Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικο-πολιτιστικά γεγονότα με παγκόσμια ακτινοβολία διοργανώνεται το διήμερο αυτό (19-20/11/2022) στην Τζέρμπα της Τυνησίας: η 18η Σύνοδος Κορυφής της Γαλλοφωνίας. Η Σύνοδος, στην οποία συμμετέχει ως πλήρες μέλος και η Ελλάδα, διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και φιλοξενείται από ένα διαφορετικό μέλος της Γαλλοφωνίας. Την τελευταία φορά φιλοξενήθηκε από την Αρμενία (2018) και οι εργασίες δεν επαναλήφθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του covid-19. Οι εργασίες της Συνόδου είναι πολύμορφες και πολύπλευρες καθώς εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν, δεκάδες συναντήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την κοινωνία και την οικονομία, οργανώνονται τόσο στην Τυνησία που θα έχει την προεδρία της Γαλλοφωνίας για τα δυο επόμενα χρόνια, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο!
Εκτός, από τις συναντήσεις των αρχηγών κρατών που ανανεώνουν με την παρουσία τους ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο, το «Χωριό της Γαλλοφωνίας» στην Τζέρμπα θα φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις μουσικής, τεχνών, τεχνολογίας, κλπ., από έναν κόσμο που μοιράζεται τις πολιτισμικές ευαισθησίες του χρησιμοποιώντας μια κοινή γλωσσική πλατφόρμα. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο και το «επίσημο» σύνθημα της Συνόδου: Γαλλική γλώσσα και γλωσσική διαφορετικότητα. Η «γλωσσοποικιλότητα» αναφέρεται ακριβώς στις πολιτισμικές καταβολές και στην διάρθωσή τους σε ένα κοινό πεδίο μεταφορών/ανταλλαγών πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Η Γαλλοφωνία αποτελεί ακριβώς το πεδίο όπου η πολιτισμική ιδιαιτερότητα συναντά τις πολυσήμαντες κοινωνικο-οικονομικές πρακτικές χωρίς να τις μετατρέπει σε απλό οικονομικό ή εμπορικό μέγεθος και αριθμό.
Σε περισσότερες από 60 σημεία (σκηνές) καλλιτέχνες, ομάδες πολιτισμού, εκπρόσωποι κοινωνικών &μη κυβερνητικών οργανώσεων, πολιτικά πρόσωπα και οργανώσεις, κ.ά., έχουν ήδη αρχίσει από τις 13/11/2022 και μέχρι τις 22/11/2022, να παρουσιάζουν έργα, απόψεις, δράσεις, προγραμματισμούς και προτάσεις σχετικές με τα ζητήματα και τις ευαισθησίες, τα προβλήματα και τις περίπλοκες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες στις γαλλόφωνες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα προγράμματα ενίσχυσης των κοινοτήτων για μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των δράσεων 21 επιλεγμένων για το έργο τους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντικές ανάγκες όπως η Αϊτή, το Τσάντ, το Τόνγκο, κ.ά. Προσανατολισμένες στην οργανωτική βοήθεια οικονομικών δραστηριοτήτων οργανώσεων γυναικών και μικρών παραγωγών/συνεταιρισμών, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία υποστήριξης μιας βιώσιμης ανάπτυξης στις κοινωνίες αυτές.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του Οργανισμού Γαλλοφωνίας και έχει ιδιαίτερες σχέσεις στρατηγικής σημασίας με τη Γαλλία. Από το 2004 υπήρξε συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ), ενώ από το 2011 απέκτησε καθεστώς πλήρους μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Να θυμίσω πως η γαλλική γλώσσα για πολλές δεκαετίες αποτελούσε την κύρια ξένη γλώσσα που μαθαίναμε στα σχολεία μας. Δυστυχώς, μια ακατανόητη πολιτική των Γάλλων οδήγησε στο κλείσιμο των Γαλλικών Ινστιτούτων σε διάφορες πόλεις της χώρας και, επομένως, χάθηκε ένα σημαντικό δίκτυο πολιτισμού μέσω του οποίου οι τοπικές κοινωνίες δημιουργούσαν και απολάμβαναν ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες (ταξίδια, σχολικές ανταλλαγές, μουσικές και γενικότερα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κ.ά.). Παρόλο το κενό που δημιουργήθηκε, υπάρχουν ακόμη Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο αυτό (π.χ. Σύλλογος Άργος-Abbeville) και αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις έχουν ήδη διοργανωθεί στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής φιλίας και του πολιτισμού. Τέλος, να θυμίσω επίσης, πως μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές κοινότητες της Μεσογείου βρίσκεται εγκατεστημένη στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ερμιόνη!
(Γ.Κόνδης)