Τα γραμματόσημα με θέματα από την Αργολίδα
του Γιώργου Νικολόπουλου
Ανάμεσα στις χιλιάδες σειρές ελληνικών γραμματοσήμων που εκδόθηκαν από το 1861 μέχρι σήμερα υπάρχουν και κάποια που αναφέρονται στην Αργολίδα με θέματα από την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο… Συγκεντρώσαμε τα 18 ελληνικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν από το 1942 έως το 2017 καθώς και 3 ξένων χωρών που απεικονίζουν τις Μυκήνες και σας τα παρουσιάζουμε.
Το 1942, μέσα στην Κατοχή, τυπώθηκε και κυκλοφόρησε γραμματόσημο πράσινου χρώματος με το Μπούρτζι. Η τιμή του: Δραχμαί 5:
Λίγους μήνες αν όχι εβδομάδες αργότερα, εξαιτίας του κατρακυλίσματος της αξίας της δραχμής, τυπώθηκαν νέα γραμματόσημα απεικονίζοντας το Μπούρτζι, αλλά κόκκινου χρώματος. Αυτή τη φορά η τιμή του δεν ήταν 5 δραχμές αλλά 5.000.000 δραχμές:
Μετά την Κατοχή, το 1946, το ίδιο γραμματόσημο άρχισε πάλι να κυκλοφορεί καθώς μάλλον είχαν μείνει τεράστια αποθέματα. Λόγω λιτότητας (το Σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε ακόμη τεθεί σε εφαρμογή) αποφασίστηκε στο στοκ των κατοχικών γραμματοσήμων να αναγραφεί με σφραγίδα νέα τιμή: 500 ΔΡΧ.:
Στην τουριστική έκδοση του 1961, η οποία σχεδιάστηκε από τον χαράκτη Α. Τάσσο, ανάμεσα στα 16 τοπία που περιλαμβάνονται, είναι και το Θέατρο της Επιδαύρου:
Το 1965 κυκλοφόρησε αναμνηστική έκδοση για τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Ελλάδος και ένα από αυτά ήταν της Επιδαύρου:
Το 1971 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και εις ανάμνηση της Α’ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο εκδόθηκε το σχετικό γραμματόσημο:
Επετειακό ήταν και το γραμματόσημο που κυκλοφόρησε το 1978 με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης Σχολής Ευελπίδων στο Ναύπλιο. Παρουσιαζόταν το κτήριο (σήμερα: Πολεμικό Μουσείο) καθώς και ένας εύελπις αξιωματικός με την πρώτη στολή της σχολής:
Το 1980 έγιναν στη Μόσχα οι Ολυμπιακοί αγώνες και για το λόγο αυτό τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν σειρά γραμματοσήμων με αρχαία ελληνικά στάδια. Ένα από αυτά ήταν της Επιδαύρου. Στο γραμματόσημο απεικονιζόταν και αρχαίο νόμισμα:
Την ίδια χρονιά, εκτυπώθηκε γραμματόσημο με τη Μαρία Κάλλας η οποία είχε πεθάνει το 1977. Ως φόντο διακρίνεται το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου όπου πρωταγωνίστησε δύο χρονιές (1960, 1961) στη «Νόρμα» και τη «Μήδεια»:
Η Θόλος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και ένα κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού κοσμούν το γραμματόσημο που κυκλοφόρησε το 1987:
Το 1990 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατο του Σλήμαν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν σειρά γραμματοσήμων με τον Γερμανό αρχαιολόγο. Ένα από αυτά είχε φόντο την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες:
Το ίδιο γραμματόσημο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και από τα Ταχυδρομεία της Δυτικής Γερμανίας:
Στην έκδοση «Πρωτεύουσες νομών» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1990 περιλαμβάνεται και έργο ζωγραφικής με το Ναύπλιο:
Σε γραμματόσημο κυκλοφόρησε το 1993 το γνωστό έργο του Von Hess με τον Κολοκοτρώνη να διασκεδάζει με τα παλικάρια του στους Μύλους:
Το 1998, για άλλη μια φορά, σειρά γραμματοσήμων είχε ως θεματική ενότητα τα φεστιβάλ και ανάμεσα σε αυτά θέση είχαν τα Επιδαύρια:
Την ίδια χρονιά, στην ενότητα «Κάστρα» παρουσιάστηκε και η Λάρισα του Άργους:
Το 2004, κι ενώ έχουμε μπει στην εποχή του ευρώ, τα Ηνωμένα Έθνη κυκλοφορούν γραμματόσημο με τους Λέοντες των Μυκηνών. Στην Αυστρία η τιμή του είναι 0,55 ευρώ και στην Ελβετία 0,50 ελβετικά φράγκα:
Το 2009 τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και ζωγραφικό έργο με την Πύλη των Μυκηνών:
Το 2010 παρουσιάζεται η έκδοση «Νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Παπανικολάου. Ένα από αυτά, το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης:
Τον Ιούνιο του 2017 τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το έργο της Ελένης Αποστόλου για το Παλαμήδι του Ναυπλίου (σειρά Europa Castle):
Δείτε επίσης: Οι 20 τηλεκάρτες με θέματα από την Αργολίδα
Τα γραμματόσημα με θέματα από την Αργολίδα