Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ναυπλίου τίμησαν τον προστάτη τους Άγιο Λεόντιο τον εξ Αιγίνης
Ο Σύλλογος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου διοργάνωσε πανηγυρικό εορτασμό για να εορταστεί η ιερή εικόνα του προστάτη του συλλόγου, Αγίου Λεοντίου του εξ Αιγίνης.
Ο arxieratik;ow m;egaw εσπερινός tελέσθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Δαλαμανάρα Άργους (παραλιακή Νέας Κίου-Ναυπλίου), χοροστατούντος του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και οι αντιδήμαρχοι Αναστασία Αργυροπούλου, Χάρης Σελλής και Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.
Ο Λεόντιος καταγόταν από την Αίγινα και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του και τη σωματική του ρώμη. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Γι` αυτές του τις αρετές προβιβάσθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα.
Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Όταν βρισκόταν στην Αφρική, διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η ευγενής και τίμια ψυχή του ανταποκρίθηκε με θέρμη.
Άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού στους υφισταμένους του και τους στρατιώτες, όσα δε χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Η χριστομίμητη αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απέδωσε καρπούς. Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστευσαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση.
Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν την πίστη τους. Γρήγορα κατάλαβε ότι οι άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες Ιησού Χριστού. Διέταξε λοιπόν τον δι` αποκεφαλισμού θάνατο του Υπάτιου και Θεόδουλου, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου.
Έτσι με το τίμιο αίμα τους, επισφράγισαν την πίστη και την αγάπη τους στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους και κέρδισαν τους αμαράντινους του μαρτυρίου στεφάνους.






