Εικόνες: Συλλαλητήριο το 1895 κατά της φορολογίας ακινήτων, ο “Τάφος του Ινδού”, Νίκος Τεμπονέρας, Έλβις Πρίσλεϊ, Στίβεν Χόκινγκ, Φρανσουά Μιτεράν, Θεοφάνης Τόμπρας
Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024: Οσίου Αγάθωνος, Αγίου Ιουλιανού και μαρτύρων Βασίλισσας Κελσίου Αναστασίου και Αντωνίου, Οσίας Δομνίκης, Αγίας Παρθένας
Γιορτάζουν: Αγάθων, Δομινίκη, Δομίνικος
Γεγονότα στις 8 Ιανουαρίου
• 1844 Οι βουλευτές της Λακωνίας ζητούν την εξαίρεση της επαρχίας τους από τη φορολογία, επειδή είναι «πτωχή και άπορος» και της έχουν αναγνωρισθεί «προαποκεκτημένα δικαιώματα».
• 1867 Οι Αφροαμερικανοί της Ουάσιγκτον αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
• 1895 Συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Πεδίο του Άρεως κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων, που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.
• 1942 Μεγάλη απεργία αναπήρων στην κατεχόμενη Αθήνα.
• 1951 Συγχωνεύονται οι πολιτικές ομάδες Στεφανόπουλου και Κανελλόπουλου σ ένα ενιαίο Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα.
• 1958 Ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του μπαίνουν νικητές στην Αβάνα.
• 1961 Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως “Τάφος του Ινδού”.
• 1962 Τα αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα, εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμερική, στην Ουάσιγκτον. Υπολογίζεται ότι, πάνω από 500.000 Αμερικανοί πήγαν σε τρεις μόνο μέρες να δουν τον πίνακα. Η «Μόνα Λίζα» μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου πάνω από 1.000.000 άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να τη θαυμάσουν.
• 1968 Το ελληνικό φορτηγό πλοίο Πελταστής βυθίζεται αύτανδρο, με πλήρωμα οκτώ ανδρών, στη βόρεια Αδριατική θάλασσα.
• 1973 Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Επτά κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για τη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτήριο Γουότεργκεϊτ.
• 1991 Δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα σε συμπλοκές σχολικών και εξωσχολικών σε Λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων. Για τη δολοφονία καταδικάστηκε ο Καλαμπόκας που αποφυλακίστηκε επτά χρόνια μετά.
• 1992 Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται ως ο 6ος καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σε δημοψήφισμα του περιοδικού «FIBA Basketball Magazine» με 251 ψήφους.
Γεννήσεις στις 8 Ιανουαρίου
• 1935 Έλβις Πρίσλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής
• 1937 Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Ουαλή τραγουδίστρια
• 1942 Στίβεν Χόκινγκ, Άγγλος φυσικός και συγγραφέας
• 1947 Ντέιβιντ Μπόουι, Άγγλος μουσικός
• 1955 Σπύρος Λιβαθηνός, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 8 Ιανουαρίου
• 1324 Μάρκο Πόλο, Ιταλός εξερευνητής
• 1642 Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και επιστήμονας
• 1970 Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης και φιλόσοφος της μουσικής (γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1926)
• 1989 Ανδρέας Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός
• 1991 Νίκος Τεμπονέρας, Έλληνας μαθηματικός και εκπαιδευτικός
• 1996 Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός
• 1996 Θεοφάνης Τόμπρας, Έλληνας στρατιωτικός και επιχειρηματίας
• 2006 Γιάννης Γκοβόστης, Έλληνας εκδότης
• 2014 Γιώργος Κόρος, Έλληνας βιολιστής και συνθέτης
• 2019 Φάνης Κακριδής, Έλληνας φιλόλογος