Οικονομία

Ο καλλιεργητής εσπεριδοειδών βρίσκεται υπό το καθεστώς ομηρίας (2) – Γράφει ο Κ. Καραμπής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Καραμπής, επικεφαλής της παράταξης “Ναυπλιέων Συνεργασία”

Τρία χρόνια πέρασαν, από το αμέσως προηγούμενο σχετικό άρθρο μου, με τίτλο «ο καλλιεργητής εσπεριδοειδών, βρίσκεται υπό το καθεστώς ομηρίας» (βλέπε εδώ) και η κατάσταση αντί της βελτίωσης, έχει φέρει τον παραγωγό σε μεγαλύτερη ακόμα, απόγνωση.

Τα προβλήματα που από το 2019 ανέφερα, παραμένουν ως έχουν, ενώ σήμερα έρχονται να προστεθούν ακόμα τρία: 1. Το αδιάθετο προϊόν, 2. Η έλλειψη Εργατικών χεριών, 3. Το ακριβό σε αξία ρεύμα.Πράγματα φυσικά σε όλους γνωστά, τα οποία όμως θα πρέπει να τα δούμε ειδικότερα, εκτός της επιφανειακής προσέγγισης.

  1. Αδιάθετο προϊόν.

Μεγάλος όγκος των πρώιμων ποικιλιών όπως η κλημεντίνη για το μανταρίνι και οι ποικιλίες navelina& new Hall για το πρώιμο πορτοκάλι, μένουν αδιάθετα στα δέντρα. Κάποιοι «τυχεροί», πρόλαβαν να συλλέξουν το προϊόν με ένα σύντομο σε διάρκεια άνοιγμα στη κλημεντινη, της τάξεως των 50 cents μικτά,αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι, αυτή η τιμή έχει ακουστεί, δεν γνωρίζω κάποιονο οποίοςνα έχει συλλέξει προϊόν σε αυτή τη τιμή. Ο μεγαλύτερος όγκος τους δόθηκε με τιμή 40 cent μικτά. Στον αντίποδα, γνωστοί αγροτοπατέρες, σε παλιότερη φετινή ενημέρωση, ονόμασαν τη τιμή αυτή καλή.

Στο πορτοκάλι, οι τιμές κυμαίνονται στα 18-22 maxcents ανά κιλό, παρόλα αυτά, και στα δύο αυτά προϊόντα δεν υπάρχει ζήτηση. Ο παραγωγός έχει γίνει επαίτης προκειμένου να συγκομίσει το προϊόν του, αν καιαυτό βρίσκεται σε τιμές παραχώρησηςκαι όχι πώλησης. Στον αντίποδα, τα εργοστάσια εισάγουν μεγάλες ποσότητες από άλλες εκτός Αργολίδος περιοχές, εκτός αυτού, στο μανταρίνι έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κυρίως η ποικιλία nova με αυτό να γίνεται τόσο έντονο, πρώτη φορά στα χρονικά-πράγμα το οποίο θα πρέπει επίσης να μας απασχολήσει ως καλλιεργητές.

  1. Έλλειψη Εργατικών χεριών.

Σε πρώτη φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραδοσιακός εργάτης, ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκομιδή, επί 30 χρόνια, προερχόταν από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο εργάτης αυτός πλέον, αφού απέκτησε δικαιώματα τόσο στη χώρα του λόγω ένταξης της στην ΕΕ, όσο και από την μακροχρόνια παραμονή του στην Ελλάδα η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αφού η φορολογία και η ακρίβεια έχουν κάνει τη διαβίωση όλων μας δύσκολη, εκμεταλλεύτηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και επέλεξαν άλλες χώρες εργασίας όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Ιταλία προκειμένου να προοδεύσουν, σε αντίθεση με εμάς, οι οποίοι παραμένουμε με την ελπίδα κάτι να αλλάξει.

