 ώρες πριν

Ο πανηγυρικός εσπερινός στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος

εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος Πανηγυρικός μέγας εσπερινός στη μνήμη των Αγίων και…

13 ώρες πριν

Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου “Χνάρια Θεάτρου”

Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου To Θεατροδρόμιο Ναυπλίου, o Δήμος Ναυπλιέων, και η…

15 ώρες πριν

“Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών”: VIP υλικά κατεδαφίσεως

"Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών": VIP υλικά κατεδαφίσεως Ανακοίνωση από το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών Σε απόλυτη επέλαση…

15 ώρες πριν