ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΟΤΑΝ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ «ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ»… (ΑΛΛΑ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

Δώσανε τα παιδιά Μαθηματικά και στις Πανελλήνιες και στις ενδοσχολικές. Έχω, λοιπόν, το δικαίωμα να διατυπώσω μερικές κριτικές σκέψεις, χωρίς να επηρεάσω την προσπάθεια των μαθητών. Ξεκινάω με δυο διαπιστώσεις:
Α) Διαπίστωσα, κοιτάζοντας γραπτά Φυσικής και Χημείας ότι οι μαθητές του Λυκείου δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν αριθμητικές πράξεις, αν σε αυτές υπάρχουν δεκαδικοί και κλάσματα. Μιλάω για μαθητές που διαβάζουν… που κάνουν προσπάθεια.
Β) Διαβάζοντας τις προεκλογικές συνεντεύξεις του Υπουργού Παιδείας κ. Πιερακκάκη διαπίστωσα ότι δεν έχει πάρει μυρωδιά για την σχολική πραγματικότητα. Πετάει πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού… π.χ. Ανέφερε σε συνέντευξή του το πόσο εντυπωσιάστηκε φίλος του θεολόγος από την χρήση διαδραστικού πίνακα… βέβαια, οι πίνακες αυτού του είδους έχουν τοποθετηθεί σε σχολικές αίθουσες εδώ και δώδεκα (!!!) χρόνια, ως εκ τούτου δεν αποτελούν καινοτομία. Ο κ. Πιερακάκης υπέγραψε μια μεγάλη εργολαβία (κάποια εκατομμύρια) και τοποθετήθηκαν και νέοι τέτοιοι πίνακες. Για να ευλογήσει τον εαυτό του ανακάλυψε τον φίλο του τον θεολόγο.
Η σύγχρονη παιδαγωγική δεν στηρίζεται στις εντυπώσεις «φίλων μας θεολόγων»… αλλά στην επιστημονική διερεύνηση των αποτελεσμάτων με εργαλείο τη στατιστική.
Οι δικές μου διαπιστώσεις δεν αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας, αλλά απλή καταγραφή παρατηρήσεων. Ο «τεχνοκράτης» κ. Πιερακάκης έχει τα μέσα (Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Πρότυπα σχολεία κλπ.) που μπορούν να κάνουν έρευνα χωρίς προκαταλήψεις. Σε μια σοβαρή Κυβέρνηση (είτε δεξιά, είτε αριστερή) η έρευνα αυτή θα ήταν ο τρόπος αξιολόγησης του παιδαγωγικού συστήματος. Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, αυτά είναι λεπτομέρειες. Ο εκάστοτε υπουργός με μερικούς ιδεοληπτικούς συνεργάτες αποφασίζουν … και αυτό το θεωρούν «αξιολόγηση» του συστήματος.
Στα Λύκεια εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια η περίφημη «Τράπεζα Θεμάτων». Η δική μου παρατήρηση είναι ότι το μόνο κατόρθωμα αυτής της «δεξιάς» ιδεοληψίας (Την εφηύρε ο Αρβανιτόπουλος επί Σαμαρά, την κατάργησε – σωστά- ο ΣΥΡΙΖΑ και την επανάφερε τροποποιημένη η Κεραμέως επί Μητσοτάκη) είναι πως καλλιεργεί ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑΣ, που είναι ολέθριο για την κατανόηση των Μαθηματικών.
Είπαμε, αυτό είναι μια πρώτη παρατήρηση. Το Υπουργείο Παιδείας, που κόπτεται (στα λόγια) για την αξιολόγηση, γιατί δεν βάζει τους οργανισμούς του να μελετήσει τις επιπτώσεις τις «τράπεζας θεμάτων»;
Για να εξηγήσω τον ισχυρισμό μου… σας λέω πρώτα τί είναι «τράπεζα θεμάτων»: Έστιν ουν τράπεζα θεμάτων συλλογή περί των 300 ασκήσεων, ελευθέρων εις το διαδίκτυο, επί πλέον των όσων περιέχει το σχολικό βιβλίο, εκ της οποίας θα προκύψουν δια κληρώσεως δύο θέματα.
Άρα τα παιδιά αρχίζουν στα φροντιστήρια και «μαθαίνουν» τα 300 αυτά θέματα και καλύπτουν (100%) έτσι τα δύο από τα τέσσερα θέματα. Αυτή η διαδικασία δεν τους αφήνει χρόνο να κατανοήσουν τη θεωρία (Αποδείξεις, παραδείγματα, ερωτήσεις Σωστού-Λάθουςκλπ) που είναι αναγκαίες για την κατανόηση… Δεν αφήνει χρόνο ούτε και για τη μελέτη των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου.
Αναγκάζουμε έτσι τα παιδιά σε μια ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, που δεν βοηθάει στην κατανόηση.
Μετά, γκρινιάζουμε… γιατί στον διαγωνισμό της PISA του ΟΟΣΑ πατώνουμε… Όταν δεν έχουμε δώσει τα εργαλεία στους μαθητές να προσεγγίσουν σωστά τις μαθηματικές έννοιες και βρεθούν μπροστά σε «διαφορετικού ύφους» εκφώνηση προβλήματος (και όχι άσκησης) δεν μπορούν να αποδώσουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Ο κ. Πιερακάκης σύμφωνα με τα κυβερνητικά παπαγαλάκια είναι «σοβαρός τεχνοκράτης». Η πραγματικότητα όμως αξιολογεί τη δράση του στα ίδια επίπεδα με των προηγουμένων, που δεν ήταν σοβαροί τεχνοκράτες.
Παλιά τα Μαθηματικά τα φοβόντουσαν… σα να είχαν έναν «δράκο»… τώρα, ο δράκος έχει γίνει φιδάκι κολοβό και κάνει την ύπουλη δουλειά του μέσα από την «Τράπεζα Θεμάτων».Καιρός είναι να το αντιληφθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.