Τσικνοπέμπτη Ναύπλιο σουβλάκια κοντοσούβλια
Η (υπέροχη) μυρωδιά της τσίκνας έχει κατακλύσει το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης τους δρόμους του Ναυπλίου.
Δεκάδες είναι τα καταστήματα εστίασης, κυρίως στην οδό Άργους και την Ασκληπιού που έβγαλαν στα πεζοδρόμια ψησταριές και, τηρώντας το έθιμο της ημέρας, ψήνουν στα κάρβουνα σουβλάκια και κοντοσούβλια. Κάποια από αυτά επιστράτευσαν και ντι-τζέις για τη διασκέδαση των πελατών τους.
Τα delivery δέχονται συνεχώς παραγγελίες από τα σπίτια, τα καταστήματα, τα φραφεία της περιοχής.
Η Τσικνοπέμπτη
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Τσικνοπέμπτη Ναύπλιο σουβλάκια κοντοσούβλια
Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό».
Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς,οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου.
Εικάζεται, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».