Πολιτική

Μια κατάθεση για την Καραθώνα (άρθρο του Τόλη Κοΐνη)

Άρθρο του Τόλη Κοΐνη,
υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ναυπλιέων
με την παράταξη “Ναυπλία Ενωμένη”
(υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Παπαδημόπουλος)

Η πόλη μας προεκλογικά γεμίζει αγωνιστές… Αυτό αποτελεί παράδοση και δεν αλλάζει. Δεν έχω αναφερθεί μέχρι τώρα προσωπικά. Υποστηρίζω το συνδυασμό ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ και δεν με νοιάζει να κάνω καριέρα. Είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω τέτοια φιλοδοξία.

Αναδεικνύω πολλά εν υπνώσει τοπικά προβλήματα. Εμπλουτίζω τον προβληματισμό των νέων φίλων της παράταξης ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ, χαίρομαι που βοηθάω και άλλους να τα ανακαλύψουν (πχ, με την ξυλεία των ευκαλύπτων που κάποιοι ξύπνησαν μετά από ένα μήνα, αφού προηγούμενα με είχαν δεόντως βρίσει στις παρέες τους.). Κάνω περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Έχω γίνει τέλειος σεχταριστής, που λέγαμε μια φορά και έναν καιρό.

Δεν φιλοδοξώ να σώσω το Ναύπλιο. Κανένας μόνος του δεν μπορεί. Απαιτείται συλλογικός αγώνας ομάδας καθαρών ανθρώπων. Ανθρώπων που δεν εκφράζουν συμφέροντα οικονομικά. Κάποια σχόλια όμως στις παραταξιακές αναρτήσεις της ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ με υποχρεώνουν να μιλήσω και προσωπικά.

Ρωτάει ένας φίλος: «Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε το 1981 με το γαλλικό κονσόρτσιουμ που ήθελε να πάρει την Καραθώνα; Να προσλάμβανε αποκλειστικά ντόπιο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζονταν θέσεις εργασίας; Το Ναύπλιο θα είχε κέρδος και από πελατεία στα μαγαζιά.» Επειδή είμαι ο μόνος που δρα ακόμα δημόσια από την άτυπη τότε ομάδα αγώνα της Καραθώνας υποχρεούμαι να καταθέσω απάντηση.

1) Δεν ήρθε κανένας να διαπραγματευτεί ούτε με την επιτροπή μας, ούτε με τον Δήμο, ούτε με άλλον τοπικό φορέα. Τα γεγονότα ήταν ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ και εκτυλίχθησαν κατ αυτόν τον τρόπο: Ο τότε Νομάρχης κ. Χαμπίμπης διέμενε στο σπίτι του Στρατιωτικού Διοικητή, νυν ταβέρνα Ασημακόπουλου στην Καραθώνα (ασχολίαστο). Ένα μεσημέρι, γυρνώντας από το γραφείο του, συναντάει τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ με κάτι Γάλλους. Τους κυνηγάει για να τον ενημερώσουν. Και κάπου στον δρόμο του ανακοίνωσαν ότι η Καραθώνα δίνεται στο Γαλλικό κονσόρτσιουμ. Ήταν Γενάρης του 1981.

2) Ο ΕΟΤ μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε ενημερώσει κανέναν. Ούτε Δήμαρχο, ούτε Εργατικό Κέντρο, ούτε τον διορισμένο κυβερνητικό Νομάρχη, ούτε τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ. Θεωρούσε ότι αφού απαλλοτρίωσε την περιοχή (άλλη αμαρτωλή ιστορία για την οποία κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσω) και έκανε τα έργα υποδομής (δρόμους), μπορούσε να κάνει την Καραθώνα ό,τι ήθελε.

3) Οι Γάλλοι ήθελαν να πάρουν όλη την περιφραγμένη με συρματόπλεγμα περιοχή, 2.400 στρέμματα όταν το σύνολο του τότε Δήμου Ναυπλιέων ήταν 9.200 στρέμματα. Σκοπός τους ήταν μια εγκατάσταση τύπου «Κλαμπ Μεντιτερανέ», με απλά λόγια εντελώς κλειστή σε οποιονδήποτε άλλον που δεν είναι πελάτης.

4) Έγινε λαϊκή Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο όπου όλοι οι φορείς της πόλεις, Δήμος, κόμματα, σωματεία αλλά και απλοί πολίτες ανέδειξαν το σύνολο των προβλημάτων που προέκυπταν (κοινωνικών, οικονομικών, οικολογικών κ.ά.) Και αποφασίστηκε μια δημόσια συγκέντρωση για έκδοση ψηφίσματος και αποστολή του στην Κυβέρνηση.

5) Η συγκέντρωση έγινε στο δρόμο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο και πρώτος που βγήκε στο μπαλκόνι ήταν ο τότε Μητροπολίτης Χρυσόστομος. (Τους ομιλητάς τους καλούσα στο βήμα εγώ).

6) Ενώ είχε αρχίσει η συγκέντρωση, εμφανίστηκε μια ομάδα μελών της ΕΓΕ (=Ένωση Γυναικών Ελλάδας) που έκανε πικετοφορία με επικεφαλής την τότε (πανελλήνια) Πρόεδρο της κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Μαζί με την Μαργαρίτα είχε έρθει και η δημοσιογράφος Αθηνά Ραπίτου, η οποία διαφήμισε υπέρ του δέοντος την παρουσία της συζύγου του αρχηγού της τότε αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έδωσε μια στρεβλή εικόνα στην κοινή γνώμη. Η Μαργαρίτα δεν μίλησε στην συγκέντρωσή μας. Ούτε ζήτησε, ούτε της δώσαμε τον λόγο. Αυτή είναι η αλήθεια…

7) Το Γαλλικό κονσόρτσιουμ αποτελείτο από καταναλωτικούς συνεταιρισμούς ελεγχόμενους από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα. Παρ όλα αυτά και το τοπικό ΠΑΣΟΚ και το τοπικό ΚΚΕ ήταν μπροστά στον αγώνα.

8) Η αναμονή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, του 1981, ανάγκασε την Κυβέρνηση της ΝΔ να παγώσει τις διαδικασίες παραχώρησης στους Γάλλους.

9) Μετά τις εκλογές Οκτωβρίου 1981 και ιδιαίτερα μετά τις Δημοτικές εκλογές του 1982 έγινε στο Ναύπλιο βασικό αίτημα να δοθεί η Καραθώνα από τον ΕΟΤ στον Δήμο. Ο ΕΟΤ έλεγχε Καραθώνα, Παλαμήδι (!!!), Ακροναυπλία, Αμφιτρύωνα και Μπούρτζι… με απλά λόγια το 40% της έκτασης του τότε Δήμου.

10) Ο ΕΟΤ αντιστάθηκε με χέρια και με δόντια για να μην παραχωρηθούν στον Δήμο. Οι γραφειοκράτες του Οργανισμού ήξεραν τι σημαίνει φιλέτο και πώς τρώγεται. Χρειάστηκαν μεγάλες πολιτικές πιέσεις από Δήμο, Βουλευτή και Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ για να καμφθούν οι αντιστάσεις του Οργανισμού. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει προγραμματική συμφωνία συνδιαχείρισης (από Δήμο και ΕΟΤ) της περιοχής πάνω σε ένα σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, που είχε εκπονήσει ο συμπολίτης αρχιτέκτονας Τάσσος Σαλεσιώτης.

11) Η φιλοσοφία αυτού του σχεδίου ήταν η μετατροπή της Καραθώνας σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη την Αργολίδα με χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, αναψυχής, περιπάτου, θαλασσίων σπορ κλπ. Το σχέδιο παρουσίασε σε λαϊκή Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο τον Ιούνιο του 1986 ο Δήμαρχος Γιάννης Μελίδης και έγινε αποδεκτό.

12) Τη διετία 1987-89 άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο αυτό (Εργολάβος ανάδοχος Δαλακλείδης από Κόρινθο). Έτσι προέκυψαν τα ημιτελή κτίσματα – φαντάσματα που βλέπουμε κατεβαίνοντας στο δεξί μας χέρι. Ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

13) Το 1989 η νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη σταματάει τη συμμετοχή του ΕΟΤ στην προγραμματική συμφωνία και αναζητά ιδιώτες… Ο Δήμος συμβιβάζεται με την νέα Κυβερνητική στάση.

14) Το 1992 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρει ιδιώτες. Γίνεται λαϊκή συνέλευση στο θεατράκι του σταθμού. Εκεί διατυπώνονται τρεις απόψεις. Μια υποστήριζε την ιδιωτικοποίησή με ξένο επενδυτή (από τον τότε Κυβερνητικό Βουλευτή), μια να φτιαχτεί στον χώρο της Καραθώνας οικισμός Ελληνοαμερικάνων κατά το πρότυπο του «Αρκαδικού χωριού» από τον τότε Δήμαρχο και μια (πλειοψηφούσα) που ήθελε να συνεχιστεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΟΤ και Δήμου και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας.

15) Προφανώς, υποστήριξα δημόσια την Τρίτη πρόταση ως πολίτης. Δέχτηκα επίθεση!!! Έπρεπε να μιλήσω ως κομματικός γκαουλάϊτερ…. Κάποιος έπρεπε να τους πει, ότι αυτά δεν ισχύουν στην κοινωνία των πολιτών. Όταν το κατάλαβαν ήταν αργά.

16) Δεν έγινε τίποτα γιατί και οι δυο τάσεις της ΝΔ ήταν εξίσου ισχυρές και δεν μπορούσε να υπερισχύσει η μια της άλλης.

17) Επί εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, όντας εσωκομματική αντιπολίτευση εκτός οργάνων, κανένας δεν μου ζήτησε την γνώμη μου. Δεν αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά ούτε το παράνομο κτίσμα στη νότια γωνία που πήγε να φυτέψει ο Δήμος… Ούτε τις παραχωρήσεις αδειών μπητς μπαρ, ξαμπλωστρών κλπ. Ούτε τη δημιουργία χώρου απόθεσης απορριμάτων…

18) Προφανώς, διαφωνούσα και διαφωνώ να υπάρχουν ιδιωτικές εγκαταστάσεις τάχα μου εξυπηρέτησης λουομένων και μέσα στην θάλασσα.

19) Το 2003 ο ΕΟΤ δίνει την περιουσία του στην ΕΤΑΔ και αυτή με την σειρά της στον …καφετζή της Βουλής … να διώξει τα μπητςμπαρ και να βάλει τα θρυλικά «στολίδια στην άμμο». Όχι μόνο δεν ρωτήθηκε ο Δήμος, αλλά κυνηγήθηκε και δικαστικά.

20) Από το 2003 ως το 2023 αναζητούν τον μεγάλο επενδυτή που θα πάρει την Καραθώνα και θα κάνει ό,τι θέλει. Μάλλον έχει βρεθεί. Δεν έχει ανακοινωθεί. Θα φτιάξει μια πολυτελή εγκατάσταση τύπου «Κόστα Ναβαρίνο»… Ποιος όμως θα κάνει μια τέτοια επένδυση και θα αφήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της πλαζ;… Η παράταξή μας ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ έχει εκφραστεί δημόσια με φιλμάκι που ο ίδιος ο επικεφαλής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί με απλά λόγια τι επιθυμούμε για την Καραθώνα. Άλλοι σιωπούν για να μην στενοχωρήσουν κυ βερνητικούς παράγοντες.

21) Η τελευταία σκηνή του δράματος παίχτηκε πριν από λίγες ημέρες. Η ΕΤΑΔ έκανε χρήση των δικαιωμάτων της. Πέταξε έξω μια σειρά επαγγελματίες. Έβγαλε μονοκοντυλιά άκυρες όλες τις πράξεις του Δήμου. Και προετοιμάζει ακάθεκτη την ιδιωτικοποίηση της πλαζ.

22) Αντί, λοιπόν, πίσω από την πλάτη μας, σε παρέες, να μας λοιδωρούν… καλό θα είναι να μιλήσουν ανοικτά στον λαό… Τι θέλουν για την Καραθώνα; Τί έκαναν; Και τι σκοπεύουν; Η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

Ναύπλιο 23/8/2023
ΤΟΛΗΣ ΚΟΪΝΗΣ
υποψ. δημ. σύμβουλος
με ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ
υποψ. δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα

Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια ιδιαίτερη έκθεση…

32 λεπτά πριν

Εκδήλωση της “Νίκης” στο Άργος

Εκδήλωση της "Νίκης" στο Άργος Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 6.30μμ, στο Άργος, στην αίθουσα…

2 ώρες πριν

18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Nικηταράς και η Μάχη των Δολιανών, η πρώτη…

12 ώρες πριν

17 Μαΐου 1944: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ και η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου

17 Μαΐου 1944: Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του…

15 ώρες πριν

Η ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U21 – Δοκιμές παικτών

ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού Tη σημαντική απόφαση να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 𝐔𝟐𝟏 της σεζόν…

16 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Άμεσα να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα

Να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα Ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου Δεν αποτελεί λύση…

17 ώρες πριν