Κοινωνία

Στο 2ο Λύκειο Άργους επιβεβαίωσαν το “Πείραμα του Ερατοσθένη”

2ο Λύκειο Άργους πείραμα Ερατοσθένη

Την Τετάρτη 20/3/2024 (εαρινή Ισημερία), μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Άργους, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024» της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) και του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).

Το πείραμα αυτό, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο 2ο ΓΕΛ Άργους με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Βασιλείου Χαραλαμπόπουλου‒ΠΕ04.02, θεωρείται ένα από τα 10 πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής και πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου από διαφορετικές ομάδες μαθητών/τριών που είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν και να εφαρμόσουν γνώσεις Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωγραφίας και Πληροφορικής.

Την επίβλεψη και καθοδήγηση των μαθητών/τριών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πραγματοποίησαν ο Διευθυντής Γεώργιος Γιαννακούλης‒ΠΕ02, οι Υποδιευθυντές Μαρία Πιπέρου‒ΠΕ06 και Παναγιώτης Μπάρμπας‒ΠΕ04.01 και οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Παναγιωτόπουλος‒ΠΕ04.01, Παναγιώτης Γ. Σκούφης‒ΠΕ03, Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος‒ΠΕ04.02, Βερονίκη Κουμαδωράκη‒ΠΕ02 και Δημήτριος Δρούγκας‒ΠΕ86. 2ο Λύκειο Άργους πείραμα Ερατοσθένη

Οι δύο καλύτερες τιμές που υπολογίστηκαν ήταν 6.338,4 km και 6.341 km αντίστοιχα, και αμφότερες αποτελούν πολύ καλές προσεγγίσεις της μέσης τιμής της ακτίνας της Γης (6.371 km).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι την φετινή σχολική χρονιά το 2ο ΓΕΛ Άργους είχε την χαρά να πραγματοποιήσει το πείραμα του Ερατοσθένη σε συνεργασία με το Γυμνάσιο‒Λ.Τ. Αγίου Ευστρατίου στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των δύο σχολικών μονάδων και της διάχυσης καλών πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα, η ακτίνα της Γης υπολογίστηκε και με έναν διαφορετικό τρόπο, βασισμένο στις καλύτερες πειραματικές μετρήσεις των δύο σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την μεταξύ τους απόσταση.

Η τιμή που υπολογίστηκε ήταν 6.401,66 km και αποτελεί πολύ καλή προσέγγιση της μέσης τιμής της ακτίνας της Γης.

Το 2ο ΓΕΛ Άργους θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμώς την Διευθύντρια του Γυμνασίου‒Λ.Τ. Αγίου Ευστρατίου Άννα Παπανικολάου‒ΠΕ01, την εκπαιδευτικό Άννα Τοροσιάδου‒ΠΕ86 καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες του εν λόγω σχολείου που συμμετείχαν στη δράση, για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία τους.

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Μαρίνα Σάττι: η φωνή που δεν θα πάψει να μας ξαφνιάζει (της Δώρας Ν. Αντωνοπούλου)

Μαρίνα Σάττι: η φωνή που δεν θα πάψει να μας ξαφνιάζει Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου…

2 ώρες πριν

Ανάσταση έπειτα από μισό αιώνα στα Κουτρουμπέικα και Χρονέικα Ναυπλίου

Ανάσταση Κουτρουμπέικα και Χρονέικα Ναυπλίου Οι κάτοικοι των οικισμών Κουτρουμπέικα και Χρονέικα του Δήμου Ναυπλιέων…

5 ώρες πριν

Συλλυπητήρια της ΕΛΜΕ Αργολίδας στην οικογένεια Παναγιώτη Σκούφη

ΕΛΜΕ Αργολίδας στην οικογένεια Παναγιώτη Σκούφη Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας εκφράζει τα ειλικρινή και…

6 ώρες πριν

Νέο πρόγραμμα Αναγεννητικής Γεωργίας στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας

Αναγεννητική Γεωργία στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας Η Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, σε συνεργασία με την Γενική…

7 ώρες πριν

Ξεκίνησε το διήμερο τουρνουά “3×3 ΔΕΗ Street Basketball” στο Άργος

"3×3 ΔΕΗ Street Basketball" στο Άργος Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 11/5 στην πλατεία Αγίου…

7 ώρες πριν

Άργος: Σύλληψη για ληστείες, αρπαγές και εκβιάσεις

Άργος: Σύλληψη για ληστείες, αρπαγές και εκβιάσεις Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής 10/5 σε κοινότητα…

8 ώρες πριν