8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρας Γυναίκας: Το 2ο Λύκειο Άργους τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας
Ανακοίνωση από το 2ο Γενικό Λύκειο Άργους
Με το σύνθημα: «Για ΟΛΕΣ τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση», τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 στο 2ο ΓΕΛ Άργους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ψυχολόγο Δώρα Τσαούση και τη νομικό Ελένη Μητροπούλου του ΚΕΘΙ Τρίπολης, την ψυχολόγο Νικολέττα Κεφαλά του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών αυτών του Δήμου Τρίπολης και τη νοσηλεύτρια προϊσταμένη Μαρία Σταματοπούλου του περιφερειακού τμήματος Άργους του ΕΕΣ οι οποίες προσκλήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Ενεργού Πολίτη» του σχολείου μας για την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών στα θέματα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας αλλά και για το θέμα του εθελοντισμού που όλοι πρέπει να υπηρετήσουμε για να φτιάξουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία όντας ενεργοί αλληλέγγυοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) υπάγεται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ενεργοποιείται δυναμικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ζωής, με κύριο στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων. Ανάμεσα στους στόχους του αναφέρονται, η στήριξη των γυναικών που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και ενίσχυση της θέσης των γυναικών, μέσω του σχεδιασμού, της υλοποίησης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης προγραμμάτων δράσης.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών αυτών του Δήμου Τρίπολης, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της Βίας σε περιφερειακό επίπεδο. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων, λειτουργεί όλο το 24ώρο και παρέχει ασφάλεια στις φιλοξενούμενες από εταιρεία φύλαξης. Καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του είναι απόρρητα όμως για περιπτώσεις ανάγκης λειτουργεί η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή sos 15900 που μπορεί να καλέσει κάποιος/α για να ζητήσει βοήθεια ή να προβεί σε καταγγελία χωρίς να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, καθώς προβλέπεται η σχετική διασφάλιση του απορρήτου.
Η Νοσηλεύτρια – Προϊσταμένη κα Σταματοπούλου Μαρία του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Άργους έκανε μια εκτενή αναφορά στον εθελοντισμό από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά της γυναίκας στον εθελοντισμό και τη συμμετοχή της στη βελτίωση της κοινωνίας. Στη συνέχεια εστίασε στην προσφορά της γυναίκας εθελόντριας του Ε.Ε.Σ, σε δύσκολες ιστορικές στιγμές του έθνους μας, αλλά και στη σημερινή εποχή όπου η εθελοντική προσφορά ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, παρέχοντας βοήθεια όπου υπάρξει ανάγκη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βίντεο Women in the rest vest (Οι γυναίκες με το κόκκινο γιλέκο) που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύοντας την συμβολή των γυναικών στο πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο του Ε.Ε.Σ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, στη συνέχεια, κλήθηκαν να γίνουν “Εθελοντές εν δράσει”, δίνοντας όμορφες ιδέες για εθελοντική προσφορά σε συνεργασία με τον ΕΕΣ. Στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι με μπαλόνια, “Κρατάμε τον κόσμο στα χέρια μας”. Τα μπαλόνια συμβόλιζαν τα κοινωνικά προβλήματα που ο Εθελοντισμός τα βοηθούσε να μην “πέσουν” αποδεικνύοντας ότι μόνο μέσω της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης επιτυγχάνεται η “Υπέρβαση από το Εγώ στο Εμείς”.
Τέλος γνωστοποιήθηκε στους μαθητές μας η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10205 του ΕΕΣ που αφορά στην ενδοοικογενειακή έμφυλη βία αλλά και την παροχή συμβουλευτικής για κάθε είδους ψυχοκοινωνικό πρόβλημα.
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις συμμετέχουσες ομιλήτριες και τους φορείς που εκπροσώπησαν για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας, για την συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης αλλά κυρίως για το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν.
Ο Δ/ντης του 2ου ΓΕΛ Άργους Γιώργος Γιαννακούλης