Η γέφυρα του Ερασίνου στη Ν. Κίο: ευκαιρία ανάδειξης νέου πνεύματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (του Γ. Κόνδη)

Φωτογραφία: Τάσος Ηλιάδης

Η γέφυρα του Ερασίνου ποταμού στη Ν.Κίο: ευκαιρία ανάδειξης νέου πνεύματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης

Με το εύστοχο σύνθημα «ένα μέλλον για το παρελθόν μας», οι πολίτες της Ν.Κίου και των γύρω περιοχών συναντήθηκαν στην πρωτοβουλία διαμαρτυρίας της 19ης Μαΐου 2024, μπροστά στη σιδερένια γέφυρα του Ερασίνου ποταμού. Σκοπός της διαμαρτυρίας η διάσωση της γέφυρας που κινδυνεύει να … πάει για παλιοσίδερα, καθώς λέγεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας.Το βασικό επιχείρημα της πρωτοβουλίας των πολιτών για τη διάσωση της γέφυρας είναι πως πρόκειται για ένα τοπόσημο, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής και τις αναμνήσεις των κατοίκων. Φτάνει όμως κάτι τέτοιο για να πεισθεί η Δημοτική Αρχή για τη σωτηρία της;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στηριζόμενος στο πρόσφατο αργειακό παρελθόν της έννοιας «πολιτισμική κληρονομιά», σε πρόσφατες ταξιδιωτικές εμπειρίες στο εξωτερικό και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτισμική … καταστροφή!

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η περιοχή του Δήμου Άργους-Μυκηνών γνώρισε μια ταχύτατη πολιτισμική υποβάθμιση παρά τον αρχαιολογικό και ιστορικό της πλούτο. Παρά κάποια έργα συντήρησης, καμία βασική πολιτική για τον πολιτισμό δεν αναπτύχθηκε και ιδιαίτερα η τελευταία δεκαπενταετία, χαρακτηρίστηκε από την αστειότητα μιας απαίδευτης αρχαιολαγνείας η οποία στέρησε από το Δήμο τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικότατες πολιτισμικές δυνατότητες που διαθέτει. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε αυτό της επισκεψιμότητας. Έχω γράψει και άλλες φορές για το θέμα των δημοτικών ιστορικών αρχείων που καταστράφηκαν (ολοσχερώς;) καθώς και μιας σειράς από άλλα ζητήματα που καθηλώνουν τον Δήμο στη μίζερη θέση μιας οποιασδήποτε επαρχιακής κωμόπολης και όχι εκείνου που περιλαμβάνει την αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας και της Ευρώπης (Άργος), παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους (Μυκήνες) και χώρους ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και ομορφιάς (Ν.Κίος, Ερασίνος, κλπ). Ουδέποτε προχώρησε με οποιοδήποτε τρόπο η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το νέο μουσείο Άργους – ένα από τα πλουσιότερα της Ελλάδας – πηγαίνει από τη μια παράταση στην άλλη και εκείνα που έγιναν (Βυζαντινό Μουσείο και ίσως το Νομισματικό), οφείλονται κυρίως στις προσπάθειες των αρχαιολόγων και στην «τυχαία» διάσωση των στρατώνων τους οποίους, ακόμη και σήμερα, κάποιοι θα ήθελαν να τους δουν κάτω από την … ευεργετική δράση της μπουλντόζας. Η ατυχία αυτού του Δήμου συμπληρώνεται από την απόλυτη αδυναμία των «προσώπων του Δημόσιου Χώρου» να κατανοήσουν το περιεχόμενο και την ίδια την έννοια «πολιτισμική κληρονομιά».

Φωτογραφία: Τάσος Ηλιάδης

 

«Φασαρία για μια παλιογέφυρα»

 Μήπως έχουν δίκιο όσες/όσοι μιλάνε για φασαρία για το τίποτα στην περίπτωση της γέφυρας του Ερασίνου ή ακόμη για φασαρία ώστε να σωθούν … οι σαβούρες; Ας δούμε τι γίνεται με τις … σαβούρες σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πολύ ενδεικτικές ανάμεσα σε εκατοντάδες! Θα ξεκινήσω από αυτό το άσημο γεφυράκι που αποτελεί για τον βελγικό Δήμο της Houyet χαρακτηριστικό πέρασμα σε αρχαίο δρόμο. Ο Δήμος αποφάσισε και υλοποίησε την ανακατασκευή του διατηρώντας κάθε λεπτομέρεια από το πρωτότυπο, θεωρώντας πως είναι σημαντικό ιστορικό τεκμήριο σε ένα σύνολο περιπατητικών διαδρομών.

Το γεφυράκι του παραπόταμου Ywoigne της Custinne στο Δήμο της Houyet (Βέλγιο),
πρόσφατα ανακατασκευασμένο όπως ακριβώς ήταν

 Στην Ελβετία, στον Δήμο Kaltbrunn για περισσότερα από 100 χρόνια (1915) οι κάτοικοι περνούν πεζοί τον ποταμό Steinenbach από μια γέφυρα η οποία γνώρισε πολλές φορές την καταστροφή από πλημμυρικά φαινόμενα και πάντα ανακατασκευαζόταν. Στην πεζογέφυρα του Cholschlagenέγιναν έργα στήριξης και ανανέωσης το 1948 και πρόσφατα, to 1993, μια ολικήπαραμένοντας πάντα… ίδια!

