Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας

28 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, μεταξύ αυτών και πολλών εργαζόμενων, οι εκατόμβες νεκρών και σακατεμένων στους χώρους δουλειάς, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, θύματα επαγγελματικών ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, μυοσκελετικές και ψυχικές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, θα συνεχιστούν αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία, που είναι ελλιπή, στη χώρα μαςκατά μέσοόρο κάθε εβδομάδα 2 εργαζόμενοιπεθαίνουνστο χώρο δουλειάς  “από εργατικά δυστυχήματα”!Από το 2000 μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων ξεπερνά τους 2.200, ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των σακατεμένων!Οι επαγγελματικέςασθένειεςθερίζουν, αλλά συνεχίζουν να μην καταγράφονται στην Ελλάδα.

Για τα εργατικάατυχήματα και τις επαγγελματικέςασθένειεςδε φταίει η κακιά η ώρα. Η αιτία είναι η ίδιααιτία που οδήγησε σε τραγωδίες όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, τηνπυρκαγιά στο Μάτι, τηνπλημμύρα στη Μάνδρα. Είναι η ίδιααιτία που οδηγεί σε έλλειψημέτρωνασφάλειαςστασχολεία και άλλες δραστηριότητες, σε έλλειψηαντισεισμικήςθωράκισης των κτιρίων.

Με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να είναι ασφαλείς στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη μεταφορά, σε κάθε κοινωνικήδραστηριότητα. Όμως στο σημερινό σύστημα, το αν και ποια μέτρα θα ληφθούν, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του λαού, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και συνολικά της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Στο σημερινόσύστημα ηανθρώπινη ζωή μπαίνει στο ζύγι του κόστους-οφέλουςυπέρ του κεφαλαίου.Με αυτό το κριτήριοαποφασίζουν οι εργοδότες το αν και τι μέτρα θα πάρουνγια την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με αυτό το κριτήριοσχεδιάζεται η ασφάλεια των μεταφορών, με αυτό το κριτήριοσχεδιάζεται η πολιτική προστασία. Την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με επαγγελματικές ασθένειες, εργατικά ατυχήματα, θανάτους, αναπηρίες, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στους χώρους δουλειάς απουσιάζουν στοιχειώδη μέτρα, τεχνικός εξοπλισμός με τις αναγκαίες προδιαγραφές και συστήματα ασφαλείας, έλεγχος και προληπτική συντήρηση, διαδικασίες ασφαλούς εργασίας, πυροπροστασία κ.ά. Οι εργαζόμενοι ξεθεώνονται δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, πολλές φορές χωρίς διάλλειμα, με εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς εκπαίδευση και τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού για κάθε εργασία. Αναγκάζονται να δουλεύουν σε ανασφαλείς συνθήκες χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα μέτρα προστασίας, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (όπως π.χ. καύσωνα και έντονων καιρικών φαινομένων), σε επιβαρυντικέςεργασίες που οδηγούν σε μυοσκελετικάκαι άλλα προβλήματα.

Θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά κ.ά., που χαρακτηρίζονται στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας «παθολογικά ατυχήματα», στην πραγματικότητα οφείλονται στις συνθήκες εργασίας. Για βλαπτικούςπαράγοντες όπως επικίνδυνα χημικά, ακτινοβολίες κ.ά., που οδηγούν σε σοβαρές επαγγελματικέςασθένειες, μεταξύ αυτών ο καρκίνος, δεν γίνονται καν μετρήσεις στους χώρους εργασίας, απουσιάζει ο στοχευμένοςιατρικόςέλεγχος των εργαζομένων, δε λαμβάνονται τα αναγκαίαμέτραπροστασίας. Η αύξηση των ορίωνηλικίαςσυνταξιοδότησης, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις όπως η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που εφαρμόζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιβαρύνουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.Μέσα στην πανδημία χώροι εργασίας έγιναν εστίες υπερμετάδοσης, πάγιες επιδιώξεις του κεφαλαίου όπως τα ελαστικά ωράρια, η εκ περιτροπής προσέλευση, η τηλεργασία, επιταχύνθηκαν.

Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσειςμέχρισήμερα, εφάρμοσαν μια πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που υπηρετεί τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.  Κάθε κυβέρνησηέπαιρνε τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνέχιζε στην ίδιααντιλαϊκήκατεύθυνση. Όλες οι κυβερνήσειςδιατήρησαν ένα πλαίσιο όπου ο κρατικόςέλεγχος είναι ψευδεπίγραφος.

