Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος κατά την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες παθήσεις του ώμου με σύγχρονο και αποτελεσματικό για τον ασθενή τρόπο.
Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται δια μέσου μικρών οπών του δέρματος κάτω του 1εκ. από τις οποίες εισάγονται ειδικά μικρά εργαλεία και κάμερα υψηλής ανάλυσης, ευκρίνειας και μεγέθυνσης που αναπαραγάγει σε εικόνα το εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο της άρθρωσης. Έτσι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη βλάβη αλλά και να παρέμβουμε για να τη διορθώσουμε στον ίδιο χρόνο.
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;
Η πλειοψηφία των παθήσεων πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά με τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Οι πιο συχνές παθήσεις περιλαμβάνουν:
- Ρήξη υπερακανθίου και λοιπών τενόντων του ώμου
- Υποτροπιάζον εξάρθρημα και αστάθεια
- Ρήξη επιχειλίου χόνδρου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
- Παγωμένος ώμος
- Εμμένουσα τενοντίτιδα δικεφάλου
- Βλάβη SLAP
- Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής
Που υπερέχει η αρθροσκόπηση σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους;
Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά τόσο κατά το χειρουργείο όσο και στην περίοδο αποκατάστασης μετά από αυτό.
- Μέσω της μικρής κάμερας που εισάγεται μπορούμε να δούμε κάθε λεπτομέρεια της βλάβης και να τη διορθώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι στις ανοιχτές μεθόδους.
- Υπάρχει μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος καθώς δε γίνονται οι κλασικές ανοιχτές τομές.
- Δεν απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσοκομείο και η νοσηλεία είναι αυθημερόν.
- Μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιπλοκών όπως οι λοιμώξεις καθώς πρόκειται για ατραυματική μέθοδο και υπάρχει συνεχής ροή υγρών που καθαρίζουν μηχανικά τον ώμο από μικρόβια.
- Η αποκατάσταση κατά τη μετεγχειρητική περίοδο είναι ταχεία και πιο ανώδυνη.
- Αποφεύγονται οι δύσμορφες ουλές που συχνά μένουν από τα κλασσικά ανοιχτά χειρουργεία.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από αρθροσκόπηση ώμου;
Κάθε χειρουργική επέμβαση πρέπει να ακολουθείται από ένα διάστημα επούλωσης των ιστών και σταδιακής επανένταξης στις καθημερινές δραστηριότητες ανάλογα και με το είδος της πάθησης που αντιμετωπίζουμε.
Παλαιότερα υπήρχε η τάση να κρατείται ο ώμος ακινητοποιημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο σε ειδικούς νάρθηκες.
Ακολουθώντας σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα η μακρόχρονη ακινητοποίηση πλέον δεν απαιτείται και ο ασθενής ενθαρρύνεται να έχει μία περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση του άκρου του για να κάνει βασικά πράγματα όπως να φάει, να πλυθεί, να γράψει ή να ντυθεί αυτόνομα.
Σταδιακά και όσο αυξάνεται η κινητικότητα επιτρέπονται δραστηριότητες όπως η οδήγηση, ήπια σωματική άσκηση και η επιστροφή στην εργασία.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η αρθροσκόπηση αποτελεί τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Θα πρέπει να γίνεται από Ορθοπαιδικούς με εξειδίκευση στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές και να ακολουθείται ένα εξατομικευμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc
Επιμ. Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
Πηγή φωτογραφίας: CANVA