Η πεζογέφυρα Cholschlagen του ποταμού Steinbach στον ελβετικό Δήμο Kaltbrunn

ΣτομικρόΔήμοτουSaint-Valérien-de-Miltonστο Québec του Καναδά, οι πολίτες και οι ενώσεις προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς έχουν κινητοποιηθεί για την διάσωση μιας εκατοντάχρονης γέφυρας τύπου «Βαλτιμόρη», η οποία κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γέφυρα Paré δεν έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας αλλά δεν εξυπηρετεί πλέον τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι πρέπει να περνάνε με ολοένα και μεγαλύτερα/βαρύτερα αγροτικά οχήματα. Με απόφαση της τοπικής Πολιτείας το 2020 η γέφυρα κρίθηκε ιδιαίτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος και σήμερα περιμένουμε την κατασκευή μιας νέας η οποία θα δίνει λύσεις χωρίς την καταστροφή της παλαιάς η οποία θα μετατραπεί σε πεζογέφυρα.

Η γέφυρα Paré στο μικρό Δήμο Saint-Valérien-de-Milton στο Québec του Καναδά

Δυο σημαντικά παραδείγματα για την αντίληψη της «πολιτισμικής κληρονομιάς», τον σεβασμό και την διατήρησή της θα παραθέσω από την Γαλλική πόλη Amiens. Toπρώτο είναι η συνεχής φροντίδα του συνόλου των παλαιών σιδερένιων γεφυρών που ενώνουν τους πεζόδρομους και γενικότερα το οδικό δίκτυο στην παλιά και τη νέα πόλη, πάνω από τα κανάλια της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σιδερένιας πεζογέφυρας στη γειτονιά γύρω από τον μοναδικό Καθεδρικό Ναό της Αμιέν

Όμως το σημαντικότερο παράδειγμα στην πόλη προέρχεται από μια ολοκαίνουργια πεζογέφυρα (2024), δώρο του αυστραλιανού στρατού για τους εορτασμούς του τέλους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πεζογέφυρα, η οποία μοιάζει με εκείνη της Ν.Κίου, αποτελεί σήμερα αξιοθέατο πέρα από την χρηστική λειτουργία της.

Η «γέφυρα της Φιλίας», δώρο του Τεχνικού Σώματος του Αυστραλιανού Στρατού στην πόλη της Amiens

Θα σημειώσω τελειώνοντας πως και οι ελληνικές πόλεις που σέβονται πραγματικά την πολιτισμική τους κληρονομιά και την ιστορία τους, διατηρούν με σεβασμό και με όποια έξοδα απαιτούνται τα τεκμήρια αυτής της κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη των Τρικάλων που χαίρει παγκόσμιας φήμης πλέον για τις καινοτόμες πολιτικές της και τις πολιτικές προστασίας της πολιτισμικής της κληρονομιάς και στην οποία ο σεβασμός στις «παλιατζούρες» και τις «σαβούρες» αποτελεί μέρος αναπόσπαστο της ιστορικής της ύπαρξης.

Η κεντρική μεταλλική γέφυρα της πόλης των Τρικάλων, η οποία συνδέει την παλαιά με τη νέα πόλη. Κατασκευάστηκε από του Γάλλους το 1886 και αποτελεί χαρακτηριστικό έργο βιομηχανικής κληρονομιάς

 

Μια απόφαση με νομικο-κοινωνική και πολιτική ισχύ

Πριν μερικά χρόνια οι πολίτες στην περιοχή του Μπουραζανίου (Δήμος Κόνιτσας), κινητοποιήθηκαν με επικεφαλής τον ξενοδόχο κ. Γεώργιο Τάσσο για τη διάσωση μιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ (παρόμοιου τύπου είναι η γέφυρα του Ερασίνου-Ν.Κίου). Η γέφυρα προοριζόταν για σκραπ (παλιοσίδερα), καθώς είχε κατασκευαστεί μια νέα πιστή αντιγραφή της παλαιάς, η οποία επενδύθηκε με πέτρα δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Σε πρώτο πλάνο η νέα γέφυρα Μπουραζανίου (2008) και πίσω η σιδερένια γέφυρα τύπου Μπέλεϋ που μετατράπηκε σε πεζογέφυρα

Εκτός από τους πολίτες κινητοποιήθηκε η Εκκλησία και ο Στρατός του οποίου οι τεχνικές υπηρεσίες κατασκεύασαν και τοποθέτησαν τη γέφυρα έχοντας, επομένως, ένα πρόσθετο ιστορικό τεκμήριο. Πέρα όμως από το γεγονός της διάσωσης μιας γέφυρας που αποτελεί τεκμήριο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς και μέρος της ιστορίας του τόπου, ιδιαίτερη σημασία έχει το σκεπτικό με το οποίο η επίσημη Πολιτεία ενέταξε τη γέφυρα στα ιστορικά διατηρητέα μνημεία περιλαμβάνοντας και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.

