Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ, με σειρά εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων θα τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου (10πμ-8μμ και Κυριακή 20 Νοεμβρίου (10.30πμ-1.30μμ) στο Βουλευτικό

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚO ΣΥΝEΔΡΙΟ ΑΠO ΤΟΝ ΔHΜΟ ΝΑΥΠΛΙEΩΝ – ΔΟΠΠΑΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣYΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΑΡΓΟΛIΔΑΣ: «Τα Συντάγματα του Αγώνα, Ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές καταβολές και επιδράσεις».

Με την συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημιακών Δασκάλων και Ερευνητών – Νομικών και Ιστορικών, μεταξύ αυτών ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η κα Μαρία Ευθυμίου, ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, ώρα 7μμ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΠΟΡΘΗΤΗ ΣΤΑΪΚΟ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Στάικος Σταϊκόπουλος ο ήρωας μας 1822 – 2022, 200 χρόνια ελεύθερο Ναύπλιο».
Μεγάλοι ζωγράφοι καταθέτουν την ψυχή τους, μέσα από τα έργα τους τιμούν τον απροσκύνητο ήρωα μας. Η έκθεση πλαισιώνεται μουσικά με επετειακά τραγούδια από τον κ. Βαγγέλη Ζερβόπουλο και κ. Κώστα Σαλεσιώτη υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Θεοδόση Αντωνιάδη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΠΑΘΑΣ ΣΤΟΝ ΑNΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ώρα 11.30
Υποδοχή Σπάθας Σταϊκόπουλου στην είσοδο της πόλης (λεωφ. Άργους και Μεγ. Αλεξάνδρου) και μεταφορά της στο ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου

Ώρα 11.45, Ανδριάντας Στάικου Σταϊκόπουλου
Προσέλευση επισήμων
Τελετή παράδοσης – παραλαβής σπάθας στον Δήμαρχο
Ναυπλιέων
Επιμνημόσυνη δέηση

Ώρα 12.15, Πολεμικό Μουσείο
Εναπόθεση της σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου σε ειδική προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου (Σε περίπτωση βροχής η τελετή παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ναυπλίου)

Σάββατο 26 Νοεμβρίου
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Ώρα 17.00 – 18.00
Πορεία Λαμπαδηδρομίας: Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρος Αμαλίας ,ανδριάντας Ιωάννη Καποδίστρια και ανδριάντας Στάϊκου Σταϊκοπούλου.
Ανάβαση κάστρου από τα σκαλιά.
Άναμμα Βωμού.

Πλατεία Συντάγματος, ώρα 18.00 – 20.00
«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ …ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ»
Εκδήλωση με συμμετοχή χορευτικών ομάδων συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής

Βουλευτικό, ώρα 20.00
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ – ΔΟΠΠΑΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον ιστορικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα κ. Αριστείδη Χατζή. Απονομή βραβείων στους υψηλόβαθμους μαθητές οι οποίοι εισήχθησαν στην Γ’/θμια Εκπαίδευση

Κυριακή 27 Νοεμβρίου

ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ
Χώρος Εκκίνησης: Είσοδος κάστρου επί της 25ης Μαρτίου
Αγώνες αφιερωμένοι στο κοινωνικό έργου του συλλόγου «ΑΜΕΑ Αργολίδας»:
Ώρα 08.45: Αγώνας 10χλμ.
Ώρα 10.30: Αγώνας 5χλμ.
Ώρα 11.30: Αγώνας 2,5χλμ.
Ώρα 12.15: Παλαμήδειος Άθλος – Αγώνας Κάστρου
ΑΠΟΝΟΜΕΣ: Ώρα 13.00 – 14.00 Απονομές στην Γενική Κατάταξη Ανδρών και Γυναικών με σειρά: 10 χλμ., 5χλμ., Αγώνας Κάστρου.

Βουλευτικό, ώρα 19.30
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΑ – Μουσική εορταστική εκδήλωση:
Πρώτο μέρος: Βυζαντινοί ύμνοι του Αγίου Αναστασίου, πολιούχου της πόλεως του Ναυπλίου, παραδοσιακά δημοτικά, εθνικά, ιστορικά τραγούδια με αναφορά στο Ναύπλιο, το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι, καθώς και νεότερα ρεμπέτικα, έντεχνα και λαϊκά.
Δεύτερο μέρος: Μικρασιάτικα τραγούδια με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τη συνοδεία μουσικών και ορχήστρας.
Απαγγελία ποιήματος από την ποιήτρια – συγγραφέα Μυρσίνη Αρώνη.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων της Απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό και της Άλωσης του Παλαμηδίου θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις από τους μαθητές / τριες των Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας φυτεύοντας συμβολικά 200 φυτά – δενδρύλλια.

