Γιορτάζει ο ναός του Άι-Γιάννη στο Άργος
Με την παρουσία πλήθους κόσμου από την ενορία αλλά και ολόκληρη την πόλη, τελέσθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό του Τιμίου Πρδρόμου στο Άργος.
Ο Άι-Γιάννης, η ιστορική εκκλησία του Άργους, γιορτάζει την Πέμπτη 29 Αυγούστου καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας στους δρόμους της συνοικίας.
Ακολουθούν εικόνες από τον εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας:
Γιορτάζει ο ιστορικός ναός του Άι-Γιάννη στο Άργος
Ο ιστορικός ναός του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος
Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια στη θέση του υπήρχε ημιυπόγειος ναΐσκος ο οποίος κατά τη λαϊκή παράδοση ήταν αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η ημιυπόγεια διάσταση του ναού εμπόδιζε τους Τούρκους να εισέλθουν με τα άλογά τους μέσα στο ναό και να τον βεβηλώσουν.
Ο ναός είχε μεγάλο προαύλιο χώρο, όπως και σήμερα και χρησίμευε ως κοιμητήριο των δημογερόντων και άλλων επιφανών Αργείων της εποχής εκείνης.
Στις 26 Νοεμβρίου 1821 συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού από την Τρίπολη οι 52 πληρεξούσιοι της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων και με τα ψηφίσματά τους δίνουν επίσημο κύρος στην Επανάσταση, που είχε ήδη αρχίσει από την Άνοιξη.
Τον Ιούλιο του 1822 κατά την αποχώρηση του Δράμαλη προς την Κόρινθο και την συντριβή του στα Δερβενάκια, ο ναός καίγεται μαζί με όσες οικίες είχαν σωθεί από την εισβολή του Κεχαγιάμπεη. Προς το τέλος του 1822 οι Αργείοι αποφάσισαν να χτίσουν έναν νέο ναό στην θέση του καμένου ναΐσκου της Αγίας Παρασκευής.
Στα πρακτικά της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του Άργους υπάρχει η εξής αναφορά:
«Συνεδρίασις ΙΘ, Αυγούστου 3, 1829. Ανεγνώσθη έγγραφον της Αυτού Εξοχότητος του Κυβερνήτου της Ελλάδος, Ιωάννου Αντ. Καποδίστρια, προβάλλον αίτημα να δοθεί άδεια από τη Κυβέρνηση ώστε να δώσει χρηματική βοήθεια στον ανεγειρόμενο ναό της κοινότητος Άργους με την ονομασία Τίμιος Πρόδρομος…».
Η χρηματική δωρεά κατ’ άλλους ήταν 3.000 φοίνικες, κατ’ άλλους 20.000. Γι’ αυτό στη δυτική πλευρά του εξωτερικού τοίχου του ναού τοποθετήθηκε η εξής αφιερωματική μαρμάρινη επιγραφή:
«Η πόλις Αργείων
Τω Ιωάννη Αντ. Καποδιστρίω
Ευνοίας ένεκεν τόδε τέμενος
ΑΩΚΘ΄μηνί Σεπτ.»
Στις 29 Αυγούστου 1829, στην ανάμνηση της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας με δάκρυα στα μάτια και χέρια που έτρεμαν κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του ναού.
Η ανέγερση του ναού προχωρούσε απρόσκοπτα με την επιστασία του ίδιου του Κυβερνήτη και του οικονόμου του ναού, ιερέως Νικολάου Οικονόμου. Ολοκληρώθηκε το 1832 και από τότε μέχρι τον Απρίλιο του 1865, που ανεγέρθηκε ο νέος ναός του Αγίου Πέτρου, λειτουργούσε ως Μητροπολιτικός ναός της Επισκοπής Άργους.
Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου Άργους είναι τρίκλιτος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και το αριστερό στην Αγία Παρασκευή.
Έχει λαμπρά διακοσμημένο ξυλόγλυπτο τέμπλο με αγιογραφίες του 1836 από το διάσημο αγιογράφο Ευστάθιο.
Το καμπαναριό του ναού κατασκευάστηκε το 1853 με δαπάνη του δήμου επί δημαρχίας Κωνσταντίου Βώκου. Με τον ισχυρό σεισμό του 1896 ο ναός κατέστη ετοιμόρροπος και γι’ αυτό το 1912 ασφαλίστηκε εσωτερικά με σιδεριές.
Στα ιστορικά κειμήλια του ναού συγκαταλέγονται ένας χρυσοκέντητος Επιτάφιος σε βελούδο που εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αι., το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιταφίου το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών κατασκευάσθηκε λίγο μετά το τέμπλο , παλαιά εκκλησιαστικά βιβλία, σκεύη και άμφια, μεταξύ των οποίων ένα ιεροδιακονικό ένδυμα, που σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις είναι αφιέρωμα της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης της Μεγάλης, προς τον τότε διάκονο Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Στο βορειοδυτικό μέρος του περιβόλου του ναού ετάφησαν σε λάκκο χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία οι περισσότεροι από τους 300 Αργείους αλλά και Γάλλους στρατιώτες που σφαγιάστηκαν κατά την συμπλοκή Ελλήνων και Γάλλων που ξέσπασε στις 4 Ιανουαρίου του 1833.
Στο εσωτερικό του ναού, σύμφωνα με προφορική παράδοση, κάπου στο δεξιό κλίτος, έχουν τοποθετηθεί σε λάρνακα τα λείψανα του Επισκόπου Κορίνθου Κύριλλου Ροδόπουλου, Αργείου, που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από το 1829 μέχρι και σήμερα στο ναό του Τιμίου Προδρόμου τελείται η επίσημη δοξολογία της 25ης Μαρτίου και γίνεται κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του προαυλίου.
Στις 5 Μαρτίου 1937 ο Βασιλέας Γεώργιος Β΄ κηρύσσει με διάταγμά του ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το ναό του Τιμίου Προδρόμου.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), ο τότε ιεροκήρυκας και μετέπειτα εμβληματικός Μητροπολίτης Αργολίδος Χρυσόστομος ο Β΄ Δεληγιαννόπουλος, οργάνωσε και λειτουργούσε στο ναό του Τιμίου Προδρόμου διανομή συσσιτίου στα παιδιά, τις επίτοκες και τους υπερήλικες στο προαύλιο του ναού, όπου είχαν στηθεί τα συνεργεία παρασκευής φαγητού με δυνατότητα διανομής 2.000 μερίδων την ημέρα. Στα παιδιά, τους αρρώστους και τις επίτοκες χορηγείτο και γάλα.
Την 24η Φεβρουαρίου 2011, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προκλήθηκε πυρκαγιά στο λέβητα πετρελαίου του ναού, κάηκε η δεξιά πτέρυγα του γυναικωνίτη, κειμήλια, εικόνες, άμφια και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του ναού. Από την αιθάλη μαύρισε το εσωτερικό του ναού και υπέστησαν σημαντικές φθορές οι αγιογραφίες και το τέμπλο.
Με τη βοήθεια ευλαβών Αργείων αλλά και επίσημων φορέων, επισκευάστηκε προσωρινά η καμένη στέγη και καθαρίστηκε ένα τμήμα του εσωτερικού του ναού.
Το 2017 πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωτική αποκατάσταση της στέγης του γυναικωνίτη και καθαρίστηκε τελείως η αιθάλη στο εσωτερικό του ναού.