Ο «Πελαργός», η κονσερβοποιία που έδωσε ζωή στη Νέα Κίο

Φωτογραφία: 1952, η πρώτη γεμιστική κουτιών, με χειριστή τον Απόστολο Γκιολέκα «Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

του Γιώργου Νικολόπουλου

Ο «Πελαργός» ήταν το εργοστάσιο το οποίο επί δεκαετίες ταυτίστηκε με την οικονομική ζωή της Νέας Κίου. Ο Γεράσιμος Καραμέλης από την Κίο της Μικράς Ασίας ήταν ο δημιουργός της κονσερβοποιίας αλλά και ο εμπνευστής της ίδρυσης της προσφυγικής κωμόπολης.

Στο βιβλίο “Ο Πελαργός της Νέας Κίου” που εξέδωσε το 2012 ο γιος του Τάσος (1923-2019), γίνονται αναφορές όχι μόνο στο εργοστάσιο αλλά και τη ζωή των Κιωτών γενικότερα, καθώς αυτή εξαρτιόταν άμεσα από την κονσερβοποιία…

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
Ο Γεράσιμος Καραμέλης (1886-1940)

Ο Γεράσιμος Καραμέλης ήταν ο πρώτος Μικρασιάτης πρόσφυγας που ήρθε στο Ναύπλιο στα τέλη του 1922. Στην Κίο της Βιθυνίας είχε κατάστημα γενικού εμπορίου και ήταν Κοινοτικός Σύμβουλος. Εκεί γνώρισε τον Ναυπλιώτη υπολοχαγό Κώστα Καρδαρά (μετέπειτα υποστράτηγο). Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στο Εσκί Σεχίρ, ο στρατιωτικός τον έπεισε να εγκατασταθεί στο Ναύπλιο.

Στην αργολική πόλη άνοιξε παντοπωλείο (Β. Κωνσταντίνου και Σοφρώνη) και άρχισε χονδρεμπόριο με Κωνσταντινουπολίτες εμπόρους της Αθήνας και του Πειραιά. Αρκετούς γνώριζε πριν από το 1922 από την Παλαιά Κίο. Η ευγένεια και η μόρφωσή του οδήγησαν σταδιακά στη γνωριμία του με την καλή κοινωνία του Ναυπλίου (επί χρόνια εκλεγόταν Δημοτικός Σύμβουλος). Απέκτησε τρία παιδιά: την Καίτη, τον Τάσο και την Έλλη.

Το 1923 πήγε με βάρκα στην απέναντι παραλία, καθώς δεν υπήρχε ακόμη παραλιακός δρόμος. Είδε τον Ερασίνο ποταμό που είχε τότε πολύ νερό, την Ενετική Γέφυρα, τον Άγιο Παντελεήμονα και όλη την περιοχή γεμάτη μουριές. Του θύμισαν την Παλαιά Κίο με τον Ασκάνιο ποταμό, το εξοχικό παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής και την ανεπτυγμένη σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα), πηγή πλούτου της Κίου.

Επιστρέφοντας στο Ναύπλιο, έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα “Σύνταγμα” στο οποίο πρόβαλλε τα πλεονεκτήματα της χρυσοφόρου σηροτροφίας αναφέροντας πως θα είχε τεράστια ωφέλεια για την Αργολίδα αν υιοθετείτο από τους αγρότες της.

Έχοντας οραματιστεί τη δημιουργία μιας Νέας Κίου στην Αργολίδα στέλνει επιστολή σε Κιώτες πρόσφυγες στην Αθήνα. Μια επιτροπή τους ήρθε και είδε την περιοχή και συμφώνησε ότι μπορεί εκεί να στεριώσει μια νέα πατρίδα, η οικονομική υποδομή της οποίας θα στηρίζεται αρχικά στη σηροτροφία (κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε).

Μέχρι να γίνει η ανέγερση των σπιτιών του οικισμού, το 1927, οι πρόσφυγες ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο ιπποφορβείο του Καποδίστρια, εκεί που τα επόμενα χρόνια λειτούργησε ο “Πελαργός”.

Επειδή τα περισσότερα χωράφια το χειμώνα ήταν πολύ υγρά, οι καλλιέργειες ευδοκιμούσαν μόνο το καλοκαίρι. Ο μόνος δρόμος που έμενε βατός το χειμώνα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η οδός Νέας Κίου – Άργους (κατάφυτη με ιτιές από τις δύο πλευρές) ενώ μια ακόμη διέξοδος ήταν η θάλασσα. Πολλοί Κιώτες από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης ασχολούνταν με το ψάρεμα, κατασκευάζοντας οκτάκωπες βάρκες, όπως στην παλιά πατρίδα και έφταναν μέχρι το Λακωνικό κόλπο.

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

Το 1930, ο Καραμέλης με τη συνδρομή και άλλων φίλων και συνεργατών δημιούργησε τη “Ναυπλιακή Εταιρεία Κονσερβών” και το 1931 το εργοστάσιο ήταν μια μεγάλη βιοτεχνία. Τα πρώτα χρόνια παρασκεύαζε κυρίως μπάμιες (βασική παραγωγή της Νέας Κίου), φασολάκια και αρακά (το ξεφλούδισμά του γινόταν με τα χέρια). Έπειτα από λίγα χρόνια άρχισε να κονσερβοποιεί αμπελόφυλλα (από το Βραχάτι), κολοκυθάκια (από το Άργος), γιαλαντζί ντολμάδες, λίγες κομπόστες και μαρμελάδες βερίκοκο και ροδάκινο.

Τα πρώτα εμπορεύματα στέλνονταν στους προορισμούς τους, συνήθως με το τρένο από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους, ή με καϊκια από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Λίγο πριν από τον πόλεμο, ξεκίνησε και η παραγωγή του προϊόντος που απογείωσε το εργοστάσιο, του τοματοπολτού, όπως και στα άλλα εργοστάσια της περιοχής, τον “Κύκνο” και τον “Aνθό” στο Ναύπλιο, τη “Δήμητρα” και την “Αργολική” στο Μπολάτι.

Ένα μήνα μετά την κήρυξη του πολέμου, ο Γεράσιμος Καραμέλης, σε ηλικία 54 ετών απεβίωσε. Πιθανόν λόγω του άγχους της δουλειάς, αφού δεν είχε πληροφόρηση για δύο καϊκια με εμπορεύματα (πίστεψε ότι βυθίστηκαν από βομβαρδισμούς). Ο 17χρονος γιος του Τάσος, η σύζυγός του Μαρίκα και άλλα μέλη της οικογένειας κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο του στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Έγιναν λεηλασίες από τους Γερμανούς, πριν αποχωρήσουν ενώ, όπως θυμάται ο Τάσος Καραμέλης, το 1944 το εργοστάσιο δεν λειτούργησε, αφού οι κατακτητές, φοβούμενοι απόβαση του Αγγλικού Στρατού, ναρκοθέτησαν όλη την παραλία από το Ναύπλιο ως το Κιβέρι.

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
1952: H αυλή του εργοστασίου γεμάτη με κοφίνια τομάτας, έτοιμα για την παραγωγή

Μετά την Κατοχή, ήρθε σταδιακά η ανάκαμψη. Η επέκταση της πορτοκαλλιέργειας στην Αργολίδα, εκτός από τη συνεχή μείωση της καλλιέργειας τομάτας έφερε και μείωση της παραγωγής λαχανικών. Γι’ αυτό το 1962, αγόρασε δύο στρέμματα στο Μπουχιώτη Ηλείας όπου κτίσθηκε αποθήκη 200 τμ για παραλαβή λαχανικών (κυρίως μπάμιας). Την ίδια εποχή η εταιρεία ίδρυσε και ένα μεγάλο εργοστάσιο τοματοπολτού στα Σαβάλια Ηλείας. Ο “Πελαργός” με την κτιριακή επέκταση και το συνεχή εκσυγχρονισμό του κονσερβοποιείου όσο και του πολτοποιείου, εδραιώθηκε στην αγορά ως το δεύτερο μετά τον “Kύκνο” παραδοσιακό και σύγχρονο εργοστάσιο. Το 1968, σε διάστημα τριών μηνών, έκτισε και δεύτερο εργοστάσιο στη Γαστούνη. «Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

Τη δεκαετία του ΄80, ενώ το εργοστάσιο της Γαστούνης συνέχισε να εργάζεται λίαν επικερδώς, το εργοστάσιο της Νέας Κίου δεν είχε αντικείμενο δράσης αφού η παραγωγή λαχανικών και τομάτας είχε σχεδόν μηδενιστεί και οι βερικοκιές παρουσίαζαν ασθένειες. Έτσι μετά από πρόταση της Ένωσης Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπαίων Αργολίδας, πουλήθηκε. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της Νέας Κίου ανήκουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας. «Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

Ο Τάσος Καραμέλης (1923-2019)

Όπως αναφέρει ο Τάσος Καραμέλης: Ποτέ δεν είχα ακούσει παράπονα στο εργοστάσιο. Γενικά όλο το προσωπικό εργαζόταν με συνέπεια, παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. Από το 1940 που άρχισα να εργάζομαι στον «Πελαργό», μέχρι το 1968 που ιδρύσαμε το εργοστάσιο στη Γαστούνη Ηλείας δεν άκουσα διαμαρτυρίες. Ειδικά οι Κιώτισσες εργάτριες ήταν γενικά και ασύγκριτα οι καλύτερες. Το ίδιο και οι μόνιμοι τεχνικοί και εργάτες από τη Νέα Κίο. Καμία οργανωμένη διαμαρτυρία δεν έγινε (από ότι θυμάμαι) ποτέ.

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
1935: Η εισαγωγή της τομάτας στο πολτοποιείο. Διακρίνονται (πιθανώς) οι Ν. Τζανής, Ελ. Διλαβέρης, Φ. Καλιπολίτης, Τσολάκης

 

Ο Τάσος Καραμέλης θυμάται…

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα ΚίοO «Πελαργός» την περίοδο 1950-1960 παρήγαγε κονσέρβες μπάμιας ίσως και περισσότερες από τον τοματοπολτό. Τις περισσότερες τομάτες τις έπαιρνε από την περιφέρεια Αργους (Κουτσοπόδι, Μπούτια, Σκαφιδάκι, Κεφαλάρι). Έφερναν τις τομάτες με σούστες και κάρα.

Από το 1952 ο «Πελαργός» είχε δυναμικότητα 150t/24h. Από τα μέσα Ιουλίου και Αυγούστου έρχονταν πολλές ημέρες 300 – 400 σούστες. Σε απόσταση 30m από την είσοδο του εργοστασίου ήταν το καφενεδάκι του μπάρμπα Γιάννη Σοφού που έκανε χρυσές δουλειές. Ακόμη και μέσα στην Κίο έδιναν μεγάλη κίνηση στα μαγαζιά οι τοματοπαραγωγοί.

Από το Άργος οι μεγαλύτεροι τοματοπαραγωγοί ήσαν οι δύο μεγάλες οικογένειες Μπόμπου. Η πρώτη ομάδα με τους Κώστα (Κορδελιός), Βασίλη, Θεοδόση με 6-7 μεσιακάρηδες και η άλλη Μιχάλης, Αριστείδης, Γιάννης, με 4-5 μεσιακάρηδες. Ακόμη ο Τάκης Θωμόπουλος, ο Δημήτρης Πειρούνης (ο γιος του έγινε δήμαρχος Άργους), οι Αδελφοί Κοτίτσα, Πίκη, Τσεκρέκου (με την κυρά – Μαριγώ, που έφερνε κάθε χρόνο και πάρα πολλά κολοκυθάκια), οι οικογένειες Δήμα, Ρωμηά, ακόμη, οι οικογένειες Πλατή από Αργος, Μπούτια κλπ. Από τις άλλες περιοχές, με φορτηγά αυτοκίνητα, από το Πολύγωνο με παραλήπτη τον Βασίλη Γεωργόπουλο, από το Κοφίνι με τον Τάσο Μπαλάσκα (πολύ δραστήριος και έμπιστος του «Πελαργού») που ασχολείτο και με άλλες αποστολές. Ο Παύλος Μακρής από το Πλατανίτη και τα γύρω χωριά, ο Βασίλαγας από τα Μπούτια κ.ά.

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
1951: Το ξεφόρτωμα των κοφινιών, γεμάτα με τομάτες, από τα φορτηγά
«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
1952: Το ταχύκενο συμπυκνώσεως τοματοπολτού. Μπροστά ο χειριστής και βασικό στέλεχος, Ευθύμιος Κέψος
«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
Ο Ευθύμιος Κυπριανίδης, μεταφορέας τομάτας
«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο
Η επίσκεψη του Ιρακινού επιχειρηματία Almounia στον “Πελαργό”. Mαζί του στα αριστερά ο Θάνος Δημόπουλος

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

«Πελαργός» κονσερβοποιία στη Νέα Κίο

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με γκολ στο 88′, ο Παναργειακός έφυγε νικητής από τη Σύρο – Πέρασε στη 2η θέση

Ελλάς Σύρου-Παναργειακός 0-1 Μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Παναργειακός την 24η αγωνιστική στον 3ο όμιλο της Γ' Εθνικής. Οι "Λύκοι" νίκησαν την Ελλάς Σύρου με...

