14-12-2022: βραδιά έργων και δράσεων στο χώρο του Πανεπιστημίου (πρώην Φωτόνιο)
Βασίλης Βασιλειάδης, Ζωή Πασχάλη, Νικόλαος Περιστερίδης, Αριάδνη Χαβιαροπούλου*
Με θέμα «σπάνιοι τόποι επικοινωνίας» δημιουργήσαμε ένα φόρεμα από σύγχρονες τοπικές εφημερίδες του Ναυπλίου. Το μοναδικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι εφημερίδες με τρόπο ώστε, από την μέση και κάτω τα μέρη της να είναι σε σχήμα βεντάλιας ενώ το πάνω μέρος είναι καλυμμένο με δύο φύλλα διαγράφοντας το σώμα της κούκλας, πάνω στην οποία έχει στηθεί.
Αναλυτικότερα το έργο στο οποίο αποφασίσαμε να καταλήξουμε και να υλοποιήσουμε σαν ομάδα, αναφέρεται σε ένα κουστούμι, μια ενδυμασία πάνω σε μια κούκλα τύπου μανεκέν. Η ενδυμασία αυτή είναι φτιαγμένη και κατασκευασμένη από εφημερίδες σε σχήμα βεντάλιας, ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε όσο γίνεται ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, κάνοντας όσο γίνεται πιο πιστή την αναπαράσταση ενός φορέματος. Ο πυρήνας της ιδέας αυτής, αντλήθηκε, από το κεντρικό θέμα της εργασίας “σπάνιοι τόποι επικοινωνίας στο Ναύπλιο”.
Η εφημερίδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέσα διάδοσης των τοπικών και διεθνών συμβάντων από το 1760 έως και σήμερα. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η ιδέα που υλοποιήσαμε συνίσταται στην κατασκευή φορέματος από παλιές τοπικές εφημερίδες του Ναυπλίου, όπου χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για να ενημερώνονται τόσο για τα νέα του τόπο τους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιλογή τουυλικού και του φορέματος συνδυάζει τόπους και τρόπους επικοινωνίας για τους οποίους είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Ηεφημερίδα αν και υλικό εύθραυστο, έχει επιβιώσει στον χρόνο λόγω της αγάπης που τρέφουν οι άνθρωποι γι’ αυτήν. Για να διατηρηθεί χρειάζεται προσοχή και αγάπη. Οξύμωρο και ειρωνικό χαρακτηρίσαμε το γεγονός πως το περιεχόμενο της είναι κάτι εφήμερο ενώ σαν υλικό με την σωστή συντήρηση επιβιώνει διαχρονικά, αυτή την αντίθεση πραγματευόμαστε μέσω του έργου μας. Σε σχέση με το εύθραυστο και εφήμερο της ομορφιάς στην κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω αυτής, καιτην πολυεπίπεδη επιρροή που αυτή έχει σε όλους μας. Κυρίως θίγουμε τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικοί δέκτες αντιλαμβάνονται, επεξεργάζονται και επηρεάζονται διαφορετικά από την πληροφορίατης ίδιας πηγής.
__________________________________________
Οι Βασίλης Βασιλειάδης, Ζωή Πασχάλη, Νικόλαος Περιστερίδης και Αριάδνη Χαβιαροπούλου είναι φοιτητές του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο.Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων «Χρώμα: Θεωρία και Πρακτικές εφαρμογές» και «Σχέδιο και εικαστική σύνθεση» με διδάσκουσα την κ. Χαρίκλεια Θάνου.