Χαρακτηριστικόπαράδειγμαη απουσίαουσιαστικούελέγχουστην εργοδοσία για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Ελάχιστοι είναι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας σε σχέση με το σύνολο των χώρων εργασίας. Για να ελεγχθούν έστω μια φοράόλοι οι χώροιεργασίας θα απαιτούντανχρόνια!Οι έλεγχοι που γίνονται δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη αλλά συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.ά. Η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή» επιδεινώνειτην κατάσταση.

Το κράτος και το κέρδος τους δολοφονεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!

Με αφορμήτην 28η Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες καλώντας σε μαχητική, αγωνιστική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές. Τώρα να δυναμώσουμετις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και τοΣυνδικάτο μας και σε συντονισμό με άλλους κλάδους να απαιτήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλους τους νομούς της χώρας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.). Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας, στην αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τις συνέπειές του.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας(ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες. Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011. Άμεση διεύρυνση του θεσμού με όλες τις ειδικότητες που η επιτροπή του υπουργείου εργασίας με το πόρισμά της αναγνωρίζει το βαρύ και ανθυγιεινό χαρακτήρα τους. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.
  • Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών σε υγειονομικούς που νόσησαν με COVID 19 στην εργασία τους, αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους (χώροι εργασίας που έγιναν εστίες υπερμετάδοσης, μετάδοση εντός εργασίας, χώροι εργασίας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως ενδεικτικά ΜΜΜ κ.ά).
  • Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου. Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον αύξηση αυτών και επιβολή προστίμων όταν αυξάνεται η επικινδυνότητα (π.χ. επιχειρήσεις με θανατηφόρα ατυχήματα, υψηλή επαγγελματική νοσηρότητα κ.λπ.). Μείωση της φορολογίας των εργαζομένων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο σύνταξης, στην κατεύθυνση της κατάργησής τους και άμεση κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας με το κόστος να επιβαρύνει το κεφάλαιο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ακόμα πιο κοντά στην άνοδο ο Παναργειακός – Νίκησε και το Πυλί

Παναργειακός-Πυλί 3-0 Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται στο όνειρο της ανόδου στη Super League 2 (Β' Εθνική) βρίσκεται ο Παναργειακός. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε...

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Ακόμα πιο κοντά στην άνοδο ο Παναργειακός – Νίκησε και το Πυλί

Παναργειακός-Πυλί 3-0 Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται στο όνειρο της ανόδου στη Super League 2 (Β' Εθνική) βρίσκεται ο Παναργειακός. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε...

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου

Σύσκεψη στις Μυκήνες για τις Ζώνες Προστασίας του Μνημείου Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλαιό Δημαρχείο των Μυκηνών παρουσία φορέων και των μελών του Κ.Α.Σ....

Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων της Αργολίδας στη Βουλή από το ΚΚΕ

προβλήματα σχολείων Αργολίδας στη Βουλή από ΚΚΕ Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Π.Ε. Αργολίδας και τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων έκαναν...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήματα του λιμανιού του Ναυπλίου έως τις 2/5

Ανακοινώσεις από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου 1. Ανακοινώνεται ότι για την εύρυθμη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης "RUN GREECE ΝΑΥΠΛΙΟ 2024" απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση...

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αργους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Αργους. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκλογές και ανάδειξη νέου προεδρείου του...

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο Δ. Καραγιάννης στη θέση της Κ. Αναστασίου-Σμυρναίου

Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο Δ. Καραγιάννης  Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων ο πρώτος επιλαχών από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Καραγιάννης, μετά την αυτοδίκαιη έκπτωση...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ακόμα πιο κοντά στην άνοδο ο Παναργειακός – Νίκησε και το Πυλί

Παναργειακός-Πυλί 3-0 Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται στο όνειρο της ανόδου...

7 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το Παρίσι (γράφει η Δώρα Αντωνοπούλου)

7 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το Παρίσι Γράφει η Δώρα...

Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται – Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται πώς υπολογίζεται Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη...

Ημερίδα στον “Δαναό” για το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ.

Ημερίδα στον "Δαναό" για το Άργος π.Χ. Ημερίδα διοργανώνει ο...

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Αργολίδας: “Aπάντηση στο «Διοικητικό Συμβούλιο» του Σ.Ε.Τ.Α.Α”

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων Αργολίδας Στο Δελτίου Τύπου με...

Τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο στον Άγιο Πέτρο Άργους

Τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο στον Άγιο...