Ταξιδεύοντας με τη BiBi: η διαδραστική παιδική παράσταση έρχεται στο Άργος την Κυριακή 10 Μαρτίου

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Είστε έτοιμοι για μακρινά ταξίδια με τη Bibi την κουκουβάγια; Η Bibi η κουκουβάγια ανοίγει τα φτερά της και είναι έτοιμη να...

Παράδοση των νηπίων – Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το “ΚΙΝΗΜΑ 21”

Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το "ΚΙΝΗΜΑ 21" Τιμωρείστε τους! Ούτε μία ψήφο στα Κόμματα και τους Πολιτικούς πού ψήφισαν, ανέχτηκαν, βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιβολή...

Με γκολ στο 88′, ο Παναργειακός έφυγε νικητής από τη Σύρο – Πέρασε στη 2η θέση

Ελλάς Σύρου-Παναργειακός 0-1 Μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Παναργειακός την 24η αγωνιστική στον 3ο όμιλο της Γ' Εθνικής. Οι "Λύκοι" νίκησαν την Ελλάς Σύρου με...

Ταξιδεύοντας με τη BiBi: η διαδραστική παιδική παράσταση έρχεται στο Άργος την Κυριακή 10 Μαρτίου

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Είστε έτοιμοι για μακρινά ταξίδια με τη Bibi την κουκουβάγια; Η Bibi η κουκουβάγια ανοίγει τα φτερά της και είναι έτοιμη να...

Παράδοση των νηπίων – Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το “ΚΙΝΗΜΑ 21”

Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το "ΚΙΝΗΜΑ 21" Τιμωρείστε τους! Ούτε μία ψήφο στα Κόμματα και τους Πολιτικούς πού ψήφισαν, ανέχτηκαν, βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιβολή...

Το αύριο των σχολείων στο Ναύπλιο (γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς)

Σχολεία Ναύπλιο Κωνσταντίνος Κουβαράς Είναι σημαντικό όταν αρθρώνουμε λόγο να αναδεικνύουμε εκτός από τα κακώς κείμενα και τα καλώς καμωμένα. Δεν το κρύβω ότι λόγω της...

Το αύριο των σχολείων στο Ναύπλιο (γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς)

Σχολεία Ναύπλιο Κωνσταντίνος Κουβαράς Είναι σημαντικό όταν αρθρώνουμε λόγο να αναδεικνύουμε εκτός από τα κακώς κείμενα και τα καλώς καμωμένα. Δεν το κρύβω ότι λόγω της...

Στην Αργολίδα η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου: Η Καλλώ έγινε Κάλλων

η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου Σύμφωνα με κείμενο του Διόδωρου του Σικελιώτη (Βιβλίο 32, κεφ. 11, παρ. 1-4), γύρω στα 120 π.Χ. έγινε στην Επίδαυρο...

Δήμος Άργους: Πόσα εκατομμύρια χρέη και δάνεια άφησε η δημοτική αρχή Καμπόσου (και είναι κι άλλα…)

Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πόσα χρέη και δάνεια άφησε η δημοτική αρχή Καμπόσου Ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Άργους-Μυκηνών και τον δήμαρχο Γιάννη Μαλτέζο Οι ισχυρισμοί του...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Με γκολ στο 88′, ο Παναργειακός έφυγε νικητής από τη Σύρο – Πέρασε στη 2η θέση

Ελλάς Σύρου-Παναργειακός 0-1 Μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Παναργειακός...

Αγρότης αναζητά για ενοικίαση χωράφια με εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

  Αγρότης αναζητά για ενοικίαση χωράφια με εσπεριδοειδή στο νομό...

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά. δεν γίνονται εκλογές – Πέρασε η πρόταση για αναβολή

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά δεν γίνονται εκλογές Την μη διεξαγωγή εκλογών αποφάσισε...

Παράδοση των νηπίων – Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το “ΚΙΝΗΜΑ 21”

Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη από το "ΚΙΝΗΜΑ 21" Τιμωρείστε τους! Ούτε...

Το αύριο των σχολείων στο Ναύπλιο (γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς)

Σχολεία Ναύπλιο Κωνσταντίνος Κουβαράς Είναι σημαντικό όταν αρθρώνουμε λόγο να...