Πολιτιστικές δράσεις από Περιφέρεια, Δήμο Άργους, «Πελοπόννησο Α.Ε.» – Θα κοστίσουν 108.000 €

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου προετοιμάζεται για πολιτιστικές δράσεις και καλοκαιρινό φεστιβάλ στους 4 Δήμους της Αργολίδας, κόστους 285.000 ευρώ (βλέπε σχετικά εδώ), προγραμματίζει επιπλέον και σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Δήμο Άργους – Μυκηνών και την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ «Πελοπόννησος Α.Ε.».

 

Οι εκδηλώσεις θα είναι προπομπός του Φεστιβάλ και θα έχουν τίτλο: «Άργος – Μυκήναι: Διεθνής Τόπος». Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση: «Η ετήσια αυτή καλλιτεχνική συνάντηση θα συντελεί στην αυτογνωσία των τόπων και στην προβολή τους σε παγκόσμια κλίμακα».

 

Αν και, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν θα είναι και τόσο προσιτές στο ευρύ κοινό, έχουν προϋπολογισμό 108.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Από αυτά τα χρήματα, τις 100.000 € θα διαθέσει η Περιφέρεια, τις 5.000 € ο Δήμος και τις 3.000 €  η «Πελοπόννησος Α.Ε.».

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους – Μυκηνών έλαβε ομόφωνα την απόφαση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι κ.κ. Γόντικας και Γούργαρης ψήφισαν κατά της εισήγησης εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους και οι κ.κ. Πατσαρίνος, Γαβρήλος, Γκανάς, Βουδούρη Μενούνος, Χρυσαδάκος και Αλεξανδρής δήλωσαν Λευκό.

 

Ο οργανωτικός ρόλος ανήκει κυρίως στην Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ «Πελοπόννησος Α.Ε.» η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία συμμετοχής και επιλογής συμμετεχόντων, τις δράσεις προβολής των δρώμενων, την παραγωγή προωθητικού υλικού.

 

 

 

Οι εκδηλώσεις

 

Αφιέρωμα στο συνθέτη Ιάνη Ξενάκη με τίτλο «Το πολύτοπον».

Θα πραγματοποιηθεί σε τρεις χώρους και συγκεκριμένα στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στο τοπίο των Μυκηνών και στον υπαίθριο κινηματογράφο που λειτουργεί δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο.

 

Μουσικοθεατρική παραγωγή με τίτλο «Αρχαιο- λογίες».

Είναι μια παράσταση μουσικού θεάτρου από τον δραματουργό και σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη στο Αρχαίο Θέατρο Άργους.

 

 

Έκθεση Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Θα παρουσιαστούν έργα που αντλούν τις θεματικές και τις φόρμες τους από το πνεύμα, τις μεθόδους και τις τεχνικές της αρχαιολογίας. Η έκθεση αυτή θα υλοποιηθεί ως διαδικασία από μέρους των καλλιτεχνών στα εργοστάσια «Πελαργός» και «Ρέα» σαν ένα συλλογικό διάβημα για την αναβάθμιση των άδειων βιομηχανικών χώρων και την αξιοποίηση των επί τόπου ευρημάτων.

 

 

Εργαστήρια συλλογικής πρακτικής.

Το έργο «Αργος – Μυκήναι: Διεθνής Τόπος» αρχίζει τρεις εργαστηριακές συλλογικές πρακτικές, οι οποίες ύστερα από μία σύντομη φάση έρευνας και κοινής εργασίας θα καταλήξουν σε μία δημόσια παρουσίαση. Σ’ αυτές τις πρακτικές θα συνδυάζονται η επιστημονική έρευνα με τη θεωρία, με την καλλιτεχνική αναζήτηση, με τις εμπειρίες και με την καθημερινή εργασία ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων από την περιοχή, όπως είναι οι αγρότες, εργάτες, ζωγράφοι, κεραμίστες, γλύπτες και διάφοροι άλλοι τεχνίτες.

Η πρώτη εργασιακή συλλογική πρακτική με ανθρωπολογικό και τελετουργικό υπόβαθρο, θα πραγματοποιηθεί σε εργοστάσιο του Άργους και θα κινηθεί γύρω από το θέμα της συγκομιδής.

Η δεύτερη θα αφορά τη γη, το χώμα, τον πηλό και την εργασία της εκσκαφής, η οποία και παίζει καθοριστικό ρόλο στην Αρχαιολογία.

Η τρίτη εργασιακή συλλογική πρακτική θα είναι η θεατροποιημένη επίσκεψη σε ατελιέ ζωγράφων και σε συλλογές σύγχρονης τέχνης.

 

 

5 σχόλια

  1. Φοβερές επιλογές, ότι πρέπει για την κουλτούρα των Αργείων. Το Άργους ακούει μόνο Ιάννη Ξενάκη. Υποτιμούσατε τον Σαλέα, καλά να πάθετε.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια