Φωτογραφίες: Μαρσέλ Προυστ, Δόρα Στράτου, Δημήτρης Γκόγκος (Mπαγιαντέρας)
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023: Πλάτωνος του Μεγαλομάρτυρα
Γιορτάζουν: Πλάτων, Πλατωνία
Διεθνείς ημέρες
• Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
• Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά
• Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Γεγονότα στις 18 Νοεμβρίου
• 1493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος βλέπει στον ορίζοντα το νησί που σήμερα ονομάζεται Πουέρτο Ρίκο.
• 1826 Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχωβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες.
• 1902 Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. (Σανιδικά)
• 1916 Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένοι στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. (Νοεμβριανά)
• 1928 Κάνει πρεμιέρα η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων “Το ατμόπλοιο του Γουίλι” (Steamboat Willie), η πρώτη του είδους με πλήρως συγχρονισμένο ήχο, με την τρίτη εμφάνιση των χαρακτήρων Μίκυ Μάους και Μίνι Μάους. Αυτή θεωρείται από την εταιρεία του Γουώλτ Ντίσνεϋ ως η γενέθλια μέρα του Μίκυ Μάους.
• 1926 Ο ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει τα χρήματα από το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα βραβεία Νόμπελ».
• 1935 Με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.
• 1940 Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο συναντώνται για να συζητήσουν για τον καταστροφικό για τον Μπενίτο Μουσολίνι ελληνοϊταλικό πόλεμο.
• 1976 Εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 «υπέρ» και 59 «κατά», από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.
• 1978 Στο Τζόουνσταουν, στη Γουιάνα, ο Τζιμ Τζόουνς οδηγεί τα μέλη του Ναού του Λαού σε μαζική δολοφονία-αυτοκτονία 918 ανθρώπων, 909 εκ των οποίων στην ίδια την Τζόουνσταουν, συμπεριλαμβανομένων άνω των 270 παιδιών.
• 1983 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 541, το οποίο προτείνεται από τη Βρετανία και αποδοκιμάζει, μεταξύ άλλων, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκυπρίους, με την οποία επιχειρείται η απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη θεωρεί νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της.
• 1989 Καταρρέει το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία και μαζί του ο ηγέτης του Τοντόρ Ζίφκοφ.
• 1999 Λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγγνώμη για τη στήριξη από τη χώρα του της χούντας των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος», δικαιολογείται.
Γεννήσεις στις 18 Νοεμβρίου
• 1903 Δόρα Στράτου, Ελληνίδα χορογράφος
• 1934 Βασίλης Βασιλικός, Έλληνας συγγραφέας
• 1963 Πέτερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 18 Νοεμβρίου
• 1922 Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας
• 1952 Πωλ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής
• 1985 Δημήτρης Γκόγκος (Mπαγιαντέρας), Έλληνας τραγουδοποιός
View Video – no integration ID provided
• 2017 Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας