Η ημερίδα στο Άργος για την Ιστορία του φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον
Με την παρουσία πλήθους ακροατών έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 5/4 η εκδήλωση στο Άργος για τον Σκοτσέζο φιλέλληνα στρατηγό Τόμας Γκόρντον ο οποίος συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821.
Η ημερίδα με θέμα την “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σκώτου στρατηγού Τόμας Γκόρντον” έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου, στους Στρατώνες Καποδίστρια με διοργανωτή τον Δήμο Άργους-Μυκηνών.
Ο Γκόρντον (1788-1841), έδωσε μέρος της περιουσίας του για την Επανάσταση και συμμετείχε και ο ίδιος σε μάχες. Απέκτησε σπίτι στο Άργος, το οποίο διατηρείται έως σήμερα, και από εκεί ξεκίνησε να γράφει την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η 1η έκδοση στα Αγγλικά έγινε το 1832 ενώ εκείνος που τη μετέφρασε στα Ελληνικά ήταν το 1904 ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ωστόσο, το μεταφρασμένο κείμενο του Γκόρντον δεν ευτύχησε να τυπωθεί τότε και εκδόθηκε πριν από 10 χρόνια, το 2015.
Για τη ζωή του Τόμας Γκόρντον, τη σχέση του με το Άργος και την πορεία που είχε μέσα στο χρόνο το σπίτι του, μίλησε ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός κ. Βασίλης Δωροβίνης. Όπως είπε, σύμφωνα με πηγές, ο Γκόρντον διατηρούσε και ελαιώνα στην Άκοβα και άλλα κτήματα στη Μαγούλα.
Ο κ. Δωροβίνης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την αναπαλαίωσή του σπιτιού το οποίο σήμερα ανήκει στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Για την τρίτομη «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Γκόρντον μίλησε ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός. Τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη πλήρη ιστορική καταγραφή των γεγονότων, η οποία είναι αξιόπιστη, βασισμένη σε γραπτές μαρτυρίες.
Η κα Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, φιλόλογος, επιμελήτρια των “Απάντων” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και της “Ιστορίας” του Γκόρντον, μίλησε για το πώς ο μεγάλος συγγραφέας έκανε τη μετάφραση που του ανάθεσε ο φίλος του Γιάννης Βλαχογιάννης.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας έγινε επίσκεψη στο σπίτι του Γκόρντον, στην οδό Γόρδωνος.