Λύθηκε το μυστήριο για το θάνατο των ψαρονιών στην Αργολίδα
Λύθηκε το μυστήριο με τον θάνατο των εκατοντάδων ψαρονιών που εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 14/11 στην παραλιακή οδό Νέας Κίου-Ναυπλίου, κοντά στο παλιό εργοστάσιο του “Πελαργού”.
Δύο από τα νεκρά πουλιά μεταφέρθηκαν στο κέντρο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής “ΑΝΙΜΑ” όπου έγινε νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους.
Όπως ανέφεραν η Μ. Γανωτή, πρόεδρος του Δ.Σ. της “ΑΝΙΜΑ” και ο κτηνίατρος Γρ. Μαρκάκης, ο θάνατος των πτηνών προήλθε από μαζική ηλεκτροπληξία.
Ενδεχομένως, μαζικά πήγαν να καθήσουν σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Έτσι, το πολυάριθμο σμήνος ήρθε σε επαφή και με το κάτω και το πάνω καλώδιο και επήλθε η ηλεκτροπληξία.
Ακολουθούν εικόνες μετά το θάνατο ψαρονιών στην Αργολίδα:
Το ψαρόνι που ανήκει στο γένος Στούρνος, που ανήκει στην οικογένεια Sturnidae. Τα είδη του γένους αριθμούν περίπου 55. Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το χειμώνα τα ψαρόνια ζουν στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγω των παγετών.
Το μήκος του είναι περίπου από 20 ως 22 cm και το βάρος του είναι για μεν το αρσενικό 80 gr και στο θηλυκό 76 gr κατά μέσο όρο. Αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με τις εποχές του έτους.
Τα ψαρόνια τρέφονται με σκουλήκια, αράχνες, είδη γεωσκωλήκων, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια και άλλους καρπούς. Αντίστοιχα το ψαρόνι αποτελεί τροφή για νυφίτσες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και έμπειρα γεράκια.