Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ναυπλιέων
με το “Όραμα Δημιουργίας – Δημήτρης Ορφανός”
Η εισαγωγή του σημερινού μας άρθρου, θα αφιερωθεί σε ένα ιστορικό οξύμωρο, καθόσον λάτρης της Ιστορίας. Συνεχώς όλοι διαμαρτυρόμαστε ότι καταστρέφουμε τα δάση, το πράσινο γύρω μας κλπ. Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. οπότε μπήκε για τα καλά το πετρέλαιο στη ζωή μας, βασική καύσιμη ύλη ήταν η ξυλεία. Απ’ ότι καταλαβαίνετε αυτό σήμαινε ότι γύρω από τις πόλεις και τα χωριά πολλές φορές δεν υπήρχε ούτε κολυμπιθρόξυλο. Αυτό αποδεικνύεται από την εφεύρεση της πρώτης φωτογραφίας, με την μέθοδο της δαγγεροτυπίας, οπότε και ήρθαν οι πρώτες φωτογραφίες στο φως την δεκαετία του 1830. Από τότε, λοιπόν, έως και τις αρχές σχεδόν της δεκαετίας του 1950, παρατηρούμε σε πλείστες φωτογραφίες την σχεδόν παντελή έλλειψη αστικού και περιαστικού πρασίνου, σε πόλεις και χωριά της εποχής.
Αυτό άρχισε να αλλάζει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και η διαβίωση στις πόλεις, λόγω της μαζικής αστικοποίησης, γινόταν όλο και πιο πνιγηρή. Τότε βαθμιαία άρχισαν να λειτουργούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά και να ζητούν οι πολίτες περισσότερο πράσινο εντός και πέριξ των πόλεων. Σήμερα πλέον οι άνθρωποι απαιτούν, όλο και πιο έντονα, πράσινο στις πόλεις τους, κάτι που αποτελεί ήδη προτεραιότητα και για πολλούς Δήμους.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μπει το αστικό πράσινο στις άμεσες προτεραιότητες και του Δήμου Ναυπλιέων, οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Καθόσον μη ξεχνάμε ότι το πράσινο αποτελεί αγαθό στρατηγικής σημασίας για το Ναύπλιο, λόγω του ότι πρόκειται για μια από τις πιο θερμές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας με πολύ ζεστά καλοκαίρια.
Εν προκειμένω θα χρειαστεί να ακολουθηθούν τα κάτωθι βήματα:
α) Καταγραφή του υπάρχοντος αστικού πρασίνου, ώστε να προστατευθεί αναλόγως. Στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα δένδρα, σε ύψος και πλάτος, και κινδυνεύουν οι περαστικοί από πτώση κλαδιών κ.α. δεν τα κόβουμε, επαναλαμβάνω δεν τα κόβουμε, αλλά τα φροντίζουμε αξιοποιώντας κατάλληλες μεθόδους για την υποστήριξή τους, και τα κλαδεύουμε αναλόγως, και όχι υπερβολικά. Εδώ ας θυμηθούμε περιπτώσεις δένδρων, όπου βρίσκονταν εντός δρόμου, όχι βέβαια κεντρικών αρτηριών, και εντός οικισμού, όπου οι Δήμοι φρόντισαν να τα προστατεύσουν με κατάλληλη σήμανση (Αθήνα, Κρήτη κ.α.). Αντίστοιχα σε περιπτώσεις αναπλάσεων προσαρμόζουμε την μελέτη ώστε να περιλαμβάνει και ήδη υπάρχοντα μεγάλα δένδρα. Συνεπώς, το υπάρχον αστικό πράσινο το προστατεύουμε και δεν το εξαλείφουμε, με στόχο να εμπλουτιστεί και με τις δενδροφυτεύσεις που θα γίνουν.
β) Μελέτη – στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης αστικού πρασίνου. Με την συνδρομή και τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τις ανάλογες διευθύνσεις του, τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λ.π., διαμορφώνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αστικού πρασίνου στο Δήμο Ναυπλιέων. Εν συνεχεία καταρτίζουμε μελέτες αστικού πρασίνου για το σύνολο της πόλεως του Ναυπλίου καθώς και των διαφόρων χωριών του Δήμου μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας το είδος του πρασίνου που μπορεί να δεχθεί το κλίμα και το υπέδαφος της περιοχής μας.
