Πρόγραμμα Icebergs στο Ναύπλιο: Τριήμερο δράσεων και εργαστηρίων για το έργο του Δ. Αμελαδιώτη
Το σαββατοκύριακο 6 & 7 Ιουνίου, ο καλεσμένος εικαστικός Δημήτρης Αμελαδιώτης βρέθηκε στο Ναύπλιο ανοίγοντας την 4η έκθεση του προγράμματος Icebergs στον χώρο τέχνης Poeme. Μέσα από ένα σύνολο δράσεων για όλες τις ηλικίες, το κοινό είχε την δυνατότητα να γνωρίσει το έργο του καλλιτέχνη, όσο και να εμβαθύνει σε αυτό με βιωματικές δράσεις και εργαστήρια.
Το βράδυ του Σαββάτου η έκθεση έργων του με τίτλο ‘’Cabinet des Curiosités’’ άνοιξε για το κοινό. Ο εκθεσιακός χώρος του εργαστηρίου μετατράπηκε σε ένα δωμάτιο με αξιοπερίεργα αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα των έργων. Χρώματα, υφές και μυρωδιές συνέθεσαν ένα περιβάλλον ικανό να μεταφέρει τον θεατή μέσα στην δημιουργική διαδικασία και τις αισθητικές ποιότητες που απορρέουν από αυτήν, ενώ η παρουσίαση της έκθεσης από τον εικαστικό εμπλούτισε την εμπειρία των επισκεπτών.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο γλυπτικών συναρμογών και μία περιπατητική performance. Μέσα από μία αρχαιολογική προσέγγιση των έργων, συλλέχθηκαν υλικά τα οποία δόθηκαν στους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν τις δικές τους γλυπτικές συναρμογές. Παράλληλα ο καλλιτέχνης προετοίμαζε τα σκηνικά μέρη της performanceσυζητώντας με την ολομέλεια για το έργο του και τις θεωρητικές καταβολές του.
Στις 8.00μμ ξεκίνησε η παρουσίαση της επιτελεστικής δράσης. Με αφετηρία το εργαστήριο ο καλλιτέχνης περπάτησε κατά μήκος του πεζόδρομου (οδός Β. Κωνσταντίνου) και συνέχισε μέχρι και την πλατεία Συντάγματος στο ιστορικό κέντρο.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης για την εν λόγω δράση:
“Η περιπατητική περφορμανς ” το ψαροκόκαλο” , έφερε την εκφορά και την απαγγελία δημοτικών τραγουδιών και θρυλικών αφηγήσεων που μιλούν ανοιχτά για θέματα ενδοοικογενειακής και εξουσιαστικής βίας. Αποτελεί μια αλληγορική αναφορά σε δραματικές καταστάσεις μεγάλων οικογενειών της τοπικής κοινωνίας ,τη διαμάχη μεταξύ οπλαρχηγών και πολιτειακών αρχόντων με αποκορύφωμα την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και το μετέπειτα καθορισμό της πολιτικής και της κοινωνικής μοίρας του μόλις νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Αναδεικνύει πώς οι μικροεγωισμοί και τα ανεξέλεγκτα προσωπικά πάθη των ανθρώπων επηρεάζουν την ροή της επίσημης ιστορίας με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.”
Η ευκαιρία συμμετοχής παιδιών στο πρόγραμμα δόθηκε την Τρίτη 9/6, όπου υλοποιήθηκε ένα εργαστήρι γλυπτικής και δραματοποίησης σε συνεργασία με την θεατρολόγο Ρίτα Ζηκίδου. Ξεκινώντας με παιχνίδια γνωριμίας οι μαθητές επισκέφτηκαν την έκθεση‘’Cabinet des Curiosités’’ και γνώρισαν το εικαστικό σύμπαν του Αμελαδιώτη. Στην συνέχεια ήρθε η σειρά τους να δημιουργήσουν με παρόμοια υλικά και τεχνικές τα δικά τους γλυπτά, εκπλήσσοντας μας για άλλη μία φορά με την απεριόριστη φαντασία και την ευρηματικότητα τους. Τα γλυπτά αυτά μετατράπηκαν με την βοήθεια της Ρίτας Ζηκίδου σε σκηνικά μέρη ευρύτερων αφηγήσεων, με βασικά χαρακτηριστικά τον αυτοσχεδιασμό και το αυθόρμητο. Το εργαστήριο έκλεισε με χαμόγελα και την προσδοκία της επανάληψης.




Τα έργα από τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν παρουσιάζονται μαζί με τα έργα του καλλιτέχνη ενώ ένα τραπέζι με υλικά περιμένει τους επισκέπτες να δημιουργήσουν επί τόπου τις δικές τους γλυπτικές συναρμογές εμπλουτίζοντας το ‘’Δωμάτιο με τα αξιοπερίεργα’’.














