Πολιτική

Για μια νέα, προοδευτική, αυτοδιοικητική παράταξη – Η κατάσταση σήμερα (του Στέλιου Μαρινάκου)

Γράφει ο Στέλιος Μαρινάκος*

Ο δήμος Άργους-Μυκηνών καθημερινά βουλιάζει μέσα στα αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει η απερχόμενη δημοτική αρχή. Η πόλη και η περιφέρεια του δήμου σταδιακά απαξιώνονται και
υποβαθμίζονται. Επαγγελματικές δραστηριότητες μεταναστεύουν για να βρουν διέξοδο ενώ αναγκαία έργα υποδομής χάνονται υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Ταυτόχρονα κανένα από πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο δήμος μας δεν έχει αξιοποιηθεί καθώς το μόνο ενδιαφέρον της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι η πολιτική της επιβίωση μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής διαπλοκής που αλλοτριώνει τους πολίτες. Επιπλέον η εμμονή σε έργα βιτρίνας και μικροπολιτικής έχει οδηγήσει στην απένταξη σοβαρών έργων υποδομής που θα άλλαζαν συνολικά την εικόνα του δήμου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο με την συγκρότηση μιας πλατιάς, αυτοδιοικητικής, προοδευτικής παράταξης με σαφή ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Απαιτείται ένας άλλος πολιτικός λόγος, ένα νέο πρόγραμμα που θα κινητοποιήσει τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας. Οι βασικοί άξονες της νέας πρότασης πρέπει, κατά
τη γνώμη μου, να περιλαμβάνουν και τα εξής:

Δημοκρατική λειτουργία της δημοτικής αρχής. Ο δήμος δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς την συμμετοχή των δημοτών του. Αξιοποίηση των λαικών συνελεύσεων των ΤΚ για την κατάρτιση των τεχνικών προγραμμάτων.

  • Διαφάνεια παντού. Συμμετοχικός προϋπολογισμός, διενέργεια διαγωνισμών που εξασφαλίζουν την διαφάνεια αλλά και την βέλτιστη οικονομική λύση
  • Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου για την βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη. Απαιτείται η κατάρτιση ενός μακρόπνοου σχεδίου που θα αξιοποιεί και θα συνδέει τον πρωτογενή αγροτικό τομέα του δήμου με την τουριστική του ταυτότητα.
  • Προστασία των δημόσιων αγαθών. Καμιά ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι δημόσιο αγαθό και δεν αποτελεί εμπόρευμα. Ταυτόχρονα έργα προστασίας των πηγών της Λέρνας που υδροδοτεί τον μισό νομό Αργολίδας. Σεβασμός και προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή που θα μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων και το κόστος που σήμερα πληρώνουν οι δημότες.
  • Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα μνημεία του πολιτισμού δεν είναι “προϊόντα” αλλα κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα αναδεικνύουμε.
  • Χάραξη ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για να μην στερείται κανένας συνδημότης μας το ρεύμα και το νερό.
  • Στήριξη των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον δήμο μας με σεβασμό στην αυτονομία και στην αυτοτέλειά τους.

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Για να γεννηθεί η ελπίδα και η προοπτική, για να γυρίσουμε σελίδα.

Ολοι, όλες στην ιδρυτική συνέλευση της νέας, προοδευτικής, αυτοδιοικητικής παράταξης
το Σάββατο 11 του Μάρτη στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αργους.

Πάμε αλλιώς
Στέλιος Μαρινάκος
μέλος του προσωρινοιύ συντονιστικού

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

20 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

20 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: H Μάχη στο Μανιάκι, Παπαφλέσσας, βασίλισσα Αμαλία, η Μάχη…

4 ώρες πριν

Η γιορτή για τη Μητέρα, την Άνοιξη και τη Φύση και η έκθεση ζωγραφικής στο Κιβέρι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή για τη Μητέρα, την Άνοιξη και τη…

4 ώρες πριν

Ναύπλιο: Η ομάδα “Κύνθια” μοίρασε πορτοκάλια σε παιδιά και ενημέρωσε γονείς

Ναύπλιο: Η ομάδα "Κύνθια" μοίρασε πορτοκάλια Την Κυριακή 19 Μαΐου, η εθελοντική ομάδα Ναυπλίου “Κύνθια”…

6 ώρες πριν

«Στα ίχνη της ιστορίας…» στη Νέα Επίδαυρο για την Ημέρα των Μουσείων

«Στα ίχνη της ιστορίας…» στη Νέα Επίδαυρο για την Ημέρα των Μουσείων Με ιδιαίτερη επιτυχία…

6 ώρες πριν

Ομαδική εγγραφή από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας στον 41ο Μαραθώνιο Αθήνας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας προς τα μέλη του Αγαπητά μέλη του συλλόγου μας,…

7 ώρες πριν

Νέα Κίος: “Όχι στην καταστροφή της γέφυρας του Ερασίνου” είπαν δεκάδες πολίτες

Νέα Κίος: "Όχι στην καταστροφή της γέφυρας Ερασίνου" Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση της…

9 ώρες πριν