αγάπη γάμος 2

Μελλοντικό πλάνο: Δυο άνθρωποι που θέλουν να μείνουν μαζί, είναι απαραίτητο να μιλήσουν για αυτά που μπορεί να προκύψουν τα επόμενα 5-10 χρόνια. Συζητήστε τα πλάνα καριέρας σας και εκπαίδευσης/μετεκπαίδευσης. Αν χρειαστεί να μετακομίσει το ένα πρόσωπο (πχ καλύτερη δουλειά) είναι το άλλο πρόθυμο να ακολουθήσει; Αν έμενε ο ένας πίσω και περίμενε τον άλλο να ξαναγυρίσει (πχ σε περίπτωση μετάθεσης); Μην αποφύγετε να μιλήσετε και για απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως τί θα γίνει αν πεθάνει ο ένας ή πάθει ατύχημα και μείνει καθηλωμένος, ή αν απλά χωρίσετε. Το να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες συζητήσεις δε θα κρατήσει μακριά το κακό. Μην νομίζετε ότι επειδή δεν αναφέρουμε κάτι, καταφέρνουμε να το ξορκίσουμε. Σκοπός είναι να συζητηθούν τέτοιες πτυχές για να ξέρουν και οι δυο ποιον/α έχουν επιλέξει για σύντροφο, όχι πριν το γάμο να δώσετε όρκους για παν ενδεχόμενο και για κάθε υποπερίπτωση..
Θρησκευτικότητα/Πολιτική: Κακά τα ψέματα, η θρησκεία και η πολιτική είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για ορισμένους. Είχα ακούσει ένα μητροπολίτη, που όταν του ‘πε ένα ζευγάρι ότι θα χωρίσει, τους είπε “Παιδιά μου δε θα σας ρωτήσω γιατί θέλετε να χωρίσετε, αλλά για ποιο λόγο παντρευτήκατε”. Τί είναι ο γάμος για εσάς; Μοιράζεστε κοινές αξίες για τη ζωή; Είστε πρόθυμοι να κάνετε υποχωρήσεις στις αξίες σας (ή στο πόσο έκδηλα τις εκφράζετε) για χάρη του/της συντρόφου σας; Πόσο θα συμμετάσχουν τα παιδιά σας σε αυτό;
Επίλυση συγκρούσεων/Διαχείριση θυμού: Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό αν δεν μεταβολίζεται σωστά. Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έντονη διαφωνία, όταν η ρήξη στο ζευγάρι μοιάζει να έρχεται? Δυστυχώς, η κακοποίηση καλά κρατεί ακόμα και σήμερα. Άνθρωποι που περνάμε όμορφα μαζί τους, σε στιγμές κρίσης μετατρέπονται σε έναν άνθρωπο που θα ευχόμασταν να μην τον είχαμε γνωρίσει…Υπάρχουν θέματα διαχείρισης θυμού στον ένα από σας; Βρίσκεται σε θεραπεία? Υπάρχει περίπτωση να φέρεστε και οι δύο κακοποιητικά εναλλάξ; αγάπη γάμος 2
Μην έχετε στο μυαλό σας τον οργισμένο άνθρωπο σαν κάποιον που φωνάζει και σπάει ότι βρει. Η “Παθητική Επιθετικότητα” (Passive Aggressiveness) είναι πολύ συχνή και δύσκολα εντοπίζεται. Όταν κάποιος αποφεύγει να επικοινωνήσει, φέρεται μυστήρια, ειρωνεύεται, πετάει προσβλητικά υπονοούμενα χωρίς να μιλά ξεκάθαρα. Όλα αυτά είναι σημάδια επιθετικότητας που μπορεί να οδηγήσουν το άλλο πρόσωπο της σχέσης σε θυμό, μπέρδεμα, σύγχυση, απογοήτευση και ματαίωση. Μην προχωρήσετε παρακάτω τη σχέση αν δεν είστε πρόθυμοι να αντέξετε αυτό το φορτίο! Αν αποφασίσετε να μείνετε στη σχέση, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αισθάνεστε ασφαλής και ο/η σύντροφος είναι σε θέση να επικοινωνήσει. Επίσης, θυμηθείτε ότι επειδή κάνατε αυτή την επιλογή συντρόφου δε σημαίνει ότι δε δικαιούστε στήριξη από τον περίγυρό σας ή από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η επιλογή σας είναι σεβαστή όποια κι αν είναι, το ίδιο όμως η αξιοπρέπεια σας και η σωματική/ψυχική σας υγεία.
