Το νουά το μοσχαράκι
συνοδέψετε με ρυζάκι,
σάλτσα κάστανου σαν κρέμα,
θεϊκό, δεν είναι ψέμα!
Νουά ψητό κατσαρόλας με σάλτσα κάστανου και κίτρινο ρύζι
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 1 ½ κιλό μοσχάρι νουά*
• 3 καρότα
• 2 κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ/γ αποξηραμένο θυμάρι
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 πρέζα τριμμένο μπαχάρι
• 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
• 500 ml ζωμός μόσχου ή νερό
• 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
* Τo μοσχάρι νουά προμηθευτήκαμε από το κατάστημα ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ Άργους.
Εκτέλεση:
Σε σοτέζα ή χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνουμε με το κρασί. Συμπληρώνουμε τον ζωμό ή το νερό και βράζουμε για 2 ώρες σε συμβατικό σκεύος ή 1 ώρα σε χύτρα ταχύτητας.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το κομμάτι κρέατος και περνάμε με ραβδομπλέντερ τον ζωμό έτσι ώστε να λιώσουν τα λαχανικά.
Συμπληρώνουμε τα βρασμένα κάστανα και μπλεντάρουμε ξανά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία ρευστή σάλτσα. Κόβουμε το κομμάτι κρέατος σε φέτες.
Πριν σερβίρουμε το φαγητό, ζεσταίνουμε τη σάλτσα (χωρίς καπάκι), για να δέσει λίγο ακόμη ή χρησιμοποιούμε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ με κρύο νερό. Συνοδεύουμε με ρύζι τύπου barboiled.
Υλικά για το ρύζι:
• 500 γρ. ρύζι τύπου barboiled
• 1 ½ λίτρο ζωμός μόσχου
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρντίζουμε μέχρι να γυαλίσει. Συμπληρώνουμε τον ζωμό και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει, να πιει τα νερά του και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του ρυζιού.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou