Μαρίνα Ναυπλίου: Mια πόλη που δεν μαθαίνει από τα λάθη της (γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης)
Το Ναύπλιο αποδεικνύεται ότι είναι μια πόλη που δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Λάθη που σήμερα την στοιχειώνουν και την υποβαθμίζουν.
- Κατασκευή της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Συντάγματος το 1936 με την κατεδάφιση της οικίας Παπαλεξοπούλου.
- Κατασκευή του ξενοδοχείου Αμφιτρύωνα την περίοδο του 1960 γκρεμίζοντας νεοκλασικά σπίτια της περιοχής μεταξύ των οποίων ήταν το σπίτι του Σ.Τρικούπη και τα παραλιακά τείχη.
- Την κατασκευή το 1960 στο κάστρο της Ακροναυπλίας του Ξενία στον προμαχώνα των Τόρων. (Ίσως σε αυτή την επιλογή πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί η αρχική πρόταση ήταν το Ξενία να γίνει στην παραλιακή ζώνη γκρεμίζοντας τα παραλιακά κτήρια).
- Την κατασκευή του ξενοδοχείου Ξενία Παλλάς γκρεμίζοντας το 1970 το ενετικό κτήριο της Ακροναυπλίας γνωστό από την λειτουργίας των πολιτικών φυλακών.
- Η κατασκευή των μπανγκαλόους στην Ακροναυπλία μας απέκλεισε την είσοδο στην Ακροναυπλία από την πύλη του Σαγρέδου.
- Τα γιαπιά στην Καραθώνα.
Όλες οι παρεμβάσεις έγιναν για το καλό μας. Για να αναπτυχθεί η τουριστική υποδομή. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια. Βλέπουμε τις επιπτώσεις. Κατασκευές που υποβαθμίζουν την ζωή και την αισθητική του Ναυπλίου.
Όταν κτίστηκαν δεν σκεφτήκαμε με προοπτική. Πήγαμε άμεσα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της περιοχής χωρίς να σκεφτούμε τις επιπτώσεις.
Δεν θα ήταν καλύτερα αν ο Αμφιτρύωνας είχε κτιστεί κάπου αλλού και υπήρχαν τα νεοκλασικά και τα ενετικά τείχη στην περιοχή;
Δεν θα ήταν καλύτερα να υπήρχε η ενετική δεξαμενή παρά η πισίνα του Αμφιτρύωνα;
Δεν θα ήταν καλυτέρα να είχαμε « Μουσείο Χριστιανικών και Ενετικών Αρχαιοτήτων» στο κτήριο των φυλακών της Ακροναυπλίας όπως είχε προτείνει η Δεϊλάκη;
Δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε ολοκληρώσει τα γήπεδα στην Καραθώνα;
Είναι καλύτερα όμως για τα οικονομικά δεδομένα της πόλης και τη ζωή μας που κηρύχθηκε το 1962 «ιστορικό μνημείο» η πόλη του Ναυπλίου. Σήμερα έχουμε ένα από τα λίγα ιστορικά κέντρα στην Ελλάδα.
Σήμερα, άλλο ένα σχέδιο για την ανάπτυξη. Μαρίνα Ναυπλίου. Παλαιάς κοπής και λογικής. Κτίζουμε 3.000 τ.μ κτήρια και μπαζώνουμε 31.109 τ.μ θάλασσας. Την περιοχή θα εκμεταλλεύεται για 40χρόνια ιδιωτική εταιρεία.
Θα χαθεί η εικόνα της πόλης από το παραλιακό μέτωπο. Η εικόνα που είναι εντυπωσιακή γιατί αποτυπώνει την εξαιρετική μορφολογία δόμησης της πόλης. Αυτή η εικόνα που εντυπωσίαζε όλους τους επισκέπτες από πολύ παλιά Μια εικόνα που έχει αποδοθεί σε πολλές γκραβούρες. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Αυτό θα χαθεί.
Επειδή στην πόλη υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θέλουν να βλέπουν το αύριο, παλεύουν να μην γίνει το φαραωνικό έργο της μαρίνας μέσα στα νομικά προβλεπόμενα όρια.
Δεν λέμε όχι στην μαρίνα. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση από το χωροταξικό του λιμανιού. Χωρίς 3.000 τ.μ. κτήρια. Χωρίς ένα νέο εμπορικό κέντρο εκτός πολεοδομικού ιστού της πόλης.