«Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας», ήταν το θέμα διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων 40 χωρών.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) και παρουσιάστηκαν οι απόψεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών σχετικά με την πρόκληση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας και τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους».
Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του Εργατούπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Φώτης Κολεβέντης.
Ακολουθεί η ομιλία του Φ. Κολεβέντη:
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Κάθε μέρα, ο κόσμος γύρω μας υφίσταται ταχείες μεταβολές, με αλλαγές και μετασχηματισμούς που εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία, η μετανάστευση και οι επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και την απασχόληση επηρεάζουν βαθιά την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.
Οι συνθήκες, οι προκλήσεις και οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν μόνο κάθε χρόνο, μήνα ή εβδομάδα, αλλά εξελίσσονται καθημερινά. Αλλάζουν με τέτοιον τρόπο και με τόση ταχύτητα που, προς στιγμήν, μας αφήνουν αναίσθητους.
Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που μας επιφυλάσσει το μέλλον είναι τεράστια, αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ανυπέρβλητα. Είτε θα υποκύψουμε παθητικά σε αυτές τις τάσεις, είτε θα τις αντιμετωπίσουμε, θα τις διαμορφώσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που θα προκύψουν.
Η χώρα μας δεν πρέπει να παραδοθεί στην κόπωση, αλλά πρέπει να παραμείνει δραστήρια και, ενίοτε, να γίνει προδραστική. Όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός με τόσο εύγλωττο τρόπο: “Εάν ζητείται θάρρος από τους άλλους, εκείνοι που πρέπει να επιδείξουν πρώτοι είναι οι ηγέτες.”
Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από εκλογικές αναμετρήσεις, κομματικές πολιτικές ή βραχυπρόθεσμα οφέλη. Πρέπει να προχωρήσουμε με ένα σύνθημα: “ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ;”
Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να διεξάγουμε αυτήν τη δύσκολη συζήτηση. Τα διλήμματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτούν ομοψυχία, ενότητα και αλληλεγγύη, αλλά και κοινωνικό διάλογο.
Μέσα από αυτήν τη σύνθεση, θα βρούμε λύσεις και απαντήσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι αποτελούν την πραγματική παραγωγική οικονομία και γνωρίζουν τι είναι αναγκαίο, επιθυμητό και τι είναι εφικτό. Μόνο μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να διασφαλίσουμε την αναγκαία συναίνεση σε κομβικά ζητήματα.
Πρέπει να σταθούμε υπεύθυνα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέπουν την περαιτέρω διολίσθηση σε αυταρχικότητα, εθνική απαξία και ασημαντότητα.
Έχοντας την τιμή να εκλεγώ στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, ενός Ευρωπαϊκού θεσμού που αποτελεί Συνταγματικά κατοχυρωμένο βήμα των κοινωνικών εταίρων, λάβαμε, μαζί με δεκαπέντε φορείς στο Νομό, την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια κοινωνική συμμαχία.
Παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, υποστηρίζουμε τον θεσμό του διαλόγου με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Στόχος μας είναι να καλέσουμε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση, να συνεργαστούν, να μιλήσουμε μεταξύ μας ειλικρινά, να αισθανθούν τα προβλήματα της κοινωνίας και να δείξουν την αλληλεγγύη που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα.
Εύχομαι να γίνετε συνυπεύθυνοι σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια. Κινητοποιηθείτε, γιατί αν η κρίση μας έδωσε ένα μάθημα, αυτό είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία για τον εαυτό μας και να αντιληφθούμε ότι είμαστε μέρος του συνόλου.
Μέσα από τη συλλογική και ατομική υπέρβαση, θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα για αυτόν τον τόπο. Ο κοινωνικός διάλογος είναι το απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση του θεσμικού και πολιτικού πολιτισμού.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.