Σκοπός αυτού του άρθρου ήταν να αναδείξει πτυχές που συχνά δεν συζητούνται ανάμεσα στα ζευγάρια που σκοπεύουν να οδηγηθούν σε γάμο. Κανένα από τα παραπάνω, όσο κι αν συζητηθούν, δεν σώζει από μόνο του μια σχέση ή ένα γάμο. Ο επιτυχημένος γάμος δεν είναι ρομαντικό παραμύθι, είναι κάτι που κατακτιέται με αγώνα. Σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας. Έχετε μαζί τους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας στηρίζουν σαν ζευγάρι, αλλά έχετε και κάτι άλλο: Έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μια βοήθεια που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν, τη βοήθεια που προσφέρει η ψυχοθεραπεία. Από άρθρα σαν κι αυτό μέχρι την επίσκεψη στον ψυχολόγο, όλα μπορούν να σας δείξουν με ένα τρόπο πιο ξεκάθαρο το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, για εσάς και τον/την σύντροφό σας.
* Ο Δημήτρης Γερανιός είναι Ψυχολόγος Παν. Κρήτης με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Ναύπλιο.
Διαβάστε εδώ: Αρκεί να αγαπιόμαστε για να παντρευτούμε; (μέρος 1ο)
Δημήτρης Γερανιός
Ψυχολόγος (BSc)-Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής (Pgd)
Ο Δημήτρης Γερανιός είναι πιστοποιημένος Ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικεύτηκε στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδική Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ). Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Ναύπλιο.
Ήδη από φοιτητής, εργάστηκε σε κοινοτικές δομές για την προάσπιση της ψυχικής υγείας κατοίκων του Ρεθύμνου. Οργάνωσε με τον επόπτη του ομάδες συμβουλευτικής, υποστήριξης και ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ενασχόληση του με τη τέχνη τον βοήθησε να χρησιμοποιήσει το θέατρο ως μέσο κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με ζητήματα περιθωριοποίησης και κοινωνικής απομόνωσης.
Παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε εφήβους και ενήλικες ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με ψυχοθεραπευτικά ινστιτούτα της Αθήνας αλλά και διαδικτυακές πλατφόρμες ψυχοθεραπείας. Υπό την εποπτεία εξειδικευμένης play therapist ασχολήθηκε θεραπευτικά με παιδιά που αντιμετώπιζαν ζητήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή δυσκολιών στη μάθηση και τη κοινωνικοποίηση. Επιπλέον, ασχολείται με τη συμβουλευτική γονεϊκού ρόλου παρέχοντας καθοδήγηση σε οικογένειες που τις απασχολούν οι προκλήσεις που φέρει ο ρόλος του γονιού. Η εμπειρία του στα δυναμικά του γκρουπ έχει προέλθει από την πενταετή του εμπειρία σε ατομική και ομαδική θεραπεία αλλά και από την βασική του εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας. αγάπη γάμος 2
Στα πλαίσια της συνεχούς μετεκπαίδευσης, είναι απόφοιτος του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος «Βασικές Αρχές για την Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» του οργανισμού Orlando LGBT και κάτοχος Παιδαγωγικής Επάρκειας πιστοποιημένος από την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικών και Τεχνολογικών Επιστημών (ΑΣΠΑΙΤΕ). Έχει ολοκληρώσει τα επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.
Εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει οργανώσει και ημερίδες για ζητήματα παιδικής και εφηβικής ψυχικής υγείας. Παράλληλα, διατηρεί δική του ιστοσελίδα όπου αρθρογραφεί για ζητήματα που απασχολούν τη γονεϊκότητα.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) και της Αμερικανικής Ένωσης Ομαδικών Θεραπευτών (AGPA), τα οποία αποτελούν παγκόσμια δίκτυα με τις υψηλότερες προδιαγραφές σε ζητήματα επιμόρφωσης και συνεργασιών.
Στοιχεία επικοινωνίας
Δημήτρης Γερανιός
Ψυχολόγος Παν. Κρήτης (BSc)
Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής (PgD)
τηλ: 697 971 4110
www.dimitrisgeranios.com
Ναυάρχου Κουντουριώτη 10, (πλησίον νοσοκομείου)
Ναύπλιο