Πολιτισμός

Το “Γαμήλιο Εμβατήριο” του Άγγελου Τερζάκη για άλλες τρεις παραστάσεις στο Κρανίδι

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, συνεχίζοντας δυναμικά την παρουσία του στη θεατρική σκηνή και αυτή τη χρονιά με τη νέα του παραγωγή «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη, σας προσκαλεί στο Θέατρο ΑΡΤΙΚΙ, στο Κρανίδι, για τρεις ακόμη παραστάσεις, το τριήμερο 25, 26 και 27 Μαρτίου (στις 8.30μμ). Τιμή Εισιτηρίου 8€. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6986982224.

Στις έως σήμερα τέσσερεις παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρεμιέρας στις 18 Μαρτίου, το κοινό καταχειροκρότησε την ομάδα, ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι έπλεξαν το εγκώμιο του Θ.Ο.Ε. και του σκηνοθέτη Δημήτρη Σίδερη, που για μια ακόμα φορά ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια του ερασιτεχνισμού, προσφέροντας ένα άρτιο, καλοδουλεμένο αποτέλεσμα, με δημιουργική ματιά, συνέπεια, προσήλωση στο κείμενο του Τερζάκη και πολύ μεράκι.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γ. Γεωργόπουλος, χαιρετίζοντας την πρεμιέρα, σημείωσε τα εξής: “είμαστε πολύ υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι γι αυτό που κάνετε και ο καθένας και η κάθε μία ατομικά, αλλά και ο Θεατρικός Όμιλος, γι αυτό και η Δημοτική Αρχή, το ξέρετε εξάλλου, είμαστε πάντα πολύ κοντά σας και θα είμαστε, γιατί πλέον μας έχετε κάνει γνωστούς όχι μόνο στην Ερμιονίδα, αλλά στο Πανελλήνιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και για αυτή την παράσταση. Κάθε φορά λέμε τα συγχαρητήρια γιατί τα αξίζετε πραγματικά. Είσασταν όλοι εξαιρετικοί, μας καθηλώσατε, να σας ευχαριστήσουμε και να σας συγχαρούμε για άλλη μια φορά και να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο που στηρίζει αυτή την προσπάθεια”.

Στην πρεμιέρα παρέστη επίσης ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ναυπλίου κ. Γιάννης Λεοντάρης με τη σύζυγό του, ηθοποιό και σκηνοθέτη κυρία Αιμιλία Βάλβη, η οποία συνεργάζεται με το Θ.Ο.Ε. στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πρώτου έργου της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Αγαμέμνων», στο επετειακό, 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», φέτος το καλοκαίρι. Ο κ. Λεοντάρης, απευθυνόμενος στην ομάδα, εξέφρασε το θαυμασμό του με τα εξής λόγια: “εκτός από τα θερμά μου συγχαρητήρια, όση ώρα παρακολουθούσα την παράσταση, σκεφτόμουν, τελικά ποιά είναι η ουσία αυτού που λέμε ερασιτεχνικό θέατρο και που καμιά φορά κάποιοι το υποτιμούν; Είναι το πάθος. Και αυτό που αισθανθήκαμε όλοι σήμερα είναι πάθος… από όλους σας. Και νομίζω ότι αυτό ήταν αμφίδρομο, δηλαδή ως θεατής κατάλαβα ότι σας ενέπνευσε πάθος ο σκηνοθέτης σας, αλλά με την εκατό τα εκατό ουσιαστική συμμετοχή σας σε αυτή τη δουλειά εμπνεύσατε και σείς… πάθος. Και διαβάσατε αυτό το τόσο δύσκολο έργο με ένα τρόπο εντυπωσιακό! Και σας ευχαριστούμε πολύ”.