Ειδικότερα, για την έλλειψη Εργατικών χεριών, αν και η κείμενη νομοθεσία προβλέπει πράγματα, ότι κίνηση πραγματοποιήθηκε έγινε εκπρόθεσμα, ενώ ο παραγωγός δεν έχει την απαραίτητη ενημέρωση επί της διαδικασίας,με αποτέλεσμα να του προκαλεί φόβο η πρόσκληση εργατών από τρίτες χώρες. Δυστυχώς, πλέον, μόνο σε αυτές τις χώρες απευθυνόμαστε, μια λεπτομέρεια δηλαδή, η οποία θα πρέπει ιδιαιτέρως να μας απασχολήσει για το που τελικά οδεύουμε οικονομικά, αφού οι προερχόμενοι από αυτές τις χώρες είναι άτομα τα οποία βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία και φυσικό, αφού οι χώρες αυτές είτε είναι σε εμπόλεμες ζώνες ή πιοφτωχές, οπότε εδώείμαστε πλέον, των μοναδικών ο παράδεισος.

  1. Η ακρίβεια στο ρεύμα.

Σε αυτό το θέμα θα εμβαθύνω λίγο, διότι, δεν είναι τόσο απλό ως ζήτημα, και στο οποίο θα πρέπει να παρέμβουν οι βουλευτές,ο περιφερειάρχης κλπ το έχω ζήσει, το ακούω στη δουλειά μου, μου έχουν εκφράσει παράπονα σε δια ζώσης επαφή λόγω της υποψηφιότητας μου ως υποψήφιος δήμαρχος.

Η εμβάθυνση αυτή, δεν θα γίνει προς την ακρίβεια και τα αίτια της: δηλαδή για χρηματιστήριο ενέργειας, την απομάκρυνση από τον λιγνίτη και προτίμηση του φυσικού αερίου,τα μνημόνια κλπ

Η αύξηση έχει βγάλει στην επιφάνεια ζητήματα, τα οποία αφορούν πλέον την επιβίωση της παραγωγήςκαι κατά συνέπεια του αγρότη και της οικογένειας του.

Το πιο σημαντικό ζήτημα, αφορά τα αρδευτικά συστήματα, τα οποία στη πλειοψηφία τους είναι συνεταιρικά και σήμερα πλέον μέρος των συνεταίρων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη πληρωμή του μεριδίουτους, οπότε και οι σχέσεις μεταξύμελών είναι τεταμένεςκαι οριακές.

Η ΔΕΗ σε όλο αυτό, αν και έχει γνώση, δεν αντιπροτείνει κάτι, αφού κατά συνέπεια το χρέος του ενός, είναι χρέος όλων. Ένα παράδειγμα, και καλά αν αυτός που έχει αδυναμία να έχει μικρό κλήρο, φανταστείτε τη περίπτωση που ένας μεγάλος κτηματίας κάνει στάση πληρωμών και πρέπει ο αδύναμος να βγάλει το φίδι από τη τρύπα και να επωμιστεί το χρέος, αναγκαστικά. Προφανώς πλέον το θέμα θα πρέπει να φτάσει στη βουλή ώστε επιτραπεί να τοποθετηθούν 2 ή και περισσότεροι μετρητές ανά σύστημα άρδευσης,αναλόγως των αιτήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η απρόσκοπτη καλλιέργεια, κυρίως όμως; η ομαλότητα.

Επιπλέον, πέφτει στο τραπέζι η κλοπή ρεύματος. Μια λύση; η οποία αποτελεί κοινό μυστικό των κοινωνιών.

Η ανύπαρκτη πολιτική, η χωρίς σχέδιο, προτιμά να βάζει αυξημένες τιμές στο ρεύμα, μεγέθουςτέτοιου; οι οποίες ουδέ μια σχέση έχουν με τις κοινωνικές αντοχές και τη πραγματικότητα.Οδηγούνδηλαδή με αυτότο τρόπο,άπαντες, σε δυσπραγία πληρωμής άραστην «αυτοκτονία» ή στη κλοπή,προτιμούν δηλαδή το χάος παρά να γίνει μια κοινωνική πολιτική,μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ώστε να έχουν όλοι ρεύμα και να το πληρώνουν,διότι αυτό που συμβαίνει αυξάνει μόνο τη χασούρα, και το μάρμαρο το πληρώνει για μια ακόμα φορά, ο συνεπής πολίτης, μόνο αυτός.

Από την άλλη, θα πρέπει να δούμε και το συλλογικό αρδευτικό και τις επιπτώσεις της ενέργειας σε αυτό το τομέα.

