Πολιτισμός

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νέα Κίο Αργολίδας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νέα Κίο

Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών είναι η ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Θρίαμβος της Ορθοδοξίας σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων.

Στις εκκλησίες όλης της χώρας εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο, τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι ιερείς Δημοσθένης και Ηλίας Γάτσιος.

Ακολούθησε περιφορά των ιερών εικόνων γύρω από το ναό. Κάθε πιστός, κρατουσε στα χέρια του κάποια εικόνα, μικρή ή μεγάλη.

 

 

 

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νέα Κίο
Μετά τον θάνατο του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, ο μικρός γιος του Μιχαήλ Γ΄, με τη μητέρα του την αντιβασιλέα Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο Α΄, κάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 για να φέρει ειρήνη στην Εκκλησία.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης, όλοι έκαναν μια θριαμβευτική πομπή από το ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αγιά Σοφιά, επαναφέροντας τις εικόνες στον αυτοκρατορικό ναό. Αυτό συνέβη στις 11 Μαρτίου 843 (που εκείνο το έτος ήταν η πρώτη Κυριακή των Νηστειών).

Η Σύνοδος αυτή, όρισε να τελείται κάθε χρόνο πανηγυρική γιορτή στην επέτειο αυτής της ημέρας και την ονόμασε «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα. Κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται περικοπή από την προς Εβραίους επιστολής (ια’:24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (α’ 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού «Ῥαββί, σὺ εἶ ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ, σὺ εἶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».

Στην Ελλάδα, το Σύμβολο της Πίστεως#Το Σύμβολο της Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως απαγγέλλεται κανονικά από τους ιεροψάλτες στη Θεία Λειτουργία, αλλά την Κυριακή της Ορθοδοξίας απαγγέλλεται από ένα λαϊκό μέλος της εκκλησίας που είναι πολιτειακός αξιωματούχος. Πρόκειται περί τιμητικού προνομίου που προσφέρεται στον αρχηγό του κράτους, σε συνέχιση του ίδιου προνομίου που κατείχαν οι Αυτοκράτορες. Από τη βασιλεία του Γεωργίου του Α’, επανακαθιερώθηκε να προσέρχεται ο Βασιλιάς -και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και να απαγγέλλει το Πιστεύω.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Eurovision: Προκρίθηκε στον τελικό η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι»

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision προκρίθηκε μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση η Μαρίνα Σάττι, με…

1 ώρα πριν

Θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League Με δύο γκολ του Ελ Κααμπί στο…

2 ώρες πριν

10 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

10 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Κάψιμο βιβλίων στη ναζιστική Γερμανία, Μιχαλάκης Καραολής-Ανδρέας Δημητρίου, Φρεντ…

2 ώρες πριν

Ναύπλιο: Τα εγκαίνια της έκθεσης της καλλιτεχνικής ομάδας του “Παλαμήδη”

Ναύπλιο: Τα εγκαίνια της έκθεσης του "Παλαμήδη" Γράφει ο Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας Την Δευτέρα του…

2 ώρες πριν

Βύρωνας: Εκτέλεσαν άνδρα μέσα στο αυτοκίνητό του, τραυματίστηκε η συνοδηγός

Ένας άνδρας έπεσε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του και μία γυναίκα που ήταν συνοδηγός τραυματίστηκε,…

3 ώρες πριν

Το Κεφαλάρι Άργους γιορτάζει τη Ζωοδόχο Πηγή

Το Κεφαλάρι Άργους γιορτάζει τη Ζωοδόχο Πηγή Η θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζεται με…

5 ώρες πριν