Aπαντώντας και ευχαριστώντας από την πλευρά του Θ.Ο.Ε., ο Πρόεδρός του Θ.Ο.Ε.  και σκηνοθέτης του έργου Δημήτρης Σίδερης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “είναι το πρώτο έργο της χρονιάς, έργο εμβληματικό όχι ξεχασμένο, ένα σημαντικό έργο, ένα έργο σταθμός στην νεοελληνική δραματουργία, του μεγάλου Άγγελου Τερζάκη που είναι και κοντινός μας πατριώτης, από το Ναύπλιο και που πέρα από εκπληκτικός πεζογράφος υπήρξε και θεατρικός συγγραφέας. Αυτό ήταν το δεύτερο θεατρικό έργο του, έχει γράψει τη Θεοφανώ, τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ και άλλα, υπήρξε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής και ένα διάστημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού θεάτρου, μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Γενιάς του Τριάντα. Αυτό το έργο το έγραψε το 1937, παραγγελία της Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία είχε παίξει στην πρώτη παράσταση και το ρόλο της Λεμονιάς και η Μαίρη Αρώνη είχε παίξει το ρόλο της Μαρίνας. Παραστάσεις μυθικές, πρόσωπα μυθικά. Αυτό το έργο δεν παίζεται πια εύκολα και συχνά. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όλα τα στοιχεία που έχουν μια διαχρονικότητα. Ο Τερζάκης είχε επηρεαστεί στο συγκεκριμένο έργο και από τον Λόρκα και από τις Τρείς Αδελφές του Τσέχωφ. Και πραγματικά, θεωρούμε το έργο αυτό επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις γυναικοκτονίες που γίνονται -γιατί γυναικοκτονία δεν είναι μόνο η δολοφονία η ψυχρή μιας γυναίκας, γυναικοκτονία είναι και η εξώθηση μιας γυναίκας στην αυτοκτονία, για να αποφύγει τον κοινωνικό στιγματισμό. Και σήμερα ακόμη, στην επαρχία, δεν έχουν φύγει ολότελα όλα αυτά, και βέβαια και στην εποχή μας, όταν ακόμα συζητάμε για το τις γυναίκες, μιλάμε για ποσοστώσεις και άλλα πράγματα. Έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε ως κοινωνία. Θα ήθελα, τέλος, να σας παρουσιάσω το Θοδωρή το Μπρουτζάκη, είναι καινούργιος φίλος και είναι η πρώτη μας συνεργασία -είναι μουσικός, κλασσικός πιανίστας και συνάδελφος, έχει παίξει πολύ και με το Βασίλη το Λέκκα τον προσφιλή μας, αλλά πέραν τούτου, έχει γράψει ένα αξιόλογο έργο που έχει παιχτεί στο Μέγαρο και αλλού. Ο Θοδωρής έγραψε αυτή τη μουσική κατά παραγγελία, η ιδέα ήταν να γραφτεί η εισαγωγή πάνω στο Βαλς των Χαμένων Ονείρων του Χατζηδάκι, που έχει το θέμα της ματαίωσης των ονείρων και των προσδοκιών και πραγματικά έγραψε μια εξαίσια μουσική, που ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της ατμόσφαιρας του έργου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!”

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Τάσος Χρόνης, που παρακολούθησε επίσης στην πρεμιέρα, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα: “Παρακολουθήσαμε από το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας το «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Ναυπλιώτη Άγγελου Τερζάκη. Άψογη η σκηνοθεσία του φίλου Δημήτρη Σίδερη και η απόδοση των «ερασιτεχνών» ηθοποιών, καθώς το αποτέλεσμα μόνο ερασιτεχνικό δεν είναι! Συγχαρητήρια σε όλους! Και φυσικά, με την προτροπή να την παρακολουθήσετε!”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης                                                                                    Σκηνικά – Κοστούμια: Ι. Ξυπολιάς – Δ. Σίδερης

Moυσική: Θοδωρής Μπρουτζάκης

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Διαλεχτή Μαρκογιάννη: Ελένη Ντάκου, Λεμονιά Μαρκογιάννη: Βίκυ Παπάζογλου, Ροζαλία Μαρκογιάννη: Ιωάννα Μέξη, Μαρίνα Μαρκογιάννη: Αλίκη Πάζιου, Ανθούλα Μαρκογιάννη: Βενετία Κωστελένου, Κλεάνθης Μαρκογιάννης: Παντελής Τόδωρης, Σάββας Χρηστούδης: Αρτέμης Αϊβαλιώτης, Ζαχαρίας Τρέκλας: Κώστας Πεντεδέκας, Κοσμάς Λεφούσης: Γιώργος Πέλλας, Αδριανός: Γιάννης Καϊμασίδης.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

3 ώρες πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

6 ώρες πριν

Πασχαλινές ευχές από τον γεωπόνο Αναστάσιο Πλατή

Πασχαλινές ευχές από τον Αναστάσιο Πλατή Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φωτίζει…

11 ώρες πριν

Κάηκαν ΙΧ, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα στο Τρίστρατο Άργους

Κάηκαν ΙΧ και τρακτέρ στο Τρίστρατο Άργους Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα…

11 ώρες πριν

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο (δύο βίντεο)

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο Βίντεο από την Aylon Film Archives Βρισκόμαστε…

17 ώρες πριν

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω… εθνικού δανείου

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω... εθνικού δανείου τoυ Tάκη Κατσιμάρδου, από…

18 ώρες πριν