Γράφει ο Μιχάλης Παναγιώτου, μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών με την παράταξη “Πάμε αλλιώς”
Έχει ακουστεί πολλές φορές η άποψη ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Η έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα τεράστιο. Δεν είναι τραγική ειρωνεία στην περιοχή μας που το έχουμε σε αφθονία να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με αυτό; Και μάλιστα σε εποχές που γίνονται μεγάλοι αγώνες για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού.
Στην περιοχή μας (περιοχή επαρχίας Άργους και Ναυπλίου) η ύδρευση προέρχεται κατά βάση από τις πηγές της Λέρνας. Ως γνωστόν έχουμε και τον Ανάβαλο, με νερό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα όλης της Αττικής και ακόμα δεν έχει λύσει της μικρής Αργολίδας.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε η πτώση της στάθμης και στα δύο παραπάνω με αποτέλεσμα την αύξηση της αλατότητας, πράγμα που έκανε το νερό ακατάλληλο για πόσιμο. Μάλιστα λόγο έλλειψης χρησιμοποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις το νερό του Αναβάλουν για οικιακή χρήση με προειδοποίηση να μην πίνεται. Η πτώση του αποθέματος συνέβη κατά βάση εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Υπάρχουν όμως και πράγματα που θα μπορούσαμε.
Εκτός της ανομβρίας έχουμε υπεράντληση από αυτές τις πηγές η οποία θα μπορούσε να περιοριστεί. Η υπεράντληση πέρα από τις μεγάλες ανάγκες όμως οφείλεται και σε άλλα πράγματα. Το νερό χάνεται σε πολλά σημεία του δικτύου λόγο κακής συντήρησης αλλά και κακής κατασκευής εξ αρχής (κυρίως στο κομμάτι της διώρυγας του αναβάλου). Υπάρχει σε πολλά σημεία παράνομη εκμετάλλευση του νερού με πρόχειρα δίκτυα που δεν ελέγχει κανένας. Ο τρόπος συλλογής του νερού του αναβάλου είναι απαρχαιωμένος. Το δίκτυο και η φιλοσοφία κατασκευής του δεν γίνονται με ολιστικά σχέδια βασισμένα σε μελέτες (παρατηρείται αντλιοστάσια να είναι υποδιαστασιολογημένα ή υπέρδιαστασιολογημένα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην Λέρνα ανακαλύπτονται βόθροι σε κάθε εκσκαφή και το νεκροταφείο των Μύλων είναι ακριβώς στην περιοχή των πηγών.
Οι αγρότες μας κάνουν υπερχρήση λιπασμάτων που πολλές φορές δεν είναι απαραίτητα. Ποτίζουν τα χωράφια τους όχι με βάση την ανάγκη τους σε νερό αλλά με εθιμικούς κανόνες (κάθε 12 μέρες κλπ.) και με μεθόδους που τείνουν να ξεπεραστούν (τεχνική βροχή).
Έχουμε επίσης χρήση πολλών γεωτρήσεων στην περιοχή οι οποίες συντελούν στην αφαίμαξη του υδροφόρου ορίζοντα.
Όλα τα παραπάνω συντελούν στο πρόβλημα να διογκωθεί, με αποτέλεσμα το λίγο και πολύ ακριβό νερό για οικιακή και αγροτική χρήση.
Θα πρέπει άμεσα να γίνουν τα εξής:
- Στην Λέρνα να συνδεθούν όλοι σε δίκτυο αποχέτευσης.
- Να απομακρυνθεί άμεσα το νεκροταφείο των Μύλων.
- Στις πηγές τη Λέρνας και στον Ανάβαλο να εγκατασταθούν φωτοβολταικά για την λειτουργία των αντλιών.
- Να εγκατασταθεί ένα διυλιστήριο νερού στην περιοχή της Λέρνας (όχι απομακρυσμένα) κοινό και για τους δύο δήμους (για μείωση κόστους και κόστους συντήρησης) που θα ελέγχει το νερό και αν περιέχει άλατα θα το κάνει κατάλληλο προς χρήση.
- Στον Ανάβαλο να γίνει μελέτη για την άμεση συλλογή του νερού πριν έρθει σε επαφή με το θαλασσινό (εδώ έχουμε κάποιες απαντήσεις ήδη ότι αυτό είναι δεν είναι δυνατόν αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες εντάσσοντας στις μελέτες και πανεπιστήμια).
- Να γίνουν εργασίες συντήρησης στον σταθμό για να εξασφαλιστεί η άψογη λειτουργία του υπάρχοντος εξοπλισμού.
- Να γίνει μελέτη για την σωστή διαστασιολόγηση του δικτύου των αντλιοστασίων κλπ και όπου χρειάζεται να έχουμε αντικατάσταση.
- Να ελέγχεται η διώρυγα και όλο το δίκτυο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα εκλείψει η παράνομη εκμετάλλευση του νερού.
- Ηλεκτρονικά συστήματα τηλεμετρίας να εγκατασταθούν ώστε να φαίνεται που έχουμε πιθανές διαρροές και να αντιμετωπιστούν αυτές.
- Να γίνει δωρεάν εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού ώστε:
o Να χρησιμοποιούνται σιγά σιγά τερματικά συστήματα άρδευσης που εξοικονομούν νερό (σταγόνες κλπ).
o Να ποτίζουν όταν το χωράφι το έχει πραγματικά ανάγκη (χρήση υγρασιομέτρων).
o Να περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων στην απολύτως απαραίτητη μετά από δωρεάν ανάλυση του εδάφους τους που μπορεί να τους παρέχει ο δήμος.
- Να εξεταστεί η δημιουργία έξτρα μικρών δικτύων του Αναβάλου ώστε να μπορούν να ποτίζουν ταυτόχρονα περισσότερες περιοχές και να έχει διαθέσιμο τον Ανάβαλο ο αγρότης συχνότερα.
- Όλα αυτά θα κάνουν το νερό του Αναβάλου φθηνό και θα περιοριστεί και η χρήση των ιδιωτικών γεωτρήσεων.
- Το νερό του βιολογικού μπορεί με παράλληλο δίκτυο να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση σημείων πρασίνου των δύο πόλεων.
- Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό (και όχι με συμβάσεις) που θα εκπαιδευτεί σοβαρά και θα διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα παρέχει πληροφορίες στους χρήστες.
- Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο με μικρά δίκτυα να εξυπηρετούνται κάποια χωριά, οικισμοί από μικρότερες πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και αξεπέραστο στο μέλλον.
Μιχάλης Παναγιώτου
Μηχανολόγος Μηχανικός
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ»