Το Άργος γιορτάζει την Παναγία την “Πορτοκαλούσα”
Με την παρουσία πλήθους κόσμου, τελέσθηκε το βράδυ της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Παναγία την Κατακεκρυμμένη (Πορτοκαλούσα) στο Άργος.
Όπως προστάζει το τοπικό έθιμο, η εκκλησία ήταν στολισμένη με εκατοντάδες πορτοκάλια. Εικόνες, πολυέλαιοι και άλλα σημεία του ναού είχαν γεμίσει από τον χρυσό καρπό της αργολικής γης…
Ο εσπερινός τελέσθηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου και την παρουσία πολλών ιερέων της περιοχής.
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ὼρα 7πμ, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Στις 4.30μμ, ο μεθέορτος εσπερινός, η λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας και τα μνημόσυνα των κτητόρων της “Παλαιάς” Ιεράς Μονής.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ώρα 10μμ, θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη.
Το Άργος γιορτάζει την Παναγία την “Πορτοκαλούσα”
Η ιστορία του ναού
Η Παναγία ιδρύθηκε λίγο μετά το 1700, επί Ενετοκρατίας, και διατηρήθηκε ως μονή μέχρι το 1833, έχοντας μεγάλη περιουσία. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε ανδρικό. Το 1837 αναφέρεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως “χωρίον του Δήμου Αργείων”.
Το 1798 λειτούργησε εκεί με πρωτοβουλία των Περρουκαίων το πρώτο σχολείο του Άργους, μέχρι το 1822. Κατά καιρούς λειτούργησε ιερατική σχολή και για λίγο καιρό φοίτησε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Το 1822 ιδρύθηκε εκεί το πρώτο ελληνικό νομισματοκοπείο, το οποίο όμως δεν έκανε ποτέ παραγωγή. Από το 1856 η μονή ήταν ενοριακός ναός και από το 1911 παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου. Πριν από το 1900, σε ειδικό κελί έκλειναν τους παράφρονες με την ελπίδα της ίασης από τη Θεοτόκο.
Το Μεγάλο Σάββατο του 1906, η εκκλησία καταστράφηκε από πυρκαγιά που προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από πυροτεχνήματα. Στις 27 Απριλίου 1941, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Σκοτώθηκαν περίπου 10 άτομα που είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα…
Τα σημαντικότερα από τα σωζόμενα κειμήλια του ναού είναι ένα Ευαγγέλιο που εκδόθηκε στη Βενετία το 1776, η εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου και η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.