Εικόνες: Eκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού, Καρλ Μαρξ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, επενδυτές έξω από το Χρηματιστήριο, το σήμα των Linux, Στήβεν Χόκινγκ, Σταύρος Ξαρχάκος
Τρίτη 14 Μαρτίου 2023: Οσίου Βενέδικτου, Αγίων Βασιλείου και Ευφρασίου των Μαρτύρων
Γιορτάζουν: Βενέδικτος, Βενεδίκτη, Βενεδικτίνη, Ματθίλδη
Γεγονότα στις 14 Μαρτίου
• 1489 Η βασίλισσα της Κύπρου, Αικατερίνη Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στη Βενετική Δημοκρατία.
• 1794 Ο αμερικανός αγρότης Έλι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.
• 1826 Απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Διοίκησης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.
• 1905 Στην Αγγλία, ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.
• 1942 Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας – Ιταλίας στη Ρώμη για την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο).
• 1957 Οι βρετανικές αποικιακές αρχές απαγχονίζουν στην Κύπρο το 19χρονο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη
• 1978 Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εισβάλλουν και καταλαμβάνουν το νότιο Λίβανο.
• 1989 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαγράφει τους βουλευτές Αντώνη Τρίτση, Γεώργιο Μαγκάκη και Ρούλα Κακλαμανάκη, επειδή ήταν απόντες από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
• 1992 Η εφημερίδα «Πράβντα», κάποτε όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, αναστέλλει την κυκλοφορία της.
• 1993 83.000 παιδιά πεθαίνουν στο Ιράκ από την έναρξη του εμπάργκο του ΟΗΕ, το οποίο δημιούργησε φοβερή έλλειψη φαρμάκων και βασικών ειδών διατροφής.
• 1994 Κυκλοφορεί ο πυρήνας Linux 1.0.
• 1998 Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίζεται στις 357 δραχμές.
• 2000 Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνεται μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες. Δεκάδες επενδυτές συγκεντρώνονται έξω από το Χρηματιστήριο και προπηλακίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Μετόχων, Δημήτρη Καραγκούνη.
Γεννήσεις στις 14 Μαρτίου
• 1804 Γιόχαν Στράους, Αυστριακός μουσικός συνθέτης και μαέστρος
• 1879 Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός
• 1934 Νίκος Ξανθόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
• 1939 Σταύρος Ξαρχάκος, Έλληνας συνθέτης
• 1944 Μαρίζα Κωχ, Ελληνίδα τραγουδίστρια
• 1969 Έκτορας Μποτρίνι, Ελληνοϊταλός σεφ
• 1979 Νικολά Ανελκά, Γάλλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 14 Μαρτίου
• 1883 Καρλ Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος και πολιτικός θεωρητικός
• 1957 Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Κύπριος αγωνιστής
• 2010 Πάνος Γλυκοφρύδης, Έλληνας σκηνοθέτης
• 2018 Στήβεν Χόκινγκ, Βρετανός θεωρητικός φυσικός