Άρθρο του Τόλη Κοΐνη, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη “Ναυπλία Ενωμένη” (υποψήφιος δήμαρχος: Δημήτρης Παπαδημόπουλος)
Η τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Ώρα για απολογισμούς και εντοπισμό προβλημάτων που μπορούν να διορθωθούν. Δεν μεμψιμοιρούμε, δεν μηδενίζουμε. Ναι, «είχαμε κόσμο». Ναι, υπήρξαν πολλές θέσεις εργασίας. Ναι, «έγιναν εκδηλώσεις». Ναι, ήρθαν κρουαζιερόπλοια. Αλλά…
• Τα κρουαζιερόπλοια εξακολουθούν να μην μπορούν να δέσουν μέσα στο λιμάνι. Ο Δήμαρχος δεν είχε το θάρρος να πει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό «γιατί;». Το έργο της εκβάθυνσης ή δεν έγινε σωστά ή ήταν λάθος εξ αρχής, Τρίτη περίπτωση δεν υπάρχει. Και στις δύο φέρει ευθύνη ο Δήμος.
• Η στάθμευση των αυτοκινήτων και τα μποτιλιαρίσματα δυσφημούν την πόλη. Αντί να σχεδιάζουν υπογείως την ιδιωτικοποίηση των χώρων στάθμευσης του λιμανιού, ας κοιτάξουν πιο σοβαρά το πρόβλημα. Μια σοβαρή και ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη – όπως προβλέπει το πρόγραμμα της παράταξης ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ και έχει ως προτεραιότητα ο υποψήφιος Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ – θα είναι η αφετηρία επίλυσης του συγκοινωνιακού. Είναι μονόδρομος η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Το νερό που προσφέρουμε (ή μάλλον έπρεπε να προσφέρουμε στους επισκέπτες) ήταν απαράδεκτο. Στις χώρες τους οι άνθρωποι αυτοί πίνουν νερό από την βρύση. Οι Ναυπλιείς έχουμε ξεχάσει αυτή την …πολυτέλεια.
• «Μπάι πας» στην αποχέτευση –ευτυχώς- δεν είχαμε το καλοκαίρι… Δυστυχώς είχαμε τον χειμώνα και το …μύρισαν οι εκδρομείς των τριήμερων. Η λύση του χρονίζοντος προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού είναι επιβεβλημένη και για μας τους κατοίκους , αλλά και για τον Τουρισμό.
• Παρά την λειτουργία του «γραφείου πληροφοριών» στην παραλία χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο από τον ΔΟΠΠΑΤ για βελτίωση των υπηρεσιών ξενάγησης – πληροφόρησης. Ιδιαίτερα θα πρέπει για να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό σχολικών εκδρομών να βελτιώσουμε τους χώρους υποδοχής και να αναδείξουμε: α) Ακρόπολη Τίρυνθας, β) Ακρόπολη Μιδέας, γ) Καστράκι Ασίνης, δ) Ακροναυπλία, ε) Μπούρτζι, στ) Βυζαντινές Εκκλησίες (Πλατανήτι-Αγία Τριάδα-Αγία Μονή), ζ) Ιστορικούς χώρους στα πέριξ όπου με διανυκτέρευση στο Ναύπλιο τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν (μάχες Δερβενακίων και Μύλων, χώροι Εθνοσυνέλευσεων, Καποδιστριακή και Οθωνική εποχή).
• Να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία για ίδρυση τοπικού παρατηρητηρίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ. Έτσι θα προχωρήσουμε σε μια ορθολογική διαχείριση του Τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, αντί να κοιτάμε κοντόθωρα πως θα εξυπηρετήσουμε κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
• Ενώ δόθηκαν ευκαιρίες, τις αμελήσαμε για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Οικοπαρατηρήσεις στον υγρότοπο (βάλτο), πεζοπορικός τουρισμός, αγροτουρισμός κλπ.
• Και τέλος έλειψε ο συνολικός προγραμματισμός της τουριστικής ανάπτυξης με συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων (ξενοδόχοι, έμποροι, εστιάτορες, εργαζόμενοι, ξεναγοί κλπ.). Αυτοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και δεν είναι λιγότερο ευφυείς από τους Δημοτικούς παράγοντες.
Η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ και ο υποψήφιος Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ έχουμε αναρτήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον Τουρισμό στην ιστοσελίδα μας nafpliaenomeni.gr. Περιμένουμε παρατηρήσεις και συμπληρώσεις. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Η πολιτική πρέπει να έχει ανθρώπινες διαστάσεις.
Ναύπλιο, 2/9/23
ΤΟΛΗΣ ΚΟΪΝΗΣ