Εικόνες: Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος σε Μουντιάλ, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Κορίνα Τσοπέη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάνου Τσάο
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023: Αγίου Αφροδισίου
Γιορτάζουν: Αφροδίσιος, Αφροδισία
Επέτειοι
• Διεθνής Ημέρα Γιόγκα
• Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
• Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Σέρφινγκ)
• Παγκόσμια Ημέρα Ουμανιστή (Ανθρωπιστή)
• Παγκόσμια Ημέρα Τροχοσανίδας (Skateboard)
• Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας
Γεγονότα στις 21 Ιουνίου
• 1900 Η εξέγερση των Μπόξερ. Η ομάδα της Ηθικής Αρμονίας της Κίνας κηρύσσει και επισήμως τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.
• 1913 Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.
• 1921 Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Νίκαια Βιθυνίας, η Τένεδος αποδίδεται από τους Άγγλους στην Ελλάδα.
• 1948 Η δισκογραφική εταιρεία Columbia Records παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο μακράς διάρκειας στο ξενοδοχείο Γουόλντορφ-Αστόρια στη Νέα Υόρκη.
• 1960 Μαθητής της 8ης τάξεως γυμνασίου στην Πάτρα δικάζεται, επειδή κατασκεύασε πομπό για να του μεταδίδουν, την ώρα των εξετάσεων, τις λύσεις των προβλημάτων μαθηματικών. Ο μαθητής απηλλάγη “λόγω αμφιβολιών”.
• 1961 Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης του θαλάσσιου ύδατος.
• 1962 Ανακοινώνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα κυκλοφορούν 107.000 αυτοκίνητα πλην των στρατιωτικών, 70.000 από τα οποία στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο ανά 26 κατοίκους.
• 1970 Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
• 1976 Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.
• 1982 Ο Τζον Χίνκλεϊ αθωώνεται λόγω ψυχολογικών προβλημάτων για την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μια απόπειρα που έγινε για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, την οποία είχε θαυμάσει στην ταινία «Ο Ταξιτζής».
• 1985 Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπου και πραγματοποιείται μεγάλη φιέστα γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ηρώδειο, και Στοά του Αττάλου).
• 1994 Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.
Γεννήσεις στις 21 Ιουνίου
• 1905 Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας
• 1934 Μάρω Κοντού, Ελληνίδα ηθοποιός
• 1944 Κορίνα Τσοπέη, Ελληνίδα μοντέλο και Μις Υφήλιος το 1964
• 1950 Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής
• 1955 Μισέλ Πλατινί, Γάλλος ποδοσφαιριστής
• 1961 Μάνου Τσάο, Γάλλος τραγουδοποιός και τραγουδιστής
• 1964 Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλληνας σκηνοθέτης και χορογράφος
• 1979 Κώστας Κατσουράνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
• 1982 Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Δούκας του Κέιμπριτζ
Θάνατοι στις 21 Ιουνίου
• 1527 Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας
• 1981 Χρήστος Νέγκας, Έλληνας ηθοποιός
• 2019 Δημήτρης Χριστόφιας, Κύπριος πολιτικός (ΑΚΕΛ), πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας










