Σαν σήμερα

Σάββατο 24 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Eικόνες: Η μάχη του Σολφερίνο, η γέφυρα του ποταμού Κβάι, η σύλληψη του Ρήγα Φεραίου, Λέλα Καραγιάννη, Λουκρητία Βοργία, Λιονέλ Μέσι

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023: Το γενέθλιον τον τιμίου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου, Σύναξη Ζαχαρίου και Ελισάβετ των γεννητόρων αυτού, Οσίου Ερρίκου της Ωξέρ

Γιορτάζουν: Ερρίκος

Γεγονότα στις 24 Ιουνίου
1717 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μασονική Μεγάλη Στοά στον κόσμο (σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας).
1798 Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του. Τα σώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη.

1859 Διεξάγεται η Μάχη του Σολφερίνο. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της βόρειας Ιταλίας. Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων, ο ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντινάν, ο οποίος αποφασίζει να ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των θυμάτων.

1894 Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
1945 Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο δραματοποιήθηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

1947 Στη διάρκεια πτήσης με το ιδιωτικό αεροπλάνο του, ο αμερικανός επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ένα παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο περιγράφει ως «πιατάκι του καφέ». Έτσι γεννήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος».
1954 Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβικών μέτρων το χρόνο.
1997 Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.
2010 Έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας στο υπουργικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Κατεχάκη είχε θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό υπασπιστή του 52χρονο Γ. Βασιλάκη.
2016 Ανακοίνωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Brexit κέρδισε με διαφορά περίπου 1,3 εκατομμυρίων ψήφων σε δημοψήφισμα, προκαλώντας πτώση στα χρηματιστήρια.
2013 Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κρίνεται ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική επαφή με ανήλικη πόρνη, και καταδικάζεται σε 7χρονη φυλάκιση.
2018 Αίρεται η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία.

Γεννήσεις στις 24 Ιουνίου
1898 Λέλα Καραγιάννη, Ελληνίδα αντιστασιακός
1945 Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός
1978 Παντελής Καφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1987 Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 24 Ιουνίου
1519 Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης
1798 Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), Έλληνας συγγραφέας και επαναστάτης
1949 Θεμιστοκλής Σοφούλης, Έλληνας πολιτικός

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: “Στα ίχνη της ιστορίας…” στη Νέα Επίδαυρο

  Το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Επιδαύρου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων…

2 ώρες πριν

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα

Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια ιδιαίτερη έκθεση…

3 ώρες πριν

Εκδήλωση της “Νίκης” στο Άργος

Εκδήλωση της "Νίκης" στο Άργος Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 6.30μμ, στο Άργος, στην αίθουσα…

5 ώρες πριν

18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Nικηταράς και η Μάχη των Δολιανών, η πρώτη…

14 ώρες πριν

17 Μαΐου 1944: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ και η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου

17 Μαΐου 1944: Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του…

17 ώρες πριν

Η ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U21 – Δοκιμές παικτών

ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού Tη σημαντική απόφαση να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 𝐔𝟐𝟏 της σεζόν…

18 ώρες πριν