Παρατηρήσεις-Προτάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άργους για το Τ.Π.Σ. Άργους-Μυκηνών
Ο Σύλλογος Μηχανικών Άργους παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Άργους, επιδιώκοντας να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής διαδικασίας για τον Δήμο μας και ευρύτερα για ολόκληρο τον νομό. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ως φορέας που θα αναδείξει τα σημεία όπου εντοπίζονται προβλήματα και αστοχίες, με απώτερο σκοπό την προώθηση βελτιώσεων, διασφαλίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει ως εργαλείο που πραγματικά θα επιτελέσει το σκοπό του.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, ενισχύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Άργους.
Οι παρατηρήσεις-προτάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Άργους
Αναφορικά με την προτεινόμενη λύση από τους μελετητές (σενάριο Σ2), έχουμε εντοπίσει ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που θεωρούμε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:
1. Τροποποιήσεις στις προς πολεοδόμηση περιοχές της πόλης του Άργους: Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σχετικά με την τροποποίηση των περιοχών Π05 και Π09 του υφιστάμενου ΓΠΣ, οι οποίες αρχικά προορίζονταν για πολεοδόμηση. Η μετατροπή τους σε ζώνες αγροτικών/γεωργικών χρήσεων χωρίς την πρόβλεψη άλλων περιοχών για την επέκταση του αστικού ιστού αποτελεί λογική συρρίκνωσης και αποκόπτει το Άργος από δύο κρίσιμες διόδους χωρικής ανάπτυξης, στα νότια και ανατολικά της πόλης. Ιδιαίτερα στα ανατολικά είναι ιδανική περιοχή ανάπτυξης καθώς οι παραπάνω περιοχές είναι εκτός των ορίων της αρχαίας πόλης του Άργους.
2. Συγκέντρωση βιομηχανικών περιοχών:
Η πρόταση για τη συγκέντρωση των βιομηχανικών περιοχών σε τρία σημεία εγείρει ανησυχίες, καθώς οι περιοχές αυτές είναι ήδη κορεσμένες. Τα οικόπεδα είτε παραμένουν αδιάθετα είτε οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθιστώντας δύσκολη την απόκτησή τους από επιχειρήσεις. Η απουσία επαρκούς διαθεσιμότητας χώρου ενδέχεται να αποθαρρύνει την ίδρυση νέων βιοτεχνιών και επαγγελματικών εργαστηρίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης και εν γένει των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Στις περιοχές Κιόσκια, Καλύβια, Μπουρμπούλια (περιοχές Β της 5α Ζ.Ο.Ε.) υπάρχει έντονη βιομηχανική συγκέντρωση και στην πρόταση των μελετητών δεν προβλέπεται καμία πρόβλεψη – πρόταση (έχουν καταγραφεί οι εγκαταστάσεις στις ανωτέρω περιοχές κατά την αποτύπωση)
3. Επέκταση αγροτικών και γεωργικών χρήσεων:
Η προτεινόμενη επέκταση της ζώνης γεωργικών χρήσεων, η οποία τουλάχιστον διπλασιάζεται σε σχέση με την αντίστοιχη του υφιστάμενου ΓΠΣ (ΠΕΠΔ3), δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες για τις επιχειρήσεις που αναζητούν χώρους εγκατάστασης. (να δοθεί μεγάλη προσοχή στις εξαιρέσεις χρήσεων που θα υπάρχουν εντός των αγροτικών περιοχών, π.χ. μεταποίηση πρωτογενούς τομέα, αποθηκευτικά κέντρα (logistics) και επαγγελματικά εργαστήρια)
4. Διατήρηση χρήσεων – Όροι δόμησης:
Η διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων – επιχειρήσεων (ή χρήσεων βάσει Ο.Α.) θα πρέπει να συνοδεύεται με δυνατότητα κτιριακής και μηχανολογικής επέκτασης καθώς και δυνατότητα προσθήκης δραστηριότητας με όρους δόμησης της αντίστοιχης χρήσης ώστε να καταστούν βιώσιμες.
5. Αρχαιολογικές Ζώνες:
Παρατηρήθηκε ασυμφωνία μεταξύ των προτεινόμενων Ζωνών Προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων και των ζωνών όπως αυτές αποτυπώνονται στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο.
6. Νέος Ανατολικός Περιφερειακός Δρόμος:
Στο ΓΠΣ υπήρχε πρόβλεψη για περιφερειακή οδό ανατολικά του Άργους (δευτερεύον εθνικό δίκτυο) . Η νέα αυτή χάραξη θα αποσυμφορήσει την κίνηση των βαρέων οχημάτων εντός του αστικού ιστού και θα δημιουργήσει και άξονα προς την ανωτέρω προτεινόμενη (στην παρ.1) περιοχή προς πολεοδόμηση. Στην πρόταση του μελετητή δεν προβλέπεται το ανωτέρω έργο.
Το προτεινόμενο σενάριο ενώ προβλέπει μεγάλη αύξηση της αγροτικής γης (έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον μειωμένο αριθμό απασχολούμενων με την δραστηριότητα αυτή και τον δυσκολιών αγροτικής ανάπτυξης (άρδευση – υδάτινοι πόροι – κόστος καλλιέργειας) ταυτόχρονα εγκλωβίζει χωρικά τις υπόλοιπες δραστηριότητες που αποτελούν τη διέξοδο απασχόλησης των δημοτών. Με αυτή την πρόταση δεν προσελκύονται επενδύσεις και δεν λαμβάνεται υπόψη η κομβική γεωγραφική θέση του Δήμου. Επίσης προβλέπει μείωση των προς πολεοδόμηση περιοχών που αποτελεί τροχοπέδη στην οικοδομική – οικιστική ανάπτυξη.
Ως Σύλλογος Μηχανικών, κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τροποποιήσεις στο προτεινόμενο σενάριο ώστε να μην αποτελέσει σενάριο συρρίκνωσης, αλλά να διασφαλίσει την αρμονική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου Άργους – Μυκηνών.
Άργος, 5/11/2024
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άργους
Ο πρόεδρος Τρύφωνας Ηλ. Σελλής
Ο γραμματέας Νικόλαος Γ. Αντωνόπουλος