Το έτος λοιπόν 1996, η Ελληνική πολιτεία κήρυξε τη γέφυρα ιστορικό διατηρητέο μνημείο με το σκεπτικό… «ότι αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα μεταλλικής γέφυρας του τέλους του περασμένου αιώνα στην περιοχή, απαραίτητο για την μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής, επίσης δε, είναι σημαντικό σημείο αναφοράς άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.»

 

Ένα μέλλον για το παρελθόν μας

Η διάσωση και ανάδειξη της γέφυρας του Ερασίνου ποταμού στη Ν.Κίο αποτελεί καθήκον της Δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα σημεία εκκίνησης μιας νέας πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία και ανάδειξη των τεκμηρίων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν αμέτρητες (έχουν εξάλλου διατυπωθεί). Δεν είναι θέμα χρημάτων! Είναι θέμα κατανόησης του τι σημαίνει «πολιτισμική κληρονομιά» για τον ιστορικά πρώτο Δήμο της χώρας και πως αυτή η κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει στοιχείο κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και  μαγνήτη για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Αν δεν υπάρχουν χρήματα επιτρέψτε στην πολιτισμική μας κληρονομιά να σας φέρει!

Νίκος Κοντός, ανάρτηση fb, 3-6-2024

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου για το θάνατο του Αλέξανδρου Μπίσκου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου για το θάνατο του Αλέξανδρου Μπίσκου Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η μαθητική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου...

Δύο υποτροφίες για δωρεάν στέγαση φοιτητών στην Αθήνα προσφέρει το Γηροκομείο Άργους

Δύο υποτροφίες για δωρεάν στέγαση φοιτητών στην Αθήνα προσφέρει το Γηροκομείο Άργους Το Γηροκομείο Άργους στο πλαίσιο της αξιοποίησης διαμερίσματος ιδιοκτησίας του στην Αθήνα (Γαλβάνη...

Μάκαρης: “Πληθώρα προβλημάτων στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου – Επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν”

Κ. Μάκαρης: "Εγκατάλειψη στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου" Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ναυπλιέων "Νέα Εποχή" του Κωνσταντίνου Μάκαρη Ως Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» λειτουργούμε απολύτως σύμφωνα με τον...

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου για το θάνατο του Αλέξανδρου Μπίσκου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου για το θάνατο του Αλέξανδρου Μπίσκου Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η μαθητική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου...

Δύο υποτροφίες για δωρεάν στέγαση φοιτητών στην Αθήνα προσφέρει το Γηροκομείο Άργους

Δύο υποτροφίες για δωρεάν στέγαση φοιτητών στην Αθήνα προσφέρει το Γηροκομείο Άργους Το Γηροκομείο Άργους στο πλαίσιο της αξιοποίησης διαμερίσματος ιδιοκτησίας του στην Αθήνα (Γαλβάνη...

Μάκαρης: “Πληθώρα προβλημάτων στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου – Επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν”

Κ. Μάκαρης: "Εγκατάλειψη στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου" Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ναυπλιέων "Νέα Εποχή" του Κωνσταντίνου Μάκαρη Ως Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» λειτουργούμε απολύτως σύμφωνα με τον...

Δημοτικά ΚΔΑΠ Άργους, Νέας Κίου: Ανακαινίστηκαν πλήρως τα δύο, μεταφέρεται το τρίτο

Δημοτικά ΚΔΑΠ Άργους, Ν. Κίου: Ανακαινίστηκαν τα δύο, μεταφέρεται το τρίτο Ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών Στο Δήμο μας λειτουργούν τρία δημοτικά ΚΔΑΠ, τα οποία λόγω παραλείψεων,...

Δημοτικά ΚΔΑΠ Άργους, Νέας Κίου: Ανακαινίστηκαν πλήρως τα δύο, μεταφέρεται το τρίτο

Δημοτικά ΚΔΑΠ Άργους, Ν. Κίου: Ανακαινίστηκαν τα δύο, μεταφέρεται το τρίτο Ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών Στο Δήμο μας λειτουργούν τρία δημοτικά ΚΔΑΠ, τα οποία λόγω παραλείψεων,...

Θλίψη για το θάνατο του Θεόδωρου Καζά, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Αργολίδα: Θλίψη για το θάνατο του Θεόδωρου Καζά, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Θλίψη επικρατεί στην κοινωνία του Ναυπλίου, της Αργολίδας αλλά και στον...

Αναβάλλεται για αργότερα το “Argos Street Food Festival”

Αναβάλλεται το "Argos Street Food Festival" Εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων που απαιτούν επιπλέον χρόνο διευθέτησης, το "Argos Street Food Festival 2025", που είχε προγραμματιστεί για τις...