 

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις:

«Για άλλη μια χρονιά ως Δήμος Ναυπλιέων κρατάμε ψηλά την ιστορική μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία εορτάζοντας τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Άπελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου μέσα από ένα πλούσιοδεκαήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και ιστορικών επετειακών εκδηλώσεων.

 Αποκορύφωμα των φετινών εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη του Ναυπλίου στις 30 Νοεμβρίου που με τη δική μας παρέμβαση θα αποτελεί στο εξής ημέρα Τοπικής Εθνικής Γιορτής και Αργίας για το Δήμο Ναυπλιέων. 

 Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΟΠΠΑΤ και όλους όσους συνεργάζονται για τις φετινές εκδηλώσεις. Ξεχωριστές ευχαριστίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση, στον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», στο Σύλλογο «Αρματωμένοι Μωραΐτες-Στάικος Σταϊκόπουλος Ναύπλιο 1822» για τη συνεργασία τους. Για το τέλος θερμές ευχές σε όλους τους συμμετέχοντες, στους μαθητές των σχολείων μας που κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη αλλά και σε όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες που θα παρουσιάσουν τις ένδοξες ιστορικές στιγμές. 

 Όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου για να θυμηθούμε, να εκτιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τους προγόνους από όπου προερχόμαστε οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας». 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων και άλλων εκδηλώσεων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών ανακοίνωσε η ΚΕΔΑ-Μ: Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εκδήλωση θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.    

Εικόνες από το άναμμα του δέντρου και τη συναυλία με τον Τσαλίκη στο Άργος

Έπειτα από δύο αναβολές εξαιτίας της κακοκαιρίας, έγινε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος, το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου Τη φωταγώγηση...

Γ’ Εθνική: Νίκησε ο Φοίνικας Ν. Επιδαύρου, έχασαν Παναργειακός και Ερμιονίδα

Μία νίκη και δύο ήττες ήταν η συγκομιδή των ομάδων της Αργολίδας την 4η αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Γ΄Εθνικής. Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου νίκησε...

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων και άλλων εκδηλώσεων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών ανακοίνωσε η ΚΕΔΑ-Μ: Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εκδήλωση θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.    

Εικόνες από το άναμμα του δέντρου και τη συναυλία με τον Τσαλίκη στο Άργος

Έπειτα από δύο αναβολές εξαιτίας της κακοκαιρίας, έγινε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος, το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου Τη φωταγώγηση...

Γ’ Εθνική: Νίκησε ο Φοίνικας Ν. Επιδαύρου, έχασαν Παναργειακός και Ερμιονίδα

Μία νίκη και δύο ήττες ήταν η συγκομιδή των ομάδων της Αργολίδας την 4η αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Γ΄Εθνικής. Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου νίκησε...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Η ταραχώδης ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Αγγελή του Αργείου

Στις 3 Δεκεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Αγγελή του Αργείου. Ενός ανθρώπου του οποίου η ζωή δεν ενδείκνυται προς μίμηση...

Οι οθωμανικές κρήνες του Ναυπλίου και οι επιγραφές τους (επιμέλεια: Μ. Βασιλείου)

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΗΝΩΝ ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΩΣ  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΙΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Κρήνη ονομάζεται η κατασκευή ύδρευσης που...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Άργους-Μυκηνών

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων και άλλων εκδηλώσεων στο Δήμο...

Οκτώ καθηγήτριες του Πρότυπου ΕΠΑΛ Άργους στο Βουκουρέστι με πρόγραμμα Erasmus+

Το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους (1ο ΕΠΑ.Λ Άργους) συνεχίζοντας...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση που ξύπνησε μνήμες από...

ΚΚΕ Αργολίδας: Η παραλία της Καραθώνας ανήκει σε όλο το λαό

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ Η παραλία της...

Ο τιμοκατάλογος των 10 προϊόντων που θα πουλήσει το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου θα διαθέσει την Κυριακή 18...