Επί παραδείγματι, στο Ναύπλιο σχεδιάζουμε δενδροφυτεύσεις αναλόγως τα διάφορα σημεία στόχου όπως:
- κεντρικές αρτηρίες (Άργους, Ασκληπιού, Σιδηράς Μεραρχίας κλπ) με μεγάλα πεζοδρόμια
- οικισμοί πυκνοκατοικημένοι (π.χ. Συνοικισμός, Πρόνοια, περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου)
- οικισμοί αραιοκατοικημένοι (περιοχή Κούρτη, Εργατικές κατοικίες κλπ)
- πλατείες, χώροι ανάπλασης, παιδικές χαρές
Στόχος μας είναι το παραγόμενο πράσινο να δημιουργήσει τα εξής θετικά στοιχεία:
- μικροκλίμα δροσιάς τους πολύ ζεστούς θερινούς μήνες στην περιοχή μας
- σκίαση απαλλαγμένη από υπεριώδης ακτινοβολία
- ιστός σύνδεσης αστικού πρασίνου, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στο πράσινο στην πόλη
- απορρόφηση σκόνης, προστασία από άνεμο και βροχή
- περιορισμός αστικής ρύπανσης με παράλληλη ανανέωση οξυγόνου
- μείωση της ηχορύπανσης, ιδίως σε περιπτώσεις κεντρικών αρτηριών που ενυπάρχουν οικίες
- αύξηση της αξίας των ιδιοκτησιών λόγω όλων των ανωτέρω, σε συνδυασμό με την αισθητική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος
γ) Λύματα για άρδευση του αστικού πρασίνου. Να ενταθούν οι προσπάθειες αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών σε ενισχυμένη τριτοβάθμια επεξεργασία, με την προσθήκη της τεχνολογίας των μεμβρανών, ώστε το επεξεργασμένο λύμα να είναι ικανό για άρδευση. Κατά συνέπεια δεν θα καταναλώνουμε πόσιμο νερό για την άρδευση του αστικού πρασίνου.
δ) Εύρεση των απαραίτητων πόρων και αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι εθνικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (με ορίζοντα έως το 2026 – NextGenerationEU), οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), τα ποικίλα Ιδρύματα κ.α. Και πιο συγκεκριμένα υπηρεσίες όπως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» (ΕΥΔ ΠΕ.Κ.Α. – ΠΟΛ.ΠΡΟ.) 2021-2027 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) «Πελοπόννησος» 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ε) Να δημοπρατηθούν και να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες πρασίνου, οι οποίες θα συνοδεύονται μετά την περάτωσή τους από αντίστοιχες εργασίες συντήρησης του αστικού πρασίνου.
στ) Δημιουργία της ταυτότητας (brandname) και του λογοτύπου (logo) «Πράσινο Ναύπλιο», το οποίο θα κεφαλαιοποιεί την όλη προσπάθεια και θα εμφυσήσει στους πολίτες θετική ενέργεια και συμμετοχικό πνεύμα ως προς το όλο εγχείρημα.
_ _ _
Εν κατακλείδι, για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό βήμα ανάπτυξης για το Δήμο Ναυπλιέων είναι το αστικό πράσινο, ας φανταστούμε απλώς τους εαυτούς μας μια μέρα με καύσωνα περπατώντας στο Ναύπλιο, όπου προσπαθούμε επί ματαίω να ανακαλύψουμε μια σκιά από δένδρο. Τι ανακούφιση μόλις την βρούμε! Φανταστείτε το πράσινο να κυριαρχούσε στους δρόμους μας.
Ας διεκδικήσουμε, λοιπόν, κι εμείς την όαση στην πόλη μας και τα χωριά μας!
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Κουβαράς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ναυπλιέων
Με το Όραμα Δημιουργίας – Δημήτρης Ορφανός
https://konstantinoskouvaras.gr/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100095494694576
Υ.Γ. Ας θυμηθούμε εδώ, ότι η τελευταία φορά που έγινε δενδροφύτευση μεγάλης κλίμακας στο Ναύπλιο ήταν πριν 200 χρόνια, οπόταν και ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, προμηθεύτηκε γύρω στα 1830, εκατοντάδες δενδρύλλια από την Οθωμανοκρατούμενη Κρήτη, για να δημιουργήσει εστίες πρασίνου στο Ναύπλιο. Πνεύμονες πρασίνου που εν μέρει επιβιώνουν μέχρι σήμερα ως άλλο «αρχαιολογικό» αξιοθέατο. Ας το ενισχύσουμε!