Γράφει ο Μιχάλης Παναγιώτου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών με την ππαράταξη «Πάμε αλλιώς-Πέτρος Θωμόπουλος»
Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποφέρει πολύ στην Ελλάδα από πυρκαγιές. Τραγικές ελλείψεις μέσων και ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού συνθέτουν ένα τοπίο που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων στην χώρα μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην πυροπροστασία της επικράτειας της και γι’ αυτό έχει και μεγάλες ευθύνες.
Στον δήμο μας όμως πως έχει ακριβώς η κατάσταση σ’ αυτόν τον τομέα;
Θυμόμαστε όλοι την πυρκαγιά στις Μυκήνες που μαύρισε το τοπίο σε ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, μνημείο στον κατάλογο της UNESKO και ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο του δήμου μας.
Τι κάνει ο δήμος Άργους Μυκηνών; Ακόμα και στην από το νόμο υποχρέωση τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών ανταποκρίνεται;
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;
Η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε από μέσα πυροπροστασίας. Πυροσβεστική κρουνοί δεν υπάρχουν στους λόφους Ασπίδα και Λάρισα παρά μόνο σε σημεία των αρχαιολογικών χώρων (πυρασφάλεια Αρχαίου Θεάτρου μέχρι το Κριτήριο και κάποια συστήματα δεξαμενών στο κάστρο της Λάρισας εκ μέρους της αρχαιολογίας.) Πως προστατεύεται συνολικά ο λόφος. Τι γίνεται σήμερα στις Μυκήνες; Ακόμα δεν έχει γίνει το έργο εγκατάστασης πυροσβεστικών κρουνών, υποχρέωση από το Δήμο Άργους – Μυκηνών για να καλύψει την ευρύτερη περιοχή πέρα από το τοπικό σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου που εγκαταστάθηκε. Και σ΄ αυτό η τροφοδοσία με νερό είναι προβληματική.
Δεν έχουμε και πολλές περιοχές με πράσινο (Φαρμακάς, Λάρισα, Ασπίδα, Ηραίο Άργους, Προσύμνηκ.λπ ) και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή την στιγμή θα είναι στο έλεος της φωτιάς εάν αυτή ξεσπάσει.
Τα μέσα πυρόσβεσης όμως δεν αρκούν αν δεν είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι σε περιοχές φέτος στην Θράκη, που το επιτελικό κράτος είχε σαν μόνο σχέδιο την εγκατάλειψη, να μην βρίσκουν οι πυροσβέστες ντόπιους κατοίκους να τους υποδείξουν τα μονοπάτια για να προσεγγίσουν τα μέτωπα.
- Χρειάζεται λοιπόν η εκπόνηση από τον Δήμο ενός σχεδίου. Υπάρχουν δεσμευμένα τρακτέρ και βυτία σε περίπτωση φωτιάς, ξέρουν όμως οι χειριστές τους τι πρέπει να κάνουν; Ξέρουν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από δασικές εκτάσεις πως πρέπει να δράσουν άμεσα σε περίπτωση φωτιάς; Γιατί μια πυρκαγιά την αντιμετωπίζεις εύκολα αν την προλάβεις στην αρχή της. Αν οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Φάρμακα (δεν λειτουργούν τα τελευταία χρόνια) κινδυνεύσουν, τα πυροσβεστικά μέσα θέλουν χρόνο για να φτάσουν. Τα γύρω χωριά όμως, με κατάλληλη εκπαίδευση και σχέδιο με σαφείς αρμοδιότητες μπορεί να αποτελέσουν ρόλο σωτήριο.
Σε ένα δήμο που δίνει σημασία στο φαίνεσαι, θέλουμε άμεσα κρουνούς, δεξαμενές και ότι άλλο αποφανθούν μελέτες ειδικών, σε όλα τα σημεία περιαστικού πρασίνου. Σχέδιο, οργάνωση και εκπαίδευση κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς.
ΥΓ: Μια σοβαρή μελέτη θα κόστιζε λιγότερο απ’ όσο ο Ηρακλής.