από τον Βασίλειο Ι. Ιωαννίδη, πολιτικό μηχανικό
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου παρευρέθηκα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1915-1961). Η αειφορία των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων”, του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαο Μανιτάκη, από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Αργολίδα, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας και τις Εκδόσεις Ασίνη.
Ομιλητές ήταν: ο κ. Τόλης Κοΐνης, Μαθηματικός, η κα Σουζάνα Αργύρη, Φιλόλογος καθώς και o συγγραφέας του βιβλίου κ. Νικόλαος Μανιτάκης. Συντονιστής ήταν: ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος – Ιστορικός.
Συγχαρητήρια προς όλους για την υπέροχη παρουσίαση, καθόλα εποικοδομητική με σημαντικές πληροφορίες από τους ομιλητές, τον συντονιστή, τον συγγραφέα αλλά και τους συνδαιτημόνες που αξίζει να τις γνωρίζουμε όλοι μας.
Αξιοσημείωτη είναι η γνώση που λάβαμε από τον συγγραφέα για το αξιομνημόνευτο έργο και προσφορά των Γάλλων φιλελλήνων και συγκεκριμένα του Ροζέ Μιλλιέξ και του Οκτάβιου Μερλιέ ο οποίος με δικά του έξοδα ανακατασκεύασε, συντήρησε και αναπαλαίωσε το σημερινό Δημαρχείο της πόλης, το οποίο εγκαινιάστηκε το έτος 1951 από τον τότε υπουργό παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου, λειτουργώντας ώς Γαλλικό Ινστιτούτο Ναυπλίου.
Αντίθετα:
Από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων που μπορείτε να επισκεφτείτε στη διευθυνση: https://nafplio.gr/arxaiologikoixoroiseimiamenu/49-2011-03-20-10-35-52.html γράφει μεταξύ άλλων:
«Tο 1935, το κτίριο εγκαταλείφθηκε, καθώς το Γυμνάσιο Nαυπλίου μεταφέρθηκε στο νεόδμητο τότε κτίριο απέναντι, επί της λεωφόρου Aμαλίας.
Έκτοτε το παλαιό κτίριο του Γυμνασίου άλλαξε αρκετές χρήσεις μέχρι το 1992 οπότε αναπαλαιώθηκε και στεγάζει πλέον το Δημαρχείο της πόλης.»
Δηλαδή, εξομοιώνει την στέγαση του Γαλλικού Ινστιτούτου στο ιστορικό κτήριο του Δημαρχείου και όλες τις δράσεις του Οκτάβιου Μερλιέ ως διευθυντή με την φράση “άλλαξε αρκετές χρήσεις“.
Κατά πόσο θα ήταν εφικτή η παρουσία μιας εγχάρακτης πλάκας στην πρόσοψη του Δημαρχείου;
Το σωστό είναι 1ον να γνωρίζουμε και 2ον να τιμάμε…