Ο Αργείτης Άλκης Κατσουλιέρης (ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Μάιο του 2015) μας είχε αποκαλύψει (και δεν το έχει αμφισβητήσει κανείς αυτό) ότι ήταν αυτός που τη δεκαετία του ’70 έδωσε το όνομα «Καμάκια» στους συμπατριώτες και “συνάδελφους” και αυμπατριώτες του… Και ο Βασίλης Βασιλικός ήταν εκείνος που τον όρο “Καμάκια” τον διέδωσε στο πανελλήνιο, χάρη στο ομότιτλο βιβλίο του.
Αρχικά, οι γκρικ λάβερς της Αργολίδας ονομάζονταν «Χταπόδια» και ο …σύλλογός τους «Οκτάπους» επειδή όλοι κι όλοι ήταν 8… Στη συνέχεια όμως βγήκαν στην πιάτσα και άλλοι πολλοί που ζήλεψαν τη δόξα των «χταποδιών». Ήταν τα λεγόμενα «Χωριουδάκια», οι ψιλικατζήδες της υπόθεσης. Έγιναν λοιπόν πολλοί και το όνομα έπρεπε να αλλάξει… Προσωρινά ονομάστηκαν «Καμικάζι» καθώς «χτυπούσαν» κι έφευγαν…
Ήταν αρχές του ’70, μάλλον το 1972, όταν ένα πρωινό, στο καφενείο του Φασαρία στο Άργος, ο Κατσουλιέρης εκμεταλλευόμενος το… ρεπό του έπινε καφέ μαζί με άλλους συναδέλφους του, πιθανόν σιγοτραγουδώντας: «Τι θα κάνετε το βράδυ, ντου γιου λάικ φροϊλάιν δι Γκρις»… Γυρίζει στον Χαχαμά (μεγάλος μύστης κι εκείνος…) και τον αιφνιδιάζει: «Τι λες; «Καμάκια», καλό δεν ακούγεται; Έχει σχέση με ψάρεμα και με κάρφωμα». Ο Χαχαμάς ενθουσιάστηκε, όπως επίσης και οι υπόλοιποι του σωματείου που ομόφωνα το ενέκριναν.
Ο Βασίλης Βασιλικός και τα “Καμάκια του Ναυπλίου”
Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός βρισκόταν συνεχώς στο Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές της Αργολίδας για να μελετήσει το φαινόμενο. Θα έγραφε βιβλίο για τους ντόπιους εραστές που σε μόνιμη βάση προσέγγιζαν τις τουρίστριες και συνευρίσκονταν ερωτικά μαζί τους.
Ο Κατσουλιέρης του είπε πως ο καλύτερος ορισμός για τους διεθνείς εραστές είναι «Καμάκια» και ο Βασιλικός τον υιοθέτησε. Το 1978, ο Βασίλης Βασιλικός εξέδωσε το μυθιστόρημα «Τα Καμάκια» το οποίο στηρίζεται και στη δράση υπαρκτών προσώπων αλλά και σε πραγματικά περιστατικά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές.
Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, που διαβάζεται απνευστί. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε έκανε όλη την Ελλάδα να ασχολείται με τα “Καμάκια του Ναυπλίου”.
Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Ναύπλιο, το Τολό, τις Μυκήνες και τις γύρω περιοχές μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μιλά για τις τουρίστριες που φτάνουν στην Ελλάδα για να γνωρίσουν τους Έλληνες… για να τους πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις.
Σε μια εποχή που ο τουρισμός έπαιρνε τα πάνω του, τα καμάκια στο Ανάπλι επιτελούσαν εθνικό έργο. Συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
Απ’ αυτό το βιβλίο όμως δε λείπουν και οι αναφορές στα πολιτικά δρώμενα της εποχής και τον κλασικό ωχαδερφισμό των Ελλήνων, τον οποίο ο Βασιλικός περιέγραφε με περίσσια ειρωνία.
Γιώργος Νικολόπουλος
Ο Βασίλης Βασιλικός και τα “Καμάκια του Ναυπλίου”