Έκθεση ζωγραφικής του Νώντα Ρεντζή στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Διεθνής Ημέρα Μουσείων (17-5-2025) και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (18-5-2025) με τη λαϊκή ζωγραφική του Νώντα Ρεντζή στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.
Μια λαϊκή διήγηση με χρώματα και εικόνες από τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ενός αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη τον οποίο οι κριτικοί τέχνης έχουν ονομάσει «Νέο Θεόφιλο».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Προβλέπεται η αφιερωμένη στη λαϊκή ζωγραφική βραδιά στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης στις 21 Ιουνίου 2025.
- Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 19:00
- -Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 12:00 π.μ.
- Συνδιοργάνωση: Δήμος Ναυπλιέων
- Συμμετοχή: Όμιλος Αργολικών Μελετών & Τεκμηρίωσης
Νώντας Ρεντζής
Ο Νώντας Ρεντζής γεννήθηκε το 1939 στον Δρυμώνα Τριχωνίδας και, όπως ο ίδιος λέει, «έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη δίνη της κοινής τραγικής μοίρας». Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην Ηλιούπολη Αττικής.
Έλαβε μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του. Το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού 1940-1944 το περιγράφουν οι πίνακές του που κοσμούν πολλά μουσεία της χώρας μας. Όπως του αρέσει να λέει, «τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζω σε μια προσπάθεια εξομολόγησης εκ βαθέων, έκφρασης και επικοινωνίας».
Έχει πραγματοποιήσει 31 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 400 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και Δημόσιες πινακοθήκες, εντός και εκτός Ελλάδος όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο λαϊκός ζωγράφος Νώντας Ρεντζής θεωρείται «φαινόμενο» για πάρα πολλούς ειδικούς της τέχνης, που τον αποκάλεσαν «νέο Θεόφιλο» της Ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει για πρώτη φορά όταν συνταξιοδοτήθηκε από οδοντίατρος μετά τα 70 του χρόνια, χωρίς καμία σπουδή στην ζωγραφική και ανακάλυψε ένα ιδιαίτερο δικό του τρόπο έκφρασης και στα θέματα, και στο σχέδιο και στα χρώματα, με τους πίνακες του.
Διασώζει με τους πίνακες του τα παλιά και ξεχασμένα λαϊκά επαγγέλματα. Ο αγγειοπλάστης, η υφάντρα, ο καλαθάς, η μοδίστρα, καστανάς, γανωματής, ο τροχιστής, ο πεταλωτής, ο σαμαράς, ο παγωτατζής, ο μανάβης, ο καρεκλάς, η πλύστρα, η φουρνάρισσα, οι γεωργοί, οι κυνηγοί, οι ξυλοκόποι, οι βαρελάδες, οι ψαράδες, κ.ά.
Τα έργα του σε ταξιδεύουν στον χρόνο και ζωντανεύουν ξεχασμένες μνήμες στους παλιούς, τους δε νεότερους φέρνουν σε επαφή με το πρόσφατο παρελθόν που μόνο μέσα από διηγήσεις των γέροντων, ίσως κάτι να γνωρίζουν γι’ αυτά. Στο μουσείο της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου του έχει εκθέσει έργα του που έχουν ως θέμα τους την επανάσταση του 1821.
Ο Δήμος του Ναυπλίου μαζί με τον Προοδευτικό Σύλλογο «Παλαμήδης» το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, εκτύπωσε 12 έργα του με θέματα τους αγώνες των Ελλήνων και έκανε ένα υπέροχο συλλεκτικό ημερολόγιο, με μοναδική ομορφιά και αισθητική. Το πολεμικό μουσείο επίσης φιλοξένησε τα έργα του με θέματα από την μικρασιατική καταστροφή και τον πόλεμο του 1940.
Συμπερασματικά, ο Νώντας Ρεντζής είναι ο σύγχρονος φύλακας της συλλογικής και ιστορικής μας μνήμης.