Από την “Άνεμος εκδοτική” κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα της Μαίρης Παναγιώτου «Στέρφα γη».
Η Μαίρη Παναγιώτου γεννήθηκε στο χωριό Άγναντη Φθιώτιδος. Τον περισσότερο καιρό του χρόνου διαμένει στο Ναύπλιο.
Ακολουθεί απόσπασμα κριτικής για το βιβλίο “Στέρφα γη” από τη Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη η οποία δημοσιεύτηκε στο www.bookia.gr:
«…Όποιος έχει ταξιδέψει στη στέρφα γη της Σερίφου, την άνυδρη και των μεταλλείων θα γνωρίζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η Μαίρη Παναγιώτου, συγγραφέας δέκα βιβλίων, φέρνει από την Άνεμος εκδοτική, το νέο της βιβλίο «Στέρφα Γη».
Με ένα όμορφο εξώφυλλο διά χειρός του Νικόλα Τελλίδη, που καθρεφτίζει την ιστορία του μυθιστορήματος, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Το ιστορικό πλαίσιο, για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, στη Σέριφο λειτουργούσαν τα μεταλλωρυχεία, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού και αποτελούν την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης από το ελληνικό κράτος το 1869. Το 1885 έφτασε στο νησί ο μεταλλειολόγος Γρόμμαν, ρακένδυτος και φτωχός. Με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων που τον βοηθούσαν αμισθί, παραχωρώντας του μάλιστα τα χωράφια τους, κατέληξε να γίνει ο ιδιοκτήτης των μεταλλωρυχείων. Σε αυτά έβρισκαν δουλειά οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και εργάτες, φερμένοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η οικονομική τους ανέχεια τούς εξανάγκαζε να τρυπώνουν στις υπόγειες στοές, κάτω από τα βάθη της γης, για ένα λειψό μεροκάματο και χωρίς μέτρα προστασίας, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Ήταν μια ταραγμένη εποχή, όχι μόνο για το νησί αλλά για τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη, που βρισκόταν εν μέσω του Α’ Παγκόσμιου πολέμου. Η απόφαση για δυναμική κινητοποίηση των μεταλλωρύχων, πάρθηκε με τη βοήθεια του συνδικαλιστή Κωνσταντίνου Σπέρα, ο οποίος οργάνωσε την απεργία, η οποία καταγράφεται ως η πρώτη μεγάλη απεργία στα νεότερα χρόνια της Ελλάδας. Ενώ οι τόποι που κινούνται είναι η Σέριφος και ο Πειραιάς.
Η αναγνώστρια και ο αναγνώστης που θα περπατήσει μαζί με τους ήρωες, μέσα από τον μονόλογο της ηρωίδας, που γράφεται στο πρώτο πρόσωπο, βιώνει συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας. Εξοργίζεται από τον αυταρχισμό της εξουσίας, τη θέση της γυναίκας, την εκμετάλλευση των χωριανών και το άδικο που τους καταδυναστεύει”.
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη που δημοσιεύθηκε στο Bookia για το νέο μυθιστόρημα της Μαίρης Παναγιώτου «Στέρφα Γη».