Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο Βουλευτικό του Ναυπλίου η Δημόσια Διάλεξη του διεθνούς φήμης Αμερικανού θεατρολόγου Marvin Carlson με θέμα «το εθνικό θέατρο στον 21ο αιώνα».
Η Δημόσια Διάλεξη είχε οργανωθεί από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός, καθώς συνοδευόταν από την ομιλία-αντιφώνηση ενός από τους πιο διακεκριμένους θεατρολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ και από ένα στρογγυλό τραπέζι επίσης διακεκριμένων επιστημόνων στο πεδίο αυτό: Πλάτων Μαυρομούστακος, Βίκτωρ Αρδίττης, Λίνα Ρόζη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Νατάσα Σιουζούλη και Αλέξανδρος Ευκλείδης. Η Πρόεδρος του Τμήματος Μαρίνα Κοτζαμάνη παρουσίασε εισαγωγικά το πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης και έκανε τις απαραίτητες προσφωνήσεις χάριν του ρόλου φιλοξενίας.
Ο Marvin Carlson είναι ένας από τους πιο γνωστούς και εγκυρότερους ειδικούς στην ιστορία του θεάτρου, στη θεατρική θεωρία, στη σύγχρονη παράσταση, στο πειραματικό έργο και στο αραβικό και ισλαμικό θέατρο. Καθηγητής στο CityΠανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης, έχει κληροδοτήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα δεκάδες μελέτες σχετικές με το θέατρο και την ιστορία του και συνεχίζει να παρουσιάζει σε Δημόσιες διαλέξεις ζητήματα, όπως ο ρόλος του εθνικού θεάτρου στον 21ο αιώνα, ένα θέμα με ιδιαίτερη αξία καθώς αποτελεί τη βάση μιας δυναμικής παγκόσμιας πανεπιστημιακής έρευνας, όπως φάνηκε και από τα ερωτήματα, τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις στη Δημόσια Διάλεξη του Ναυπλίου.
Ο Marvin Carlson έχει ένα πολύ μεγάλο ερευνητικο-βιβλιογραφικό έργο με περισσότερα από 320 άρθρα σε περιοδικά και 20 βιβλία. Εκτός όμως από πολυγραφότατοςείναι και πολυβραβευμένος για το έργο και τις δράσεις του σε όλο τον κόσμο. Παραδείγματα ενδεικτικών βραβεύσεων αποτελούν το βραβείο Thoth από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ως αναγνώριση της δουλειάς του για το αραβικό δράμα, η ονοματοδοσία του Carlson Center for Drama στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και του Marvin Carlson Theatre Center στην Ακαδημία Θεάτρου της Σαγκάης.
Κάνοντας έναν ιστορικό περίπλου στους λόγους και τις δράσεις διαμόρφωσης των εθνικών θεάτρων, ο ομιλητής έδωσε πολλά παραδείγματα όπως το βιενέζικο θέατρο (1741) έως και το πιο σύγχρονο θέατρο της Καταλωνίας (1995) υπογραμμίζοντας πως η «εθνικότητα» συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική της έκφραση και την κειμενογραφική της διάσταση. Στάθηκε με έμφαση στο γαλλικό παράδειγμα αναφέροντας δυο «ιερά τέρατα» της γαλλικής και παγκόσμιας πολιτισμικής δημιουργίας, τον Jean Villar και τον ρόλο του στην οργάνωση του Φεστιβάλ της Αβινιόν (1947), καθώς και τονσυγγραφέα André Malraux, τον ιδρυτή των Κέντρων Πολιτισμού (Maisons de la Culture) από το 1956.
Με τη φράση «Τι να πω εγώ μετά από όλα αυτά!», άρχισε την ομιλία-αντιφώνησή του ο Βάλτερ Πούχνερ, γνωστός επίσης για τις μελέτες του στον πολιτισμό, την παράδοση, την τέχνη και το θέατρο. Αναφέρθηκε στη σημασία του εθνικού θεάτρου στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ως βασικού μηχανισμού για τη διαμόρφωση μιας «εθνικής ταυτότητας», όπου γλώσσα, λογοτεχνία, ακόμη και η αρχιτεκτονική διαμορφώνουν ένα ευρύτερο πλαίσιο «εθνικής» αναφοράς. Ακόμη και σήμερα, σημείωσε με έμφαση ο ομιλητής, πόλεις όπως το Σεράγεβο (Βοζνία-Ερζεγοβίνη) διαθέτουν τρία «εθνικά θέατρα»!
Μια πλούσια σε τοποθετήσεις για την αναγκαιότητα και τη σημασία του θεάτρου του 21ου αιώνα, συνέχεια, έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν απόψεις από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που αποτελούσαν το «στρογγυλό τραπέζι». Η λήξη της επιστημονικής συνάντησης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε και στους πολλούς καθηγητές, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ξεχωριστές προσωπικότητες.
Το Ναύπλιο είχε μόλις γιορτάσει τη μεγάλη εθνική επέτειο και συνέχισε να γιορτάζει την καλλιτεχνική ελευθερία και την ελευθερία του πνεύματος με την ευκαιρία της παρουσίας του Marvin Carlson, του Βάλτερ Πούχνερ και όλων των άλλων σημαντικών καλεσμένωντου Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.