Θα αναφέρω μια περιοχή την οποία έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, προνομιούχα λόγω θέσης σε καλλιέργεια, που όμως, η απουσία του κράτους είναι παροιμιώδης την Αγία Παρασκευή-Τσέλο. Οι κάτοικοι, με ιδιωτική πρωτοβουλία,προκειμένου να καλλιεργήσουν τη περιουσία τους, αντί να την αφήσουν να καταστραφεί, έχουν καταφέρει να απλώσουν έναδαιδαλώδες ιδιωτικό αρδευτικό δίκτυο, του οποίου πληρώνουν στον εκείτοεβακόμα και βλάβες για ένα δίκτυο ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το σύνολο των εξόδων σε ευρώ για ρεύμανα εκτοξεύεται και να φτάνει στο μπεκ στη τιμή των 15 τουλάχιστον ευρώ την ώρα-όπως τους είπα σε συμβούλιο, ακόμα και παραβατικη καλλιέργεια να κάνει κάποιος, μέσα θα μπει είναι δηλαδή εντελώς ασύμφορο. Στη προκειμένη περίπτωση, θα καλέσωεγγράφωςτην περιφέρεια και τον πολιτικό της προϊστάμενο, ως πολίτης, καταναλωτής και ως υποψήφιος δήμαρχος,προκειμένου, να γίνει αρχικά μια ενημέρωση για το νέο δίκτυο και τη δεξαμενή Ταλιώτη όπως αυτό αναφέρεται στην σχετική απόφαση 335/2020, και έπειτα, τι και αν προτίθεται η περιφέρεια να αναλάβει στη λειτουργία των αντλιοστασίων, τουλάχιστον έως ότου, ολοκληρωθεί το αναμενόμενο έργο κλπ αυτό όμως θα γίνει με μια μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει: το από που ξεκινά η ιδιωτική πρωτοβουλία, τα σημεία των αντλιοστασίων, τα klv των μοτέρ, την απόσταση του δικτύου κλπ.

Συνολικά

Αν δεν βρεθεί μια λογική λύση, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, θα πρέπει να στραφούμε άπαντες κατά της ΔΕΗ για αποζημίωση λόγω καταστροφής της περιουσίας κλπ

Τελική πρόταση,

Φρονώ, ο αγρότης θα πρέπει να απαιτήσει τη δήλωση ζημίας και να αντέξει να μη λυγίσει σε όλο αυτό που γίνεται.

Δεν προτείνω σε καμία περίπτωση αύξηση μιας  τιμής η οποία θα μετακυλήσει στον καταναλωτή,άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που ποτέ δεν έχω απεργήσει-μπορεί να υπάρξει μια κρατική ενίσχυση τύπου κοινωνική απόσυρση, ενίσχυση ανά κιλό ή δήλωση κλπ πράγματα δηλαδή τα οποία προβλέπονται. Δεν μπορεί μόνιμο θύμα να είναι πάντα η κοινωνία και ο καταναλωτής.

Ζούμε δύσκολες στιγμές, η κοινωνία έβαλε πλάτη και δέχτηκε τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων συνέπεια των μνημονίων, αυτά όμως «έφυγαν», τα μέτρα όμως παραμένουν…

ΥΓ μέσω αυτού γίνεται μια πρώτη ενημέρωση των 3 βουλευτών και της περιφέρειας. Θα αποσταλεί επίσης σχετικό έγγραφο αίτημα προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

* Για την Ναυπλιέων Συνεργασία
Υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλιέων, Μέλος του ΔΟΚΟΙΠΑΝ
Κωνσταντίνος Π. Καραμπής

Πληροφορίες: τηλ. 6977313039 & email rabis@otenet.gr & k.karampis@gmail.com

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Πολλά τα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Δήμου Ναυπλιέων – Συνέλευση των γονέων

Tα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Ναυπλιέων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ…

33 λεπτά πριν

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου Άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση από τη Γυμναστική Ένωση…

2 ώρες πριν

200 μοτοσικλετιστές και ροκ συναυλία στο Άργος το βράδυ του Σαββάτου

200 μοτοσικλετιστές στο Άργος Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 18/5, στη Λαϊκή Αγορά του…

3 ώρες πριν

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: “Στα ίχνη της ιστορίας…” στη Νέα Επίδαυρο

  Το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Επιδαύρου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων…

5 ώρες πριν

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα

Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια ιδιαίτερη έκθεση…

5 ώρες πριν

Εκδήλωση της “Νίκης” στο Άργος

Εκδήλωση της "Νίκης" στο Άργος Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 6.30μμ, στο Άργος, στην αίθουσα…

